Astăzi debutează „Luna Oedip la Londra”, un amplu program menit să celebreze capodopera enesciană prin evenimente muzicale, expoziții, conferințe și proiecții speciale. Proiectul se va derula în perioada 4 mai-8 iunie 2016 și este organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Opera Regală Covent Garden.

Premiera absolută a operei „Oedip” în Marea Britanie va avea loc în 23 mai la Opera Regală și se va derula atât pe celebra scenă muzicală de la Covent Garden, cât și la Institutul Cultural Român.

Potrivit ICR Londra, „Luna Oedip” va debuta astăzi, cu evenimentul „În profunzime: Oedip”, care va avea loc în sala Clore Studio a Operei Regale. Regizorii Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, dirijorul Leo Hussain și compozitorul Dan Dediu vor discuta despre complexitatea și originalitatea viziunii enesciene asupra muzicii de operă, dar și despre travaliul artistic pe care îl presupune transformarea unei compoziții tulburătoare într-un spectacol total. Basul Sir John Tomlinson, mezzo-soprana Sarah Connolly, bas-baritonul Johan Reuter, titularii rolurilor principale în producția de la Covent Garden, se vor referi la provocările muzicale și actoricești pe care le implică interpretarea partiturilor enesciene, oferind, spre ilustrare, câteva fragmente expresive din spectacol.

Joi, 5 mai, la sediul ICR Londra va avea loc evenimentul „Enescu pentru voce”, care va pune în evidență componenta vocală a creației enesciene, găzduit de sala de concerte camerale a Institutului, ce poartă numele marelui compozitor. Bas-baritonul Johan Reuter, starul actualei producții, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale Covent Garden, Leo Hussain, dirijorul spectacolului, și compozitorul Dan Dediu vor examina contribuțiile marelui muzician la arta vocală și caracterul inovator al partiturii lui „Oedip”. Pe lângă Johan Reuter, vor evolua sopranele Rodica Vică și Lauren Fagan și baritonul Iuri Iurciuc, acompaniați la pian de către Diana Ionescu și Christopher Willis.

Cu această ocazie, va fi vernisată expoziția de fotografie pregătită de Muzeul Naţional „George Enescu” din București, „Oedip: o istorie vizuală”, care urmărește destinul sinuos al extraordinarei opera. O versiune a acestei expoziții va fi prezentată şi la Opera Regală, cu prilejul evenimentului „În profunzime: Oedip”.

Programul va culmina, în 23 mai, cu premiera lui „Oedip” la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai importante scene muzicale ale lumii. Spectacolul a fost produs în anul 2011 pentru Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, în concepţia dramatică a regizorilor Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, doi dintre membrii vizionarului grup de creație La Fura dels Baus din Barcelona. Montarea îl are în rolul principal pe starul danez Johan Reuter, al cărui nume încununează o distribuție de zile mari ce îi mai include pe John Tomlinson, Sarah Connolly și Sophie Bevan. După stagiunea londoneză, care se va încheia în 8 iunie, actualul „Oedip” va fi prezentat, în toamnă, la Opéra National de Paris.

Institutul Cultural Român va sprijini și realizarea unui film de prezentare a producției „Oedip” și a marelui său compozitor, care va avea o difuzare de masă și va rămâne mai multă vreme pe platformele de promovare ale Operei Regale.

De asemenea, ediţia din 2017 a Festivalului Internațional “George Enescu” se va deschide, în premieră extraordinară, cu o versiune concertantă a operei “Oedip” în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, actualul Director artistic al Festivalului. Pentru a face muzica lui Enescu cât mai cunoscută, cel puţin 20 de lucrări ale marelui compozitor sunt cuprinse, ediţie de ediţie, în programul acestuia.