Cea de-a XX-a ediție a de Interpretare Pianistică și Compoziție Carl Flitsch va începe în această seară, iar vreme de șase zile (6-12 iulie), compozițiile lui Carl Filtsch vor fi o adevărată provocare pentru participanți. Comparat adesea cu geniul lui Mozart, Carl Flitsch a lăsat în urma sa o operă interesantă și importantă. Anul acesta la festivitatea de deschidere, invitatul special va fi laureatul primei ediții a concursului, Slawomir Zaronok, care după 20 de ani revine la Sibiu pentru a susține un recital.

Concursul își continuă tradiția reușind să atragă tot mai mulți concurenți an de an. 61 de participanți din 23 de țări se vor afla la Sibiu zilele acestea, unde vor participa la una dintre cele trei categorii ale concursului. O participare extrem de largă din foarte multe țări, poate că acest lucru se datorează faptului că concursul a fost înscris și face parte din fundatia Alink-Argerich  care gestionează și promovează toate concursurile de pian din întrega lume. Fiind înscris în această fundație, concursul s-a bucurat de o mai bună vizibilitate și de un interes crescut din partea participanților din întreaga lume, a declarat Ioan Bojin, directorul Filarmonicii Sibiu.

Încântat de evoluția concursului de-a lungul timpului este și președintele juriului Peter Szaunig. Dacă încercăm să facem un bilanţ al tuturor ediţiilor desfăşurate de-a lungul anilor, între 1995-2015, putem privi retroactiv, cu o deosebită satisfacţie, evoluţia, eficienţa şi succesele îmbucurătoare obţinute.

Singurul criteriu de înscriere a fost acela de a respecta programul impus de regulament. Concursul nu este unul ușor, are anumite lucrări, cele ale lui Carl Flitsch care se impun și sunt foarte dificile, a adăugat Ioan Bojin. La categoria A și B sunt lucrări pe care copii nu pot să le execute fizic pentru că nu au extensia necesară a mâinilor. Pentru cei mici sunt foarte dificile piesele lui Carl Flitsch, a completat Csiky Boldizsar.

Surpriza din acest an vine de la categoria C, acolo unde numărul participanților s-a dublat spre deosebire de anii precedenți. Concursul e structurat astfel: Categoria A, copii de până la 12 ani, categoria B până la 17 ani și categoria C până la 30 de ani. Premiile care se vor acorda sunt în valoare totală de 9650 de euro și vor fi acordate la cele trei categorii de vârste. Ca orice alt concurs, de-a lungul timpului a întâmpinat greutăți, dar tocmai munca constantă a dus la continuitatea lui. Acest concurs a avut perioade și mai grele decât prezentul frumos pe care îl trăim acum. Toată lumea spune cât de greu este să ajungi sus, mai greu este să menții nivelul acela. Acum pentru asta trebuie să ne luptăm. Vă garantez că în 20 de ani treptat, treptat am evoluat și acesta e un lucru foarte bun. A fost un parcurs constant, a mărturisit Csiky Boldizsar.

Pe durata concursului, intrarea este liberă cu excepția a trei concerte. Quatuor Enescu de la Biblioteca Astra, Recitalul cameral cu Horia Văcărescu și Chiho Tsunakawa de la Forumul German și Maxim Quartet de la Teatrul Gong, vor fi cu intrare. Prețul biletelor este de 16 lei, iar studenții și pensionarii se bucură de reducerea de 50%.