Astra Film Junior, ajuns la a VI-a ediție, are loc în perioada 6 – 12 octombrie la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival 2014. În acest an, vor fi cinci filme de top în premieră, un matineu de weekend cu comedii mute acompaniate de muzică live, iar liceeni sibieni au oportunitatea de a învăța cum se face un film.

În ultimii trei ani, Astra Film Junior a intrat în programul Școala Altfel și a ajuns în 23 de localități din toată țara. ”Este o bucurie că Astra Film Junior a devenit un eveniment unde copiii învață distrându-se, unde vin cu mare drag și entuziasm. Mii de elevi din Sibiu și împrejurimi se mobilizează timp de 7 zile să ajungă în sălile de cinema amenajate de Astra Film. Este o responsabilitate, dar și o plăcere să lucrăm la programarea acestui festival îndrăgit, să reușim să selectăm un program de top adresat copiilor de toate vârstele și să-l menținem la standardele educației prin film practicată în Europa”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

8va1H

Program educativ de top

Programul Astra Film Junior cuprinde cinci filme de top care se adresează elevilor de școală primară și gimnaziu. Mai mult decât bucuria proiecțiilor pe un ecran de cinema, copiii învață să privească și să descifreze un documentar. Filmele sunt însoțite de materiale didactice și vor fi dezbătute mai apoi la școală împreună cu profesorii participanți.

Liceeni sibieni învață să facă film

Între 27 septembrie și 9 octombrie 2014, elevii de liceu din Sibiu învață să facă film documentar grație atelierului Sibiul văzut de liceeni, organizat de Asociația Vira în colaborare cu Astra Film. Cum se raportează tinerii din Sibiu la propriul lor oraș, la problemele comunității sau la poveștile de viață ale oamenilor din jur? Filmele produse vor fi proiectate vineri, 10 octombrie 2014. Elevilor de liceu, dar și studenților li se adresează un masterclass susținut de Liviu Tipuliță despre culisele realizării documentarului de TV în studiourile BBC, unde acesta a realizat mai multe producții în ultimii 10 ani.

Matineu de weekend cu Chaplin

Cum se vizionau filmele acum 100 de ani? Sâmbătă și duminică, 11 – 12 octombrie, Astra Film Junior invită copiii și părinții la un matineu de weekend cu comedii mute de marcă acompaniate de muzică live. The Fireman și Easy Street, două dintre cele mai îndrăgite filme din repertoriul artistului fenomen Charlie Chaplin, acompaniate la pian de Cari Tibor, vor recrea atmosfera de cinema de la începutul secolului al XX-lea.