„Orașul de turtă dulce” din Marea Britanie este o expoziție anuală în care arhitecții, designerii și inginerii și-au dat mâna pentru a crea un întreg oraș din turtă dulce. Inițiat de Muzeul de Arhitectură din Londra, expoziția s-a deschis publicului sâmbătă, 8 decembrie și ține  până pe 6 ianuarie 2019. 

Acum, în al treilea an, această ediție a „Orașului de turtă dulce” este găzduită de Muzeul Victoria și Albert (V & A) din spațiul Creative Studio și se va concentra pe tema „Imaginând  orașul viitorului”.

Scopul proiectului este de a conecta publicul cu arhitectura printr-un display, conceput pentru sezonul sărbătorilor și e proiectat printr-o practică inovatoare. Vizitatorii sunt invitați să experimenteze arhitectura și designul contemporan al  Londrei.

orasuldeturtadulce_londra

Expoziția anuală realizată de Muzeul de Arhitectură prezintă lucrări de arhitecți, designeri și ingineri din turtă dulce. Se bazează pe un masterplan proiectat de Tibbalds Planning & Design Urban. Expoziția a implicat mai multe companii de arhitectură și design, cărora li s-a cerut să creeze un oraș al viitorului care sugerează simbolic durabilitatea, inovarea și responsabilitatea socială.

„Toate materialele sunt în mare parte comestibile”, spune fondatoarea și directorul Muzeului de Arhitectură, Melissa Woodford, referindu-se la marea varietate de case, cu blocuri de birouri, atracții turistice și poduri prezentate în miniatură. Chiar și grădinile botanice și un cinematograf au fost expuse.

Cel mai mare oraș de turtă dulce din lume se află în Bergen, Norvegia și se numește „Pepperkakebyen”, în varianta norvegiană. Cu fiecare Crăciun, copiii, adulții și întreprinderile locale oferă turtă dulce făcută în casă pentru a realiza acest oraș de turtă dulce, care este deschis publicului toată luna decembrie.

Construirea caselor de turtă dulce se bazează pe o tradiție, începută în jurul anului 1800. După publicarea poveștii lui Grimm, „Hansel și Gretel”, brutarii germani au început să creeze case din biscuiți ornamentați. Orașul Bergen a dus cutuma  locului la un nou nivel și numără mai mult de 2.000 de clădiri individuale, nave, mașini și trenuri din turtă dulce, prezentate în expoziție.

Surse: Euronews, thegingerbreadcity.com, www.thelocal.no