Din ce în ce mai mulți oameni din Marea Britanie folosesc vizitele la muzee și galerii de artă pentru a combate stresul vieții moderne, arată rezultatele unui studiu realizat de organizația Art Fund. Potrivit cifrelor, tinerii de până în 30 de ani sunt cei mai interesați de vizitele la muzee și galerii considerându-le o metodă benefică pentru a face față mai ușor situațiilor de presiune cotidiană.
Drept urmare, Art Fund, fondul care cumpără opere de artă pentru națiune și emite popularul National Art Pass, a decis să extindă reducerile pentru tinerii de până la 30 de ani. Până acum, schema de reducere era disponibilă persoanelor până în 26 de ani.
Permisul de artă oferă intrare gratuită la peste 240 de muzee, galerii și case istorice din Marea Britanie, precum și 50% reducere din valoarea biletului pentru expozițiile importante, cum ar fi viitoarea expoziție Christian Dior găzduită de Museul „Victoria & Albert”.
Directorul Art, Fund Stephen Deuchar a declarat: „Există în mod clar un apetit al persoanelor sub 30 de ani pentru a vizita muzee și galerii din Marea Britanie. Ei văd că are o influență pozitivă demonstrată asupra sentimentului lor de well-being. Sperăm, oferind noul permis de artă sub 30 de ani, să putem elimina unele bariere potențiale legate de costuri pentru a permite mai multor persoane din această grupă de vârstă să aibă acces la mai multă artă „.
În ultimii ani, galeriile și muzeele din Manchester au stabilit un program de inițiative privind sănătatea și bunăstarea, inclusiv „Cui îi pasă”, un proiect, condus de profesioniști în domeniul sănătății, cercetători și șase muzee din nord-vestul Angliei inclusiv galeria de artă, Whitworth, care a creat un spațiu terapeutic în interiorul galeriei, oferind un stimulent pentru curiozitate, explorare, reflecție și meditație. „Culture Shots”, un program săptămânal de evenimente creative a fost implementat în cinci spitale din Manchester, care a susținut sănătatea și bunăstarea pacienților, conform unui raport al Universității Leicester.
Din câte se pare, există o tendință tot mai ridicată de abordare a practicilor muzeelor cu privire la sănătatea și bunăstarea comunității, promovarea sănătății și a educației, cât și combaterea inegalităților în materie de sănătate. Multe dintre aceste proiecte sunt inovatoare sau experimentale, stimulând noi modalități de utilizare a colecțiilor de artă sau abordarea unor teme specifice, grupuri sau probleme.
foto cover: David Parry/expoziție la Royal Academy of Arts Londra
Surse:Universitatea Leicester raport, artdaily.com, artfund.org,theguardian.com