Interviu cu Dumitru Budrala, fondatorul AFF

Festivalul Astra Film a reuşit anul trecut să-şi surprindă publicul prin soluţiile pe care le-a găsit, pentru a putea organiza o ediţie unică, în condiţiile de pandemie. După 26 de ani, în care s-a desfăşurat în spaţii închise, Astra Film a găsit soluţia unui festival hibrid, cu două etape: una open air, în septembrie, respectiv una online, în octombrie.

Ediţia din acest an stă sub semnul conceptului „Celebrează viaţa” şi aduce în faţa spectatorilor aproximativ 200 de evenimente cinematografice care vor avea loc în Muzeul Astra, în Piaţa Mică, în sălile Astra Film din Piaţa Huet şi la Centrul Besoiu. Am povestit cu directorul festivalului, Dumitru Budrala.

Oana Ciucă: Cadrul în care se desfăşoară anul acesta festivalul l-aţi pus pentru prima dată în aplicare în 2020. Ce a însemnat pentru echipa Astra Film Festival schimbarea întregului concept al festivalului?

Dumitru Budrala: Festivalul Astra Film este un festival dinamic şi viu, pentru că este despre viaţă şi se reinventează continuu. Nu se poate altfel. Festivalul nu a fost niciodată într-o zonă de confort. Pandemia a adus doar nişte condiţionări supli­mentare. Care ne-au făcut să ieşim din sălile de cinema şi să redescoperim plăcerea de a vedea filme în aer liber.

Vom avea şi acum proiecţii văzute din bărci care plutesc pe lac. Este o metaforă foarte bună a timpurilor pe care le trăim, marcate de incertitudine, ca o plutire aflată la bunul plac al valurilor. În acelaşi timp, trebuie să rămânem optimişti; încă mai stă în puterea noastră să alegem barca de salvare, cu tot ce poate însemna asta.

Care a fost principala greutate în organizarea ediţiei din 2021, pe lângă toate regulile de pandemie?

Dumitru Budrala: Simţim o mare bucurie să oferim o nouă ediţie Astra Film Festival, a 28-a, deşi condiţiile sunt neprielnice. Peste incertitudinile legate de pandemia de Covid-19 s-a suprapus decizia inexplicabilă a Ministerul Culturii de a reduce cu 60% finanţarea festivalului nostru, unul dintre cele mai prestigioase din România. Acelaşi lucru i s-a întâmplat şi festivalului TIFF de la Cluj-Napoca.

Dar noi ne vedem de drumul început în anul 1993 şi am pregătit o ediţie cu foarte multe premiere (84% din filme se vor vedea pentru prima oară în România, multe dintre ele fiind de asemenea premiere mondiale). Ştim că există o adevărată comunitate Astra Film, sunt mulţi oameni care îşi iau concediu ca să vină la Sibiu în perioada festivalului şi să se bucure deplin, aşa că am pregătit opt zile pline cu proiecţii de filme, discuţii cu realizatorii acestora, dezbateri, concerte şi evenimente speciale, adică o adevărată sărbătoare a filmului documentar, a vieţii reale.

Cele aproximativ 200 de evenimente cinematografice ale acestei ediţii Astra Film Festival se vor desfăşura în etern miraculosul Muzeu Astra, în Piaţa Mică, sălile Astra Film din Piaţa Huet şi la Centrul Besoiu. Şi, desigur, pe aleile Muzeului Astra, pe străzile Sibiului şi la terasele şi cafenelele din oraş, unde oamenii vor discuta cu aprindere ceea ce vor fi văzut şi auzit. Ne aşteptăm ca oraşul Sibiu să trăiască prin toţi porii acest festival, aşa cum o face de aproape trei decenii.

Care sunt temele documentarelor de anul acesta, care vor fi vizionate în festival?

Dumitru Budrala: Cea mai importantă preocupare a momentului este, fără îndoială, cea legată de viitorul nostru, al pământenilor. Vom avea mai multe filme care prezintă diferite aspecte a ceea ce numim deja Climate Collapse Alert. Pentru că există foarte mulţi savanţi care nu îşi mai pun problema dacă sau când vom ajunge la colaps, ci care ne sunt şansele şi ce putem eventual să facem a doua zi după.

