S-a deschis cea de-a doua ediție a expoziției “Saloanele Astrei”. Peste 100 de artiști plastici din 17 județe din România, precum și din Republica Moldova au expus la Sibiu lucrări de artă în sculptură, pictură, ceramică şi sticlă.

Geanina Ionescu, coordonatorul  şi curatorul expoziţie ,,Saloanele ASTREI”a declarat la vernisaj că „arta plastică contemporană trebuie să devină o unitate de măsură pentru sensibilitate și creativitate.”

Directorul general adjunct al Complexului Național Muzeal Astra, Ovidiu Baron a mărturisit că scopul expoziției este acela de a încuraja artiștii plastici. „Pentru noi a devenit o misiune de onoare să încurajăm artele, nu facem doar etnografie, nu facem doar expoziții care se încadrează strict pe tiparul nostru, ci mergem dincolo de acest tipar pentru a încuraja tot ceea ce înseamnă creativitate, tot ceea ce înseamnă în linii mari educație, tot ceea ce înseamnă o deschidere mai largă către publicul vizitator.”

Criticul de artă Radu Antim a fost de asemenea prezent la Sibiu în cadrul vernisajului și a ținut să spună câteva cuvinte pentru a-și arăta aprecierea față de acest eveniment în care artiștii sunt apreciați la adevărata lor valoare. Totodată, criticul le-a dat  un sfat organizatorilor și anume, acela de a lua în considerare ca pe viitor să ofere și recompense simbolice artiștilor. „Chiar și o pungă cu bomboane ca să îl distingi pe artist este un semn de atractivitate extraordinară. Trebuie să le strângi mână și să îi iubești pentru ce au făcut, pentru că nu au făcut pentru ei. Ei nu fac pentru ei nimic.

„Artistul este vocea cetății, vocea vieții”

Actrița Manuela Danescu este cea care a încântat audiența la sfârșitul vernisajului prin recitarea unui monolog, dar nu înainte de a se declara extrem de multumită de ceea ce a văzut. „Expoziția este o celebrare a artistului. Artistul este vocea cetății, vocea vieții. Am făcut acest tur al expoziției și vă mărturisesc că este neasteptată, impresionantă. Este atâta emoție în fiecare lucrare, încât oricare dintre ele poate să fie un roman, o viață. V-ați întrebat vreodată de unde se inspiră acești minunați artiști? Se inspiră din viața lor proprie sau din ceva imaginar, dar oamenii de știință au demonstrat că între realitate și imaginație nu este nicio diferență. Este aceeași emoție la fel de puternică.”

Expozitia cuprinde pe lângă lucrările din pictură, sculptură, sticlă şi ceramică și alte lucrări de grafică, fotografie şi tapiserie care vor putea fi vizionate până pe data de 15 februarie 2015, la Casa Artelor.