Muzică. Improvizație. Creativitate. Public. Entuziasm. Muzicieni valoroși. Energie. Sunt doar câteva cuvinte care descriu atmosfera de la Festivalul Jazz&more. După primele două seri, după discuții cu artiștii și cu spectatorii, găsim de cuviință să spunem că cea de-a zecea ediție a festivalului, își atinge obiectivele.
În Sibiu, unde tot timpul se desfășoare zeci de evenimente culturale, unele mai mult, altele mai puțin, unde multe dintre evenimente au intrare liberă, cu greu reușești să mobilizezi spectatorii către seri de muzică cu biletul de intrare-45 de lei. Și cum spune zicala, nu crezi până nu vezi, așa a fost și pentru mine la “Jazz&more”. Toată sala de la Teatrul Gong s-a umplut de oameni. Am aflat și de ce.
“Venim pentru că e un festival aparte. Găsim aici o altfel de muzică. Și în mașină ascult jazz, dar la festivalul de aici găsim un alt fel de jazz…unul modern”, îmi spune un spectator. Două rînduri mai în spate, văd un cuplu de străni. Da, sunt nemți. Îi întreb de ce au ales tocmai festivalul de jazz. “Ne place jazz-ul, am auzit de la prietenii noștri de aici despre Festival și am vrut neapărat să venim. Ne place și locația și am venit să-l ascultăm pe Dave Rampis, saxofonistul, din America. Știm că e talentat.”
Două doamne studiază programul din această seară. Mi-au povestit de nostalgia anilor când Sibiul era capitala jazz-ului. “De mult ascultăm jazz, ne place și de câte ori avem ocazia în Sibiu, venim la concerte. Înainte erau trei cluburi de jazz serioase care cultivau gusturile, diferite curente de jaz, fiecare club avea publicul lui. Acum nu mai știu de existența lor. Plus festivalul, care pe vremuri era unicat în țară.”
“Energia publicului e importantă atunci când improvizezi”
Pentru fiecare seară din festival, pe scenă au urcat trei formații diferite. A doua seară a început cu Dave Rempis la saxofon și Timoty Daysi-percuție. Nu se așteptau să aibă un public atât de energic și entuziast, mi-au povestit după concert. “Pentru mine, atunci când improvizez în fața unui public și oamenii într-adevăr ascultă, pot să simt asta, e ca un fel de energie, chiar dacă nu se manifestă, eu simt concetrarea din sală, iar asta mă ajută să improvizez mai ușor. Am cântat de multe ori în America, unii oamenii vorbeau între ei sau erau camere de filmat care mă deranjau, însă aici mi-a plăcut. Am simțit oamenii, mi-au transmis energie, iar eu l-am transmis la rândul meu”, spune Timothy Daisy.
Daisy și Rempis au mai fost o singură dată în România, la Oradea, la invitația unui prieten. Nu știu multe despre jazz-ul de aici, însă Dave Rampis, spune că e uluit de un saxofonist român, Daniel Ivancea: “Nu știu foarte multe despre muzica voastră, mai ales în domeniul improvizației, însă am o formație pe care o îndrăgesc “Fanfara Ciocârlia”, nu știu numele saxofonistului , însă e incredibil de bun. Eu vin pentru prima dată în Sibiu, și pentru a doua oară în România. Am vizitat și orașul, mi-a dat un sentiment plăcut și am auzit că are și o istorie frumoasă. Iar despre festival, pot spune că muzicienii invitați sunt grozavi. Pentru mine jazzul înseamnă improvizație, înseamnă noutate și spontaneitate, chiar dacă interpretez o compoziție de mai multe ori, de fiecare dată e diferită. M-am simțit foarte bine pe scenă. Publicul a fost relaxat și confortabil . Oamenii mi-a transmis sentimentul că sunt fanii mei, care au venit special pentru concertul nostru”.
Festivalul Jazz&more continua și astăzi cu un concert la Biserica Sf. Ioan, de la ora 15.00, iar la Teatrul Gong, seara de jazz va începe la ora 19.00. Datalii găsiți pe www.jazzandmore.ro
foto credits: Tiberiu Cioruga