„Ce job ți se potrivește?” „Cinci întrebări care te ajută să-ți alegi corect meseria”, „Cum să faci alegerea potrivită atunci când ești indecis”. Există chiar și ghiduri complete pe Internet despre cum să-ți alegi meseria.

Despre meserii am ales să scriem și noi, dar n-am studiat ghidurile de pe internet, ci am pornit la drum să povestim cu oamenii. De la cei care au o carieră pentru care s-au pregătit ani de zile în facultate, până la cei care au ajuns la o răscruce și au făcut schimbari radicale în viața profesională. De la meserii uitate, până la meserii căutate.

Am fost în fabrici și am vorbit cu elevii care învață o meserie în cadrul școlii duale pentru că astfel, sunt șanse mult mai mari să își găsească un loc de muncă. Am povestit cu colegi, prieteni, părinți despre job-meserie-profesie.

Bani, statut, împlinire sufletească, putere, respect, îndemânare, plăcere, siguranță, confort. Fiecare avem căutările noastre când vine vorba de meseria pe care o practicăm. Însă când suntem întrebați ce căutăm sau apreciem la meseria celuilalt, răspunsul e unul: calitatea. Toți vrem să mergem la cel mai bun medic, căutăm cel mai bun mecanic, profesor, instalator sau meșter. Apreciem vânzătoarea cea mai amabilă sau alegem contabila cea mai pricepută.

Cum facem alegerile în viață? Cine ne îndrumă, cine ne testează abilitățile, cum și când ne dăm seama dacă am ales meseria potrivită. Ce ne mai motivează atunci când ne trezim într-o zi că munca pe care o facem nu ne mai aduce bucurie sau nu ne-a adus niciodată? Ne-am îndruma copiii către o școală profesională? Cât ne ajută diploma de absolvire a unei facultăți? Sunt întrebări pe care le-am adresat interlocutorilor noștri sau care au devenit concluziile unor articole. Vom continua să scriem și în numerele viitoare despre oameni, meserii și proiecte educaționale care ajută comunitatea.

foto: Marion Michele/Unsplash

*articol apărut în ediția tipărită Capital Cultural nr. 11