Recomandare de carte

„În oraş se spune povestea perlei uriaşe — cum a fost găsită, iar apoi pierdută. Se povesteşte despre Kino, pescarul, şi despre nevasta lui, Juana, şi despre pruncul lor, Coyotito. Pentru că a fost spusă atât de des, povestea s-a întipărit în mintea fiecărui om. Şi, aşa cum se întâmplă cu toate poveştile care sălăşluiesc în inimile oamenilor şi sunt repovestite, în ea se află lucruri frumoase şi urâte, albe şi negre, bune şi rele, fără însă ca acestea să se amestece între ele.

Dacă această poveste este o parabolă, atunci fiecare îi va afla un tâlc și își va citi în ea propria viață” (pag. 5)

Perla, de John Steinbeck

Traducere din limba engleza de Irina-Ruxandra Popa

Editura Polirom, 2020

Descriere:


Poveste de o simplitate clasica, nascuta dintr-o legenda mexicana, Perla exploreaza secretele firii umane, adincurile intunecate ale raului si luminoasele posibilitati ale iubirii.

Despre autor:

John Ernst Steinbeck s‑a născut la 27 februarie 1902 în Salinas, California. A urmat cursurile Universităţii Stanford şi a debutat în 1929 cu romanul Cupa de aur, al cărui protagonist este piratul Henry Morgan. În 1932 a publicat volumul de nuvele Păşunile Raiului, inspirat din viaţa fermierilor din Valea Salinas. Un an mai tîrziu, i‑a apărut romanul Către un zeu necunoscut, iar în 1935, Cartierul Tortilla, urmate de Nehotărîţii sorţi ai bătăliei (1936) şi clasicul Şoareci şi oameni (1937), ecranizat în repetate rînduri. În 1938 a văzut lumina tiparului volumul de nuvele Valea lungă. Pentru Fructele mîniei (1939) i s‑a decernat Premiul Pulitzer. În următoarele două decenii a publicat Luna a apus (1942), Strada Sardinelor (1945), Autobuzul rătăcit (1947), Perla (1947), La răsărit de Eden (1952), cartea sa cea mai îndrăgită, Joia dulce (1954), Scurta domnie a lui Pépin al IV‑lea (1957) şi Iarna vrajbei noastre (1961). În 1962, în urma unui lung periplu prin 40 de state americane în compania căţelului său, Charley, a scris volumul Călătorii cu Charley. În acelaşi an i s‑a decernat Premiul Nobel pentru Literatură. John Steinbeck a încetat din viaţă în 20 decembrie 1968.

Găsiți cartea aici.

Recomandarea cărții este făcută în colaborare cu Wednesday Book Club (club de carte din Sibiu). Îi găsiți pe Facebook și Instagram.