Pe data de 6 noiembrie 2016, ora 19.00 la Sala Thalia va avea loc premiera spectacolului Povestea chitarei, de Flaviu Suhastru, în regia lui Bogdan Sărătean.  Spectacolul îmbină teatrul cu muzica live, provocând actorii să se exprime într-o armonie perfectă cu muzicienii de pe scenă, și urmărește să reprezinte un spectacol despre puterea muzicii de a vindeca această lume.

Într-o zi Albert, un copil de 10 ani, află de la televizor că vine sfârșitul lumii. Înțelegând că planeta noastră așa cum o știm se va stinge, el se hotărăște să trimită în cosmos chitara rămasă de la tatăl său, pentru a o salva. Este convins că instrumentul său conține toate sunetele inventate vreodată pe Pământ. Pentru a-și duce la îndeplinire planul, Albert trebuie să parcurgă un traseu inițiatic, care presupune întâlniri cu diverse persoane care îl vor îndruma și experiențe care îl vor maturiza.

Albert va parcurge un traseu sonor bogat, de la barock la rock. Se va întâlni cu sonorități de la Bach la Agustin Barios Mangore, de la Francisco Tarrega și Isaac Albeniz, până la Jimmy Hendrix și Stevie Ray Vaughan, de la Django Reinhardt la The Beatles. Muzica va fi interpretată live de doi dintre cei mai bine cotați chitariști ai momentului: Stan Zamfirescu (clasic) și Ilie “Manole” Vlad (electric-rock), alături de tinerii și foarte tinerii lor discipoli.

Cred în continuare că arta supremă este muzica, și că toate artele încearcă să o imite. (Bogdan Sărătean)

„Cred că oamenii mari au nevoie de poveste, mai mult ca oricând. Sunt convins că spectatorii, martorii, îl vor însoți cu bucurie pe Albert în călătoria lui inițiatică, fabuloasă. Acest spectacol este un omagiu adus chitarei și tuturor artiștilor care și-au zdrelit degetele și sufletele zile și nopți întregi pentru a descoperi sunetele divine pe care instrumentul acesta miraculos le conține. Dar în același timp Povestea chitarei este o invitație spre a privi lumea cu ochii limpezi ai unui copil. Fiecare om din public a fost la un moment dat Albert, și a avut o grămadă de vise. E datoria spectacolului nostru să îi reamintească asta. Iar pentru mine e o enormă bucurie să lucrez cu instrumentiști de asemenea clasă, să îi văd pe scenă alături de cei mai tineri actori ai orașului”, povestește Bogdan Sărătean.

“Ideea proiectului a fost de a ilustra la modul artistic-educativ istoria chitarei, a felului în care a evoluat acest instrument. Inițial gândul era al unei ilustrări cronologice a acestui fenomen. Împreună cu regizorul spectacolului am hotărât că e mai util și mai atractiv să creăm o poveste care să conțină toate aceste sonorități atât de diverse. Provocarea noastră este ca spectatorul să pătrundă în povestea lui Albert, și să descopere împreună cu el Chitara cu C mare, de la barock la rock. Avem pe scenă instrumentiști consacrați, de mare clasă, alături de actori tineri apreciați în orașul nostru. Mi-am dorit mereu să văd un spectacol care îmbină chitara clasică și cea electrică cu teatrul. Iată că vom asista împreună la un astfel de produs artistic: Povestea chitarei”, spune Cosmin Marcu, producătorul spectacolului (Asociația Culturală Play).

Povestea Chitarei face parte din campania identitara Sibiu Guitar Friendly City, alaturi de “Pune mana pe chitara”, “Sibiu Guitar Meeting” și  “Festivalul de Chitara De la baroc la rock”