Corina Șuteu, fostul director al ICR New York este propunerea premierului Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Culturii, în locul lui Vlad Alexandrescu. Premierul l-a revocat astăzi din funcție pe Vlad Alexandrescu și a trimis noua propunere pentru portofoliul de la Ministerul Culturii președintelui Klaus Iohannis.

Corina Șuteu este secretar de stat în Ministerul Culturii de la începutul acestui an. În timpul mandatului lui Vlad Alexandrescu, aceasta s-a ocupat de politici şi strategii pentru cultură. Totodată, s-a luptat şi pentru modificarea Legii Cinematografiei.

În perioada 2016-2012 a ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York, când la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

Corina Şuteu şi-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene. În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 – 2006 a editat cartea „Arts Politics and Change” (ca urmare a programului „Policies for culture”), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul „Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe”. Corina Şuteu s-a implicat în numeroase proiecte culturale, cel mai recent fiind „Bucureşti – Capitală europeană a culturii 2021”.

Corina Șuteu a fost consultant pentru diverse programe ale Uniunii Europene, Consiliul Europei, UNESCO, rețele culturale europene, diferite organisme culturale și de cercetare pe plan internațional: expert pentru mai multe programe ale Consiliului Europei (1991-2002); expert pentru direcția de politici culturale pe probleme de formare în management cultural și politici culturale în cadrul UNESCO (1995-2005); expert în cadrul UE, contribuind la studiul despre mobilitatea artiștilor în Europa (1998-2005); expert coordonator pentru proiectul de educație permanentă a profesioniștilor în cadrul programului Phare „Dimensiunea Culturală a Democrației” (2000); expert național pentru studiul „The State of Cultural Cooperation in Europe”, realizat la solicitarea Comisiei Europene (2003).

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu a precizat săptămâna trecută că acest nume vehiculat ca fiind succesorul său în funcție corespunde standardelor sale și  reforma pe care a început-o poate fi dusă mai departe de Corina Șuteu.