Iubitorii jazz-ului sunt așteptați în acest weekend la prima ediție al festivalului “Mozaic Jazz”, al treilea ca număr pentru orașul Sibiu. Un festival care promite sa aducă un suflu nou atmosferei culturale a orașului, un festival care mizează pe calitatea artiștilor invitați și ambianței concertelor. Directorul festivalului, Silviu Scrob ne-a răspuns la câteva întrebări.

Reporter: De ce este nevoie de un nou festival de jazz în Sibiu?

Silviu Scrob: Cred că este nevoie de un festival de jazz nou, ca să aducă un suflu nou atmosferei culturale a orașului. Inițiativa de a face un festival nou a venit ca urmare a unor cerințe. Prieteni care ascultă jazz și oameni cu care am crescut împreună ascultând jazz, mi-au tot spus că ar fi cazul să mai existe încă un festival, dar undeva în toamnă. Toamna este un anotimp foarte bun pentru a sta într-o sala încălzită unde să asculți muzică jazz live.

Rep.: Cum se împarte publicul de jazz între cele 3 festivaluri? Aveți un public țintă?

S.S.:Am un public țintă, dar nu este împărțit pe vârste. Jazzul se poate adresa și segmentului de public tânăr, dar cunosc persoane și am prieteni, iubitori de jazz care au și peste 70 de ani. Cele 3 festivaluri din Sibiu nu cred că își împart publicul, ci cred că o mare parte dintre ascultătorii de jazz merg la toate. Mai cred că Jazz & More are un public aparte pentru că abordează o zonă a jazz-ului mai experimentală, mai free, mai impro. Celelalte două, Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu și noul Mozaic Jazz Festival, se adresează cam aceluiași public.

Rep.: În jurul cărei idei va crește festivalul Mozaic Jazz?

S.S.: Doar în jurul jazz-ului. Nu încerc să dau nimic deosebit acestui festival. Festivalul, programul acestuia are o calitate artistică și încerc să mă îngrijesc foarte mult de ambianța în care se desfășoară concertele. Am grijă ca accesul să fie facil, atmosfera din sală să fie una foarte bună.

Rep.: Cum credeți că veți atrage publicul în sală, având în vedere prețul biletelor?

S.S.: Eu cred că prețul biletelor nu este mare. Am pornit de la un raționament foarte simplu, am pus un preț de bilet pe zi de 10 euro, plus taxe, nu este vina mea că taxele din România înseamnă 43% din bilet, la mine ajung 10 euro net. Bani din care trebuie să acopăr mare parte din cheltuieli, pentru că finanțarea pe care o primesc de la Primăria Municipiului Sibiu și banii pe care reușesc să îi atrag din sponsorizărinu ajung, iar la un asemenea produs cultural te bazezi foarte mult și pe vânzările din bilete. Prețul abonamentului, pentru toate cele 3 zile este cu reducere, 170 de lei. Studenții și pensionarii au reducere de 25%. Prețul pentru studenți și pensionari este de 50 de lei pe zi.

moz

Rep.: Cum  definiți jazz-ul?

S.S.: Nu îl definesc. Am încercat mai demult să îi dau o definiție și tot ce îmi vine în minte este o serie de cuvinte pe care nu le pot pune într-o ordine firească. Când vorbesc de jazz mă gândesc la percepțiile pe care le am când ascult jazz, care sunt de un anumit tip și factură diferite de oricare altă muzică. Când ascult jazz live e diferit de alte concerte, când mă uit la jazz și încerc să memorez, să fixez câteva elemente care să îl definească, mi-ar veni în minte o parte dintre instrumente care sunt tipice jazz-ului. Nu am reușit niciodată să definesc jazz-ul.

Program Mozaic Jazz Festival

•vineri, 14 noiembrie

Trilok Gurtu Band

Nikoletta Szoke Quartet

•sâmbătă, 15 noiembrie

David Krakauer „Ancestral Groove”

 Steve Coleman & Five Elements

duminică, 16 noiembrie

BaLaKo

Tord Gustavsen Ensemble

Prețul unui bilet este  de 70 lei/zi și 170 lei/abonament festival cu reduceri de 25% pentru elevi, studenți și pensionari. Mozaic Jazz Festival este organizat de „Hermannstadt Events” și are loc la Sibiu în perioada 14-16 noiembrie.