„Aveam în fața mea un copil cam de zece ani, cu capul gol. O șuviță de păr îi acoperea fruntea. Obrazul era rotund, foarte ars de soare, foarte neted. Gâtul-lung și delicat. Ochii mari, căprui, care păreau că nu mă vad, erau fixați, fără să clipească, asupra animalelor. Din pricina lor m-am simțit deodată foarte stingherit că un copil descoperea că eram mai copil decât el.

Am întrebat încet de tot:

-Nu se poate merge acolo? Este oprit?

Capul pieptănat cu Breton aprobă ca un semn scurt, dar privirea continua să rămână țintuită de mișcarea animalelor.

Am întrebat din nou:

-E sigur?

-Cine ar putea s-o știe mai bine ca mine? zise copilul.

Taăl meu este administratorul acestui Parc regal.

-Aha, înțeleg, spusei. Și dânsul l-a însărcinat pe fiul său cu supravegherea.

La aceste cuvinte, ochii mari, căprui, mă priviră, în sfârșit. Pentru prima oară, mica făptură, bronzată luă o expresie în armonie cu vârsta sa.

-Vă înșelați, nu sunt băiat-zise copilul în salopetă cenușie. Sunt fată și mă cheamă Patricia.”

Fragment din cartea „Leul”, pagina 15.

Autor: Joseph Kessel

Editura: Polirom

Traducere din limba franceză de R. Polizu‑Micşuneşti

Vîrsta recomandată: 12+

Povestea unei prietenii neobișnuite dintre o fetiță și un leu

Într-o zi, o fetiţă pe nume Patricia, care trăieşte alături de familia ei într-una dintre rezervaţiile naturale din Kenya, întîlneşte printre gazele, antilope gnu, zebre, rinoceri, bivoli şi elefanţi un pui de leu. Începe să îl îngrijească şi, pe măsură ce trece timpul, leuţul devine prietenul ei cel mai bun. Numai că prietenia lor e pîndită de o primejdie nebănuită: viaţa lui King, devenit un leu înfricoşător, care-i înspăimîntă pînă şi pe vitejii masai, e pusă în pericol de un duşman încă şi mai vechi decît zăpezile ce strălucesc în depărtări, pe muntele Kilimanjaro.