Într-o încăpere aranjată cu bun gust și o atmosferă primitoare care oferă ocazia unei incursiuni în timp, zeci de ochi au fost ațintiți asupra fotografiilor care redau atmosfera Sibiului de altădată. Vernisajul despre spațiile comerciale ale Sibiului a reușit să retransmită ambianța secolelor XVIII-XX, purtându-i pe cei prezenți într-o călătorie prin spațiile comerciale sibiene. De la cofetării și până la magazine de bijuterii, de la ateliere fotografice, brutării și frizerii până la ceasornicării și case de modă, toate au fost surprinse în 59 de imagini sugestive ale acelei perioade.

Dacă Sibiul de astăzi reușește cu succes să îmbine spiritul autohton cu cel occidental, același lucru s-a întâmplat și în secolele XVIII-XX, atunci când viața economică sibiană a fost caracterizată de un ritm dinamic datorat varietății pieței comerciale. Cu o vastă experiență în domeniul comercial, Sibiul reușise să ocupe locul al treilea în Europa la numărul de bresle, un lucru oarecum de așteptat însă, mai mare a fost uimirea celor prezenți când au aflat că Sibiul se poate mândri cu primul magazin universal din România, deschis în 1914 de către Michael Breckner pe Nicolae Bălcescu la numărul 11. Ridicându-și singur ștacheta cât mai sus, Sibiul a fost cel care a avut cel mai mare magazin din Transilvania din perioada interbelică, deschis în 1920 de către Ilie Floașiu, iar în 1922 a fost deschisă cea mai mare tipografie germană din sud-estul Europei, prin fuziunea Krafft și Drotleff.

obiecte ale breslelor

Piața Mare- casele orășenilor înstăriți, Piața Mică- atelierele și casele meșteșugarilor

„Spațiile comerciale sunt dintre cele mai diverse și foarte importante pentru istoria comerțului românesc”, mărturisește Raluca Teodorescu. Odată cu secolul al XV-lea activitatea economică s-a învârtit în jurul celor două piețe astfel, meserii precum năsturar, săpunar, împletitor de coșuri, bracargiu, tocilari, sforari, geamgiu, pălărier și multe altele, astăzi nu mai există dar, munca lor a fost imortalizată în fotografii care astăzi sunt admirate de românii care vor să descopere meșteșugurile perioadei interbelice. În Piața Mică printre cele mai reprezentative spații comerciale au fost farmacia „La ursul negru” care a funcționat până la sfârșitul anilor ‘60 și magazinul de obiecte fero-metalice a lui Carl Jickeli care a funcționat până în 1847. De cealaltă parte, în Piața Mare și pe Nicolae Bălcescu branduri celebre își deschideau porțile pentru populația vremii, dintre acestea amintim magazinul de specialități a lui J.B. Misselbacher deschis în 1907, magazinul de pălarii Irene Mayerbuchler din 1915, în 1862 primul birou de schimb valutar, iar în 1941 își face loc pe piața sibiană și reprezentanța Mercedes Benz. „Am observat că în Piața Mică sunt multe magazine de manufactură, iar în Piața Mare încep să apară cafenele și cumva un spațiu mai cosmopolit și, se continuă pe Nicolae Bălcescu care este spațiul unde au funcționat cele mai multe cafenele ale orașului în perioada modernă”, ne spune coordonatorul proiectului, Raluca Teodorescu.

piata mare, altadata. Sibiu, vechi, expozitie

Cizma Roșie, o adevărată atracție

„Toata lumea vrea poză cu Cizma!” se amuză o doamnă care își așteaptă rândul pentru a putea face și ea o poză cu faimoasa cizmă. Dar ce a fost de fapt Cizma Roșie? Unul dintre cele mai mari magazine de încălțăminte din perioada interbelică, situat pe strada Nicolae Bălcescu la numărul 4, la parterul hotelului Împăratul Romanilor de astăzi, funcționând până la naționalizare, în 1948. Se știe faptul că reclama e sufletul comerțului, iar de acest lucru s-a ținut cont și în acea perioadă.

cizma rosie, reclama veche, sibiu

Cizma Roșie avea reclama: „Vă dor picioarele? Putem să vă ajutăm. Purtați placa ortopedică esculap. Picioarele dumneavoastră vor fi vizitate gratuit de un specialist ortoped.” „Reclamele erau destul de simple, accentul se punea pe locația respectivei firme dar, avea și mesaje transmise celor interesați așa cum este și reclama de la Cizma Roșie. Pentru noi aceste lucruri sunt amuzante în ziua de azi dar, ele reprezintă istoria vremii”, adaugă Raluca Teodorescu.

Toți cei care își doresc să se întoarcă pentru câteva clipe în Sibiul interbelic, pot vizita expoziția până în ultima zi a acestui an, la Casa Albastră din Piața Mare. Intrarea este gratuită.