Astăzi, artiștii sibieni, Lia și Dan Perjovschi, au fost desemnați de către primarul interimar al Sibiului, dna Astrid Fodor – Ambasadori ai Sibiului, titlu onorific inițiat de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului (AIOS). 

Promovează arta contemporană de ani buni în întreaga lume, totodată duc cu ei și numele  Sibiului, orașul unde s-au născut. Lia și Dan Perjovschi participă anual la zeci de expoziții personale sau de grup, workshopuri, conferințe și simpozioane. De două ori pe an (în perioada sărbătorilor de iarnă și vara), vin la Sibiu pentru liniștea de aici. Se retrag în locuința lor de la Sibiu, care ține loc de muzeu, de depozit, de atelier și pe care vor să o lase moștenire orașului, după o vreme, ca un centru de cercetare în arta contemporană. Astăzi, artiștii au primit de la primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, titlul de ”Ambasadori ai Sibiului”, o inițiativă pornită în urmă cu trei ani de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS).

Astrid Fodor a precizat faptul că Dan Perjovschi este deja cetățean de onoare al Sibiului și le-a mulțumit ambilor soți pentru activitatea depusă în promovarea artei în general și a orașului Sibiu. ”Ne bucurăm un an întreg de desenele dumneavoastră pe zidul Teatrului Radu Stanca, așa că sibienii vă au permanent în fața ochilor. Vă mulțumim”, a spus Astrid Fodor.

La rândul lor, Lia și Dan Perjovschi spun că aceast titlu i-a luat pe neașteptate. „Noi luăm premii locale și internaționale, naționale nu luăm. E cumva chiar viața noastră. Stăm aici și plecăm acolo. E un global-local. Suntem ambasadorii Sibiului afară, pentru că la noi pe etichetă scrie născuți la Sibiu, acum scrie și trăiesc și lucrează la Sibiu, așa  că noi unde mergem, ducem  și numele și identitatea acestui oraș.”

Lia și Dan s-au născut în Sibiu, în același an, 1961. Au învățat la aceeași școală,fiind împreună din clasa a V-a (câteodată chiar în aceeași bancă). Au absolvit Liceul de Artă din Sibiu, în 1980. Între 1985-1990 au locuit în Oradea și între 1990-2010 în București.

Din 2010 și-au mutat atelierele artistice la Sibiu, într-o clădire care ține loc  de depozit, de bibliotecă și de locuință și care găzduiește și proiectele Liei Perjovschi de cercetare și educație artistică ”Arhiva de artă contemporană și Muzeul cunoașterii”. Împreună, cei doi artiști participa anual la aproximativ 30 de expoziții personale sau de grup, workshopuri, conferințe și simpozioane. Ei au expus la principalele muzee și centre de artă contemporane mondiale Moma New York, Tate Modern Londra, Centre Pompidou Paris, MACBA Barcelona, Muzeul Ludwig Cologne, Muzeul Vanabbe din Eindhoven, Moderna Museet Stockholm, Kiasma Helsinki, Moderna Galerija Ljubljana, Lenbachaus Munchen, Kunsthalle Basel și au participat la numeroase biennale și trienale de arta internaționale Veneția, Sidney, Sao Paolo, Istanbul, Lyon, Moscova, Jakarta, Aichi, Incheon, Paris, de fiecare dată promovând oraşul Sibiu la cel mai înalt nivel. De când activează ca artiști profesioniști, cei doi sibieni au acumulat împreună peste o mie de evenimente artistice internaționale.

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului a mai desemnat în trecut Titlul de Ambasadori ai Sibiului jurnalistului Emil Hurezeanu și fostului consul al Germaniei în Sibiu, Thomas Gerlach.

foto: Silvana Armat