Este al treilea an consecutiv când la Sibiu se organizează un concert simfonic în aer liber, în încheierea proiectului „Zilele româno-americane”. Dirijorul Oliver Diaz, chitaristul Rafael Serralet și soprana Svetla Krasteva, alături de Filarmonica de Stat Sibiu au adus în centrul orașului un concert de muzica spaniolă.
Suita nr.2 din baletul „Tricornul” a lui Manuela de Falla, Concert petru chitară și orchestră de Joacuin Rodrigo dar zarzuele celebre compuse de Barbieri, Guerrero sau Cabalero au readus aminte de Sibiul cultural, Sibiul cu evenimente bune, Sibiul cu evenimente care te fac sa te bucuri că ești acolo. Nu trebuie să fii neapărat cunoscător al muzicii clasice, nu trebuie să fii printre cei care merg des la concertele de la sala Thalia ci doar să fii deschis către nou, să vii la un eveniment unde muzicienii sunt îmbrăcați în costum, instrumentele sunt perfect așezate și acordate iar muzica clasică este pregătită să bucure fiecare trecător. „Noaptea muzicii spaniole”a adus în Piața Mare a Sibiului aproape 2000 de oameni. Locurile amenajate nu au fost nici pe departe de ajuns, unii spectatori au venit chiar și cu scaunul de acasă. Tocmai asta e frumusețea, când vezi oamenii că sunt curioși, că li se citește pe chip seninătate, când auzi pe Bălcescu tineri vorbind despre concertul simfonic, îndreptându-se către Piața Mare să asculte și ei. În timpul concertului, am mers printre oameni, să aud discuții, să ascult păreri, să văd care e atmosfera. Lângă fântână, un cuplu și o doamnă mai în vârstă, care era mama băiatului (am aflat mai târziu), făceau o comparație cu concertul de anul trecut. Domnul îmi spune că „este foarte bună ideea pentru că oferă posibilitatea tuturor să vină, să vadă și să asculte o muzică mai frumoasă, de înaltă ținută, plus că este într-un spațiu deschis iar sunetul se propaga mai bine. Noi am fost și anul trecut și acum 2 ani. Partea care mi se pare mie cea mai bună este că putem să venim și cu fetița de 3 ani, si să ascultăm muzică clasică relaxați, pentru că ea dacă se plictisește poate să alerge prin jur, să-și găsească și altă ocupație. Noi ne dorim ca de acum să prindă gustul muzicii clasice.”
Doamna din dreapta mea, cu statut de bunică, era în vizită prin Sibiu. nepoțica ei l-a luat pe bunicul de mână și a plecat în față, să vadă mai bine. E semn că-i place, îmi spune doamna. Revenind la eveniment, speră ca și alte orașe să ia exemplul Sibiului.. „Sunt în vizită, dar pot să spun că este o idee nemaipomenită acest concert în aer liber cu spectatori de de toate vârstele, copii, batrani, tineri. Și observați ca nu prea au chef de vorbă. Toata lumea e cu ochii pe scenă…Foarte frumos! Ar putea să învețe și alte orașe să facă așa ceva. Este greu să educi tineretul să asculte asemenea muzică. Ori, într-un cadru de-ăsta, omul care se plictisește mai vine, mai pleacă, mai ascultă, se obișnuiește deja, daca n-a fost obișnuit de copil, așa cum face el cu fetița. Felicit organizatorii și felicit Sibiul pentru asemenea inițiativă.”
În Piața Mare e o stare de bine, văd două doamne norocoase care au prins loc pe una din băncile tradiționale din Piața Mare. Un domn, cam la 45 de ani și o pălărie mare ce-i acoperă privirea stă mai retras. E atent și pe scenă dar și la discuțiile din jurul lui. Îmi spune că deși e sibian, e prima dată când vine la un astfel de concert. „Nu m-aș fi gândit să fie așa de frumos. E o idee inedită iar programul se nimerește ținând cont că suntem un popor latin. Aseara am aflat de eveniment, pe facebook, mă bucură faptul că sunt mulți oameni și la astfel de evenimente. Eu nu merg la Filarmonică foarte des, însă ce se întâmplă aici, e altceva. Nu are cum să nu-ți placă. Orice oraș merită astfel de evenimente”.
Cele două doamne, de pe bancă îmi spun că e o seară minunată, însă le pare rău că organizatorii nu s-au gândit să aducă mai multe scaune. „E foarte multă lume care stă în picioare. La anul, să fie mai pregătiți, dar ce vă spun acum e un semn bun. Înseamnă că oamenii vin și la evenimente de calitate. Ar trebui să fie mai multe astfel de evenimente de-a lungul anului. Poate și în mai multe locații. Mi-ar plăcea să văd orchestra și pe o scena în Piața Mică, îmi spune doamna cu părul scurt și cu o alură de franțuzoaică. Ea a fost la fiecare ediție de pînă acum.
Prietena ei îmi propune un exercițiu de imaginație. “Uitați-vă prima dată cum e luminat cerul, apoi la biserică și la luminile care îi arată frumusețea arhitecturii. Acum coborâți privirea către scenă. Ce oameni frumoși, ce armonie, ce culoare! Avem de toate în această seară. Mai trebuie puțină imaginație și totul e perfect. Poți să capeți acea stare de relaxare, de liniște și bucurie sufltească. Eu nu merg la Filarmonică pentru că nu-mi permite timpul. Sunt un om de munte și nu mai pot să ajung la timp la concerte, însă ascult acasă Mezzo. Am tot albumul lui Rafael Serralet, pe care l-am văzut mai devreme aici. E minunat și aș vrea ca astfel de concerte în aer liber să fie organziate mai des, pentru că noi consumăm ceea ce ni se dă. Trebuie să vină din partea organziatorilor de evenimente astfel de idei. ”
„În centru, casele cântă”
Pe la jumătatea concertului, lângă scenă, am vazut-o și pe Andreea Ciortea, cea care la fiecare ediție a prezentat concertul și a stabilit legătura dintre public și artiști: „Îmi aduc aminte că la prima ediție a Zilelor„ Româno-Americane” am spus că în Piața Mare din Sibiu casele cântă. Mă bucur să văd și în acest an, că o piață de 12 mii de metri pătrați este plină de viață, plină de forfotă, plină de oameni. Mă uit acum în jur și văd că trecătorii se opresc, mă uit la copii și văd cum dansează, mă uit și văd că oamenii simt muzica. Nu pot decât să-i felicit pe organziatori și pe cei care susțin acest proiect și să-mi doresc să fiu la Sibiu în fiecare an, la începutul lunii iulie, pentru a prezenta acest minunat concert”.
Proiectul Zilele „Româno-Americane” s-a încheiat și anul acesta, cu gândul că se poate și se dorește. Există spectatori interesați de muzica clasică, există spectatori care își doresc mai multe astfel de evenimente. Mai avem nevoie de proiecte culturale care să susțină și mai mult artiștii noștri și să valorifice potențialul orașului, la cel mai înalt nivel.
credit foto: Cristian Bîscă