Solartis Quartet va susține un recital Haydn, Beethoven, Dvořák, luni, 12 februarie, de la ora 18:00, în sala festivă a Bibliotecii Astra. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a pregătit o expoziție inedită intitulată „De la gramofon la media digitală. 01” ce va pune în lumină întocmai înregistrări de colecție ale celor trei compozitori.

Laureați ai Concursului Internațional de Muzică de Cameră de la Plovdiv (2014),membrii Solartis Quartet promit un concert de excepție prin care și-au propus să ofere tuturor celor prezenți o nouă perspectivă asupra muzicii de cameră.

Programul:

  1. HaydnQuartet op. 64 no. 5 “The Lark”
    L. van BeethovenQuartet op. 95 “Serioso”
    A. DvořákQuartet op. 96 no. 12 “American”

Vor interpreta:

Simina Croitoru – vioara I
Ana Maria Marian – vioara a II-a
Theodor Andreescu – violă
Andrei Niţescu – violoncel

De la fondarea sa, în anul 2012, Solartis Quartet a susținut recitaluri atât pe marile scene de concert din România, cât și în spații neconvenționale. Au concertat la Ateneul Român, pe scenele Radiodifuziunii Române precum și în cadrul Festivalului „George Enescu”.

„Suntem entuziasmați și încrezători în misiunea noastră și vrem să demonstrăm și altora că dragostea pentru muzică este și va fi o expresie a contemporaneității, o însușire inerentă fiecărui pasionat de frumos și o șansă de a deveni mai buni ca indivizi.” – Solartis Quartet

Expoziția „De la gramofon la media digitală. 01”

Pregătită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, expoziția se va desfășura în mai multe etape pe parcursul Stagiunii ICon Arts @ Biblioteca Astra și va pune în lumină materiale deosebite din colecțiile bibliotecii care pot fi consultate și chiar împrumutate acasă.

Luni, 12 februarie, vor fi expuse în Sala Festivă discuri de gramofon și vinil imprimate cu muzica celor trei compozitori abordați interpretativ într-o viziune nouă, de tânărul Cvartet Solartis.

Portretele sonore Haydn, Beethoven și Dvořák se vor regăsi într-o reprezentare complexă care cuprinde documente audio, știme și partituri. Pasionații de muzică clasică și amatorii de obiecte vintage vor regăsi aici o serie discuri de ebonită fabricate de prestigioasele companii The Gramophone, Telefunken și Polydor, în prima jumătate a secolului XX.

De asemenea, vor fi expuse înregistrări din perioada interbelică ale lucrărilor lui Ludwig van Beethoven, în interpretarea marilor orchestre europene (Orchestra din Amsterdam, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica din Berlin). Pe lângă acestea, discurile de vinil vor aduce în atenția publicului valoroase interpretări ale cvartetelor de coarde compuse de Haydn și Beethoven, înregistrate de companiile Electrecord (România), Melodia (URSS), Supraphon (Cehoslovacia) sau Qualiton (Ungaria).

Concertul pentru violoncel și orchestră în B minor, op. 104, al compozitorului de origine cehă, Antonin Dvořák, se regăsește în interpretarea cunoscutului violoncelist Mstislav Rostropovich, alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin și a dirijorului Herbert von Karajan.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, numai prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastrasibiu@gmail.com.