O temă importantă se referă la probleme macro cu impact asupra indivizilor, cum este de exemplu problema graniţelor dintre state, adică nişte hotare convenţionale, care pot săpa răni adânci şi pot crea situaţii dramatice pentru oamenii care au avut ghinionul să rămână de partea nepotrivită a liniei de demarcaţie. Vor fi câteva filme dedicate acestei situaţii, dintre care unul care tratează un subiect dureros pentru românii care au trecut prin comunism (vechea graniţă cu fosta Iugoslavie, unde şi-au găsit sfârşitul sute şi mii de vieţi şi de speranţe – cei prinşi de grăniceri sau care s-au înecat în apele Dunării).

Alte teme abordate intră cumva în intimitatea oamenilor, ridicând la nivel filozofic tot felul de situaţii. De exemplu: cât timp poate rezista dragostea sau cum ajunge o familie prizoniera istoriei necruţătoare (caz real din Iran) – tema „Cupluri în mijlocul apelor tulburi”. Ori situaţia cuplurilor care nu pot avea copii, iar soluţiile oferite au implicaţii profunde – tema „Procrearea în noile coordonate” vine de exemplu cu povestea unui caz real: un renumit specialist în fertilitate din Olanda anilor ’70 şi ’80, care şi-a folosit propria spermă pentru a lăsa însărcinate peste 65 de paciente.

Astra Film Festival 2021 se desfăşoară anul acesta în jurul conceptului „Celebrează viaţa”. De ce aţi ales acest concept şi ce cuprinde el?

Dumitru Budrala: Festivalul Astra Film celebrează viaţa în toată diversitatea ei prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. AFF Sibiu este unul dintre evenimentele culturale care au înţeles că publicul primeşte foarte bine un mix de experienţe, care se completează reciproc. Spectatorii Astra Film, ale căror vârste încep de la sfânta adolescenţă şi ajung la vârsta deplinei înţelepciuni, apreciază foarte mult când le oferi un dozaj înţelept de film, muzică, dans, discuţii, experienţe culinare, atunci când reuşeşti adică să bucuri toate simţurile şi, mai presus de toate, simţul artistic. Vom avea pe scenele AFF Sibiu concerte incendiare ale unor trupe precum: The Tiger Lillies, Mădălina Pavăl sau Taraful Jean Americanu şi Corina Sîrghi.

Ce planuri aveţi pentru Astra Film Junior?

Dumitru Budrala: Din păcate, anul trecut Astra Film Junior nu s-a putut ţine, dar suntem bucuroşi că revenim anul acesta. Prin acest festival căutăm tot timpul să ne lăsăm surprinşi de cei mai tineri dintre noi, să le înţelegem modul de gândire, să aflăm care sunt interesele şi nevoile lor, ca să putem să purtăm un dialog matur cu aceştia, din care fiecare să înveţe cât mai mult. Avem filme cu subiecte variate, de la minoritatea etnică la tehnologia modernă, de la copii care apreciază natura la copii care îşi deschid canale de Youtube.

Cum s-a schimbat perspectiva cinematografiei documentare, a subiectelor abordate, ţinând cont de toate schimbările care au avut loc în lume?

Dumitru Budrala: Filmul documentar se întâmplă oriunde şi oricând. Anul acesta am avut de selectat din 3.000 de filme realizate peste tot în lume în 2020 şi 2021, din care unele sunt la festival în premieră mondială. În general, creatorii de film documentar şi-au văzut de proiectele lor, fără legătură cu pandemia. Au fost, e drept, şi câteva producţii care s-au inspirat din ceea ce ni se pare tuturor că este subiectul ultimilor doi ani, pandemia. De altfel, avem în selecţia oficială un film remarcabil, #newtogether, regizat de Carmen Lidia Vidu, în care zeci de artişti din Austria şi România arată cum au făcut faţă primei perioade a pandemiei.