S-a dat startul caravanei producţiilor cinematografice româneşti care se va desfăşura pe parcursul întregului an sub numele „Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”. 

Vor fi prezentate 100 de filme în tot atâtea localităţi astfel încât să fie refăcut traseul celor mai importante evenimente istorice care au dus la realizarea Marii Uniri din 1918.

Evenimentul de deschidere a avut loc, sîmbătă, 3 februarie, la Iași,  cu proiectia filmului Afacerea Est, primul film din această serie a Caravanei, în prezenta criticului de film Irina-Margareta Nistor, regizorului Igor Cobileanski și actorilor din film: Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc.

Caravana cuprinde proiecţii ale unor filme produse în România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi. Peliculele care vor fi prezentate în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi, au fost selectate de critici de film, regizori şi istorici. La finalul proiectului, organizatorii îşi propun să editeze o carte onorifică ce va cuprinde fiecare oprire a Caravanei Filmului Românesc, cu mesaje din partea actorilor invitaţi.

„Cinematografia este un personaj potrivit pentru înțelegerea istoriei, a culturii, a evenimentelor, a psihologiei și a durerilor unui popor. Astfel, celebrăm împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire prin Centenarul Filmului Românesc și aducem istoria românilor pe marele ecran. Critici de film, regizori, politologi, specialiști din diverse domenii ale culturii, vor alege 100 de filme pe care le vom duce în 100 de localități din România, Republica Moldova și Cernăuți. Filmele vor fi vizionate și discutate în sesiuni de Q&A, cu 100 de personalități de seamă ale cinematografiei și ale culturii. Pornim la drum în Caravana Cinematografică a Centenarului, pentru a întregi harta României Mari”, scriu organizatorii pe pagina proiectului.

Cei care  doresc să ajungă acest proiect și în localitatea lor, pot completa formularul „Vreau Centenarul Filmului Românesc în localitatea mea” , de pe site-ul proiectului.

„Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe” este este inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).