Cinci recitaluri de marcă, cu artiști din „elita muzicii clasice” s-au desfășurat la Sibiu, în perioada 15-22 septembrie, în cadrul Festivalului Enescu. Este pentru prima dată când acest concept a fost pus în practică de organizatorii renumitului festivalul și Asociația Play din Sibiu, și care,  iată, a avut un mare succes.

 Peste 1100 de spectatori au participat la aceste recitaluri, dintre care jumatate au venit din străinătate și alte orașe ale țării, potrivit organizatorilor.

Recitalul marelui violonist Maxim Vengerov a încheiat acest proiect la Sibiu, moment în care am reușit să aflăm păreri de la spectatori, atât despre recitalul de vineri, 22 septembrie, cât și despre aceasta idee de a organiza la Sibiu mai multe recitaluri din cadrul Festivalului Enescu.

„Foarte frumos. Ne așteptam să fie așa, dar cred că e chiar mai frumos decât am gândit la început. Nu am ajuns și la celelate recitaluri și mi-a părut rău. Pe Maxim Vengerov l-am văzut pe Mezzo, ceea ce pentru mine a fost un punct de referință foarte important. Nu aș fi crezut că o să îl văd vreodată la Sibiu. Ne bucurăm că cineva s-a gândit și la noi, cei care nu suntem din București, să vedem pe viu aceste spectacole, nu neaparat prin intermediul televizorului”, mi-a spus o doamnă.

estivalul Enescu-Sibiu-spectatori © dragos dumitru (45)

Alături, un tânăr de 25 de ani, care locuiește în Germania, a venit special pentru recitalul lui Vengerov: „M-am simțit foarte bine. A fost un concert deosebit. Am venit din Germania special pentru acest spectacol. E prima dată când îl ascult pe Maxim Vengerov, l-am văzut doar la televizor. Publicul din această seară este extraordinar și cred că și artiștii simt asta. Am vrut foarte mult să merg la mai multe recitaluri care au fost organizate la Sibiu, dar n-am mai prins bilete.”

Tot printre spectatori, am întâlnit un meloman care nu a ratat niciun recital: „Am fost la toate recitalurile din plăcerea de a asculta muzică bună, pentru că și la noi, la Sibiu, merită să fie audiate asemenea concerte și mai ales într-un cadru atât de internaționalizat cum e Festivalul Enescu. E o notă aparte faptul că s-au realizat mai multe recitaluri și însuși faptul că sunt recitaluri este ceva deosebit pentru că noi ne-am obișnuit mai mult cu concerte, cu recitaluri mai puțin. E și un fel de cultură muzicală în plus față de cea cu care eram noi obișnuiți. Ce am văzut până acum mi s-a părut colosal. Nu sunt muzician de meserie, nu sunt nici critic muzical, sunt doar iubitor. Însă mie mi se pare că, într-adevăr, ce-am ascultat zilele aceastea la Sibiu, este din elita mondială a muzicii simfonice. Mi-ar plăcea să continue această tradiție a recitalurilor Enescu la Sibiu.”

În pauză, la loja principală, două doamne comentau admirativ felul în care Maxim Vengerov a reușit să transmită atâta emoție publicului: „Mie mi-a plăcut foarte mult, sunt extraordinar de impresionată. Nu am des ocazia să aud asemenea violonist. E un fapt notabil că astfel de recitaluri se organizează și la Sibiu. Am primit o invitație de la prietena mea și așa am ajuns în această seară aici. Totul e nemaipoment, de la interpretare, până la repertoriul pe care l-a ales. Avem toate condițiile să ne râmână mult timp în amintire acest moment unic.

„Publicul a fost grozav”

Bucuria și entuziasmul publicul s-au transpus în zeci de minute de aplauze pentru Maxim Vengerov și bunul său prieten, pianistul Vag Papian. Și ei au răsplătit la rândul lor publicul cu patru bisuri si aproape o oră în mijlocul lor, dându-le autografe: „Mi-a făcut cu adevărat plăcere să vin la Sibiu și să susțin acest recital, parte a extraordinarului Festival Enescu. A fost un public grozav, iar sala este foarte frumoasă. În stil italian. Mi-a plăcut acustica și atmosfera de aici. George Enescu este idolul meu, exemplul meu muzical, o adevărată legendă. Nu a fost doar un extraordinar de bun violonist, pianist, dirijor, dar de asemenea și profesor, compozitor, care a produs foarte mulți studenți extraordinari. Acest lucru justifică faptul că prezența lui există în lume ca un exemplu pentru generațiile care l-au urmat ”, a spus Maxim Vengerov.

Maxim Vengerov - Vag Papian © dragos dumitru

Recitalurile Enescu la Sibiu s-au încheiat cu multe speranțe ale spectatorilor, ca de acum, acest proiect să devină tradiție. În premieră, în cadrul celor cinci recitaluri au cântat la Sibiu artiști internaționali celebri: Ansamblul L’Arpeggiata și contratenorul Philippe Jaroussky, Cvartetul Diotima, pianista Victoria Vassilenko, violonistul Erzhan Kulibaev și celebrul violonist Maxim Vagerov alături de pianistul Vag Papian.

Vengerov - autografe © dragos dumitru (49)

 Proiectul a fost organizat de Asociația Culturală Play și Camera de Comerț Sibiu, în parteneriat cu Consiliul Județean și Primăria Municipiului Sibiu.

„Este o mare realizare că am putut aduce la Sibiu cinci concerte din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, dintre care două au fost cap de afiș în cadrul acestei ediții. Iar faptul că sălile de la Sibiu au fost arhipline, cu peste 1.100 de spectatori, ne arată că nu am greșit când am gândit această formulă. Un mare merit îl are aici directorul executiv al Festivalului Enescu, Mihai Constantinescu, pentru că a avut curajul și inspirația de a propune unui oraș din țară o formulă extinsă, închegată, cu cinci recitaluri. A fost un test atât pentru noi ca organizatori cât și pentru spectatori. Nu știam dacă vor veni oamenii la concerte, mai ales că am avut evenimente și lunea și joia, însă, am fost bucuroși șă vedem că toate concertele au fost sold out, iar muzicienii au fost încântați de publicul de aici. E un proiect unic pentru Sibiu, spectatorii ne-au convins că merită să continuăm acest demers, pentru că Sibiul are public pentru recitaluri de excepție.

 Iată că Sibiul devine astfel primul oraș din România care găzduiește, la 10 ani de când a fost Capitală Culturală Europeană, toate cele trei evenimente culturale majore ale României: Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, Festivalul Internațional George Enescu și TIFF. Nu cred e o întâmplare, ci mai degrabă, e o evoluție firească”, a declarat Cosmin Marcu-manager proiect „Recitalurile Enescu, la Sibiu”.

foto: Dragoș Dumitru