Muzeul Astra va găzdui vineri, 25 mai, cel de-al patrulea concert din cadrul evenimentului „Noaptea Privighetorilor”, ajuns la cea de-a șasea ediție.

De la  ora 18.00,  va începe un concert de muzică clasică alături de Radu Nechifor și prietenii săi (Radu Nechifor & friends). Totodată, va avea loc un tur ghidat și o expoziție foto.

În perioada 20-25 mai au avut loc nu mai puțin de patru „meciuri” între muzicienii din natură și cei de la Conservator. Concertele de muzică naturală și clasică au avut loc până acum la București și Iași pe 20 mai, Cluj pe 22 mai, următorul pe listă fiind Sibiul.

„Rețeta de la Noaptea Privighetorilor este simplă – vrem să reîmprietenim oamenii cu păsările din orașe. Cea mai simplă metodă: ieșim într-o zonă unde avem păsări cântătoare, le ascultăm și încercăm să îi învățăm pe participanți cât mai multe despre ele. După ce terminăm tururile ornitologice, vedem ce replică au dat compozitorii de muzică clasică, cei care au înțeles să preia trilurile de păsări în operele lor. Cred că nu mai e nevoie de nicio explicație atunci când alăturăm ciocârlia de numele lui George Enescu, dar și Vivaldi are triluri de pasăre în celebra sa Primăvară. Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Grieg și mulți alții s-au inspirat de la păsări. În 2018, spre deosebire de anii trecuți, organizăm aceste concerte în patru locații, lucru care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar primit din partea Lidl România”, a declarat Dora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.

La București, Iași și Cluj, evenimentul a avut loc în Grădinile Botanice, în timp ce la Sibiu gazdă va fi Muzeul ASTRA. Evenimentul organizat de SOR este gratuit, dar accesul se face doar după ce participanții își achită biletele de intrare la grădinile botanice sau la muzeu. Locurile unde se desfășoară concertele au fost alese după mai multe criterii, precum apropierea de natură, acustica etc. Cel mai important dintre ele este legat de prezența speciilor de păsări cântătoare – fără ele, fără triluri, nu am avea cel mai relaxat duel om-pasăre.

Vizitatorii își achită biletul de intrare, sunt preluați de ghizi ornitologi, fac un tur al grădinii să asculte trilurile, apoi merg la concert. Spre deosebire de clasicele săli de audiție pentru muzică clasică, la Noaptea Privighetorilor nu există fotolii și loje: oamenii stau pe pături, pe izoprene, pe iarbă, pe buturugi.

„Pentru Grădina Botanică din București, colegii au garantat prezența privighetorii roșcate (Luscinia megarhynchos), dar există multe alte specii – de la mierle la pițigoi, vrăbii de casă și de câmp, ciocănitori, muscari, țicleni și chiar fazani. Ne propunem să răspundem la orice întrebare legată de păsările din orașe, ne propunem să îi reîmprietenim pe oamenii din orașe cu vecinii lor cei mai buni, cei care cântă în loc să dea cu bormașina la prima oră a dimineții”, a mai spus Dora Domșa.

foto: Florin Chirilă