Prima linie de asistență telefonică pentru muzicienii cu probleme mintale, Music Minds Matter, funcționează în Marea Britanie din luna decembrie a anului trecut. Inițiativa aparține organizației nonprofit Help Musicians UK.

Artiștii din domeniu, fie că sunt la început de drum sau experimentați, pot suna să ceară ajutor în momentele mai puțin plăcute ale carierei. Ajutorul din partea organizației poate fi și unul financiar, scriu editorii de la The Independent.

Investiția organizației Help Musicians UK se apropie de un million de lire sterline, potrivit aceleiași surse.

Logo-ul organizației Help Musicians UK; Sursă foto: The Independent.

Datele organizației arată că unul din patru persoane va avea, la un moment dat, probleme mentale, de la depresii ocazionale la anxietate sau tulburări psihotice severe. Muzicienii nu sunt mai prejos, însă, există anumite particularități ale domeniului în acest sens.

„Lansată în luna decembrie 2017, linia telefonică Music Minds Matter este cel mai cuprinzător serviciu din acest domeniu, existent în momentul actual: servicii de relaționare, conștientizare, metode de tratare și servicii terapeutice specializate”, scriu reprezentanții organizației pe site-ul propriu. „Cu 97 de ani de experiență în domeniu, Help Musicians UK înțelege complexitatea activării în domeniul muzical și nevoia de sprijin pentru a face față provocărilor speciale din acest domeniu”, continuă aceștia.

Sănătatea mintală este un subiect delicat în industria muzicală. Mai mulți cântăreți, precum Zayn Malik, de exemplu, vorbesc despre anxietate. Chris Cornell de la Soundgarden și Chester Bennington, solistul formației Linkin Park, s-au sinucis anul trecut în urma depresiei. Cu toate acestea, scriu editorii de la The Independent, Music Minds Matter este singura linie de acest fel.

 

Chester Bennington, solistul formației Linkin Park, în timpul unui concert. Sursă foto: Metro.

Richard Robinson, directorul organizației Help Musicians UK, spune că a „lucrat” la ideea lansării unei linii telefonice de acest fel mai mulți ani. Chiar a realizat, în 2016, împreună cu cercetători de la Universitatea din Westminster din Londra, un studiu asupra problemelor mentale în industria muzicală. Rezultatele studiului l-au determinat să înființeze linia telefonică.

Din 2200 de persoane care au participat la studiu, de la violoniști aflați la început de drum la cântăreți folk, 71 la sută au spus că au trecut prin moment de anxietate sau panică și 68,5 la sută, prin momente de depresie. Mai mult de jumătate din cei din industria muzicală au spus că le-a fost greu să obțină ajutor. Rezultatul studiului este clar: „A face muzică este terapie, însă a face o carieră prin muzică este distructiv”.

Și alte studii au avut rezultate asemănătoare. Tot în 2016, cercetători din Norvegia au ajuns la concluzia că muzicienii au șanse de trei ori mai mari să ajungă la un terapeut decât oricare altă persoană care muncește.

„Sunt de părere că este un mediu unic”, spune Robinson. „Pentru cineva care lucrează cu această parte creativă a creierului, ideea de plecare este fie reușesc, fie nu. Și gândul este înspăimântător”, continuă Robinson, care adaugă că însuși numărul de apeluri la această linie de ajutor arată că este nevoie de ea. Au fost zeci de apeluri sau e-mail-uri trimise de la deschidere, cele mai multe de la cei din domeniul muzicii eletronice, compozitori sau din teatrul muzical.

„Linia telefonică este extraordinară, dar nu este soluția totală pentru această problemă”, spune Sally Gross, de la Universitatea din Westminster, cea care a coordonat studiul pentru organizația Help Musicians U.K. „Sănătatea mentală este un subiect fierbinte și toată lumea spune că face ceva pentru a rezolva problema. Însă nu știu ce fac, mai exact”, a spus Sally Gross pentru The Independent.

Și muzicienii sunt de părere că este nevoie de mai multă implicare în acest domeniu.

„Cluburile sportive de fotbal au pe cineva angajat care se ocupă de acest tip de probleme mintale ale jucătorilor”, spune Neil Barnes, membru al formației Leftfield, deținătoare a mai multor premii.

Neil Barnes, membru al formației Leftfield. Sursă foto: BBC.

„Companiile de înregistrare ar trebui să angajeze terapeuți care să lucreze cu muzicienii”, mai spune artistul. Barnes suferă de depresie. Starea lui s-a înrăutățit după de formația sa s-a despărțit în 2002 și mai târziu, când a simțit presiunea de a compune muzică nouă. Norocul său, spune el, a fost faptul că și-a pemis  plata unor ședințe private de terapie.

Linia telefonică este deschisă non-stop. Numărul la care poate fi apelată este 0808 802 8008, iar adresa de e-mail MMM@helpmusicians.org.uk.

 

*Sursă foto reprezentativă: The Unsigned Guide