Muzică. Improvizație. Creativitate. Public. Entuziasm. Muzicieni valoroși. Energie. Sunt doar câteva cuvinte care descriu atmosfera de la Festivalul Jazz&more. După primele două seri, după discuții cu artiștii și cu spectatorii, găsim de cuviință să spunem că cea de-a zecea ediție a festivalului, își atinge obiectivele.

În Sibiu, unde  tot timpul  se desfășoare  zeci de evenimente culturale, unele mai mult, altele  mai puțin, unde multe  dintre evenimente  au intrare  liberă, cu greu reușești să mobilizezi spectatorii către seri de muzică cu biletul de intrare-45 de lei. Și cum  spune  zicala, nu crezi până nu vezi, așa  a fost și pentru mine  la  “Jazz&more”.  Toată  sala de la Teatrul Gong  s-a  umplut de  oameni. Am aflat și de ce.

j1

“Venim pentru că  e  un  festival aparte. Găsim aici  o altfel de  muzică. Și în mașină ascult jazz, dar  la festivalul de aici  găsim  un alt fel de jazz…unul modern”, îmi spune  un  spectator.  Două  rînduri mai în spate,  văd un cuplu de străni. Da, sunt nemți. Îi  întreb de ce au ales tocmai festivalul de jazz. “Ne place  jazz-ul, am auzit de  la prietenii noștri de aici despre  Festival și am vrut neapărat să venim.  Ne place și locația și  am venit să-l ascultăm pe Dave Rampis, saxofonistul,  din America. Știm că e talentat.”

j2

Două doamne  studiază programul din această seară. Mi-au povestit  de  nostalgia anilor când  Sibiul era capitala  jazz-ului. “De mult ascultăm jazz, ne place și de câte ori avem ocazia în Sibiu, venim la concerte. Înainte erau trei cluburi de jazz serioase care cultivau gusturile, diferite curente de jaz, fiecare club avea publicul lui. Acum nu mai știu de existența lor. Plus festivalul, care pe vremuri era unicat în țară.”

“Energia publicului e importantă atunci când improvizezi”

Pentru fiecare seară din festival, pe scenă  au urcat  trei formații diferite. A doua seară a  început  cu  Dave Rempis  la saxofon și Timoty Daysi-percuție. Nu se așteptau să aibă un public atât de energic  și entuziast, mi-au povestit   după concert. “Pentru mine, atunci când  improvizez  în fața unui public și  oamenii într-adevăr ascultă, pot să simt asta, e ca un fel de energie, chiar dacă nu se manifestă, eu simt  concetrarea din sală, iar asta mă  ajută să improvizez mai ușor. Am cântat de multe ori  în America, unii  oamenii  vorbeau între ei sau  erau camere de filmat care mă deranjau, însă aici  mi-a plăcut. Am simțit oamenii, mi-au transmis energie, iar  eu l-am transmis la rândul meu”, spune Timothy Daisy.

Daisy și Rempis  au mai fost  o singură dată în România, la Oradea, la invitația  unui  prieten. Nu știu  multe despre  jazz-ul de aici, însă Dave Rampis, spune că e  uluit de  un  saxofonist  român, Daniel Ivancea: “Nu știu foarte multe despre muzica voastră, mai ales în domeniul improvizației, însă am  o formație  pe care o îndrăgesc “Fanfara Ciocârlia”, nu știu numele saxofonistului , însă e incredibil de  bun. Eu vin pentru prima dată în Sibiu, și pentru a doua oară  în România.  Am vizitat  și orașul,  mi-a dat  un sentiment plăcut și am auzit  că are  și o istorie  frumoasă. Iar despre festival, pot spune că muzicienii invitați sunt grozavi. Pentru mine jazzul înseamnă improvizație, înseamnă noutate și spontaneitate, chiar dacă interpretez o compoziție de mai multe  ori, de fiecare dată e  diferită. M-am simțit  foarte bine  pe scenă. Publicul  a fost  relaxat și confortabil . Oamenii mi-a transmis  sentimentul că sunt  fanii mei, care au venit  special pentru concertul nostru”.

Festivalul  Jazz&more  continua și astăzi  cu  un concert  la Biserica  Sf. Ioan, de la  ora 15.00,  iar  la Teatrul Gong, seara  de jazz va începe la ora  19.00. Datalii găsiți pe  www.jazzandmore.ro

foto credits: Tiberiu Cioruga