În primele două articole despre Insula Lemnos, am scris despre cele trei situri arheologice principale din partea de est a insulei (Poliochni, Hefaistia şi Sanctuarul Kabeiroi), precum şi despre principalele programe de arhitectură întâlnite pe insulă (case tradiţionale, ferme, mori de vânt, capele de cult şi cetăţi – cu exemple din arealul satelor locale, cum ar fi Kontopouli, Dafni, Kontias şi Myrina).

Insula Lemnos este în general insuficient evaluată din punct de vedere turistic. Insula are de regulă terenuri plate şi câmpii întinse, uşor unduitoare, cu ferme mici răsfirate. Munţi reduşi ca înălţime se găsesc numai în partea de nord-vest a insulei şi alternează în mod constant cu zone fertile de teren arabil. Solul este vulcanic, cu zone nisipoase (denumite de localnici am’da) sau zone stâncoase. Câmpuri cu cereale, intercalate cu podgorii, dar şi păşuni şi plaje creează peisajele caracteristice insulei Lemnos.

Insula Lemnos - drumul prin munti spre plaja Gomati

Insula Lemnos – drumul prin munti spre plaja Gomati

Dacă cineva m-ar întreba ce aş putea spune despre cultura insulei Lemnos, în afară de satele autentice şi siturile arheologice, aş jura cu mâna pe inimă că locurile sălbatice şi izolate fac negreşit parte din tradiţia locului. De ce? Pentru că una din provocările insulei este aceea de a ajunge la cel puţin o parte din aceste locuri izolate şi greu, foarte greu de accesat. Dacă este posibil, ar fi perfect chiar a petrece o noapte în tăcerea absolută a acestor locuri, departe de lume. Doar atunci, poate fi simţită măreţia magică a locului.

Majoritatea plajelor nealterate ale insulei Lemnos sunt izolate, situate la capătul a mulţi kilometri de off-road susţinut şi destul de puţin populate. Totuşi, au ape cristaline şi ţărmuri nisipoase întinse şi sunt printre cele mai renumite din Marea Egee. Sunt răspândite în mici golfuleţe pe toată insula în cele mai neaşteptate locuri. Cele mai populare şi organizate plaje sunt pe partea de vest a insulei, în timp ce plajele mai izolate şi sălbatice sunt pe partea de est a insulei.

Plaja din zona Kotsinas

Plaja din Kotsinas apare pe neaşteptate la capătul unui scurt off-road. Plaja se află la câţiva kilometri nord de satul Repanidi, în golful Pournia. Venind dinspre Varos Tourist Resort, o linie de umbreluţe colorate apare la orizontul mării şi dezvăluie fâşia întinsă de nisip din lungul ţărmului. Plaja Kotsinas are o apă albastră cristalină de mică adâncime, precum şi nisipuri fine şi aurii.

Insula Lemnos - portul din Kotsinas

Insula Lemnos – portul din Kotsinas

Numele Kotsinos (Kotsinas) este derivat din Kokkinos care înseamnă „roşu” (un sol dominant din regiune). Între Repanidi şi Kotsinos a fost aşa numitul „Pământ Lemnian„, care a fost folosit pentru vindecări şi de asemenea pentru modelarea unor obiecte din teracotă. În schimb, latinii au numit acest sol „Terra Sigilatta” şi se refereau la o humă descoperită pe insulă din cele mai vechi timpuri.

În Evul Mediu, Kotsinas era un port comercial important la intrarea în strâmtoarea Bosforului. În portul situat chiar vizavi de plaja Kotsinas, de cealaltă parte a golfului, trei taverne greceşti servesc acum peşte proaspăt prins şi fructe de mare.

Plaja din golful Keros

Străduţele întortocheate ale satului Kalliopi se învârt aparent fără nici o regulă prin centrul aşezării, având toate şansele să inducă în eroare orice nou venit în zonă. În cele din urmă, un indicator pe care scrie „Keros Beach” apare prin norul de praf al maşinii din faţă şi arată spre presupusa direcţie spre mare. Keros este o plajă foarte întinsă, situată la câţiva kilometri de satul Kalliopi. Off-road-ul de la Kalliopi la Keros are zone extinse de nisip în care o maşină se poate afunda şi împotmoli rapid şi sigur.

Insula Lemnos - plaja din Keros cu kitesurferi

Insula Lemnos – plaja din Keros cu kitesurferi

Cele mai puternice vânturi din nordul Mării Egee ating şi plaja din golful Keros. De obicei, vântul începe pe la prânz şi se calmează abia după-amiaza târziu. Acest micro-climat special favorizează plaja ca fiind un punct ideal pentru practicarea sporturilor nautice şi oferă câteva locuri bune pentru wind şi kitesurfing. Apa are adâncime mică pe sute de metri în mare şi fundul mării este presărat cu un nisip alb şi foarte fin – motiv pentru care locul este potrivit pentru nevoile începătorilor de wind şi kitesurfing. Stând pe plajă, surferii pot fi văzuţi cum alunecă pe apă şi creează un spectacol magnific prin costumele şi velele lor colorate.

Plaja din Gomati

Plaja retrasă din Gomati este amplasată într-un golfuleţ liniştit în partea de nord a insulei Lemnos. Plaja este situată la capătul unui drum lung de pământ, asezonat pe alocuri cu pietre ascuţite. Drumul vine din satul Katalakos, coboară de-a lungul unor livezi întinse sau terenuri arabile şi duce aparent în mijlocul pustietăţii (ceea ce este destul de adevărat de altfel). Odată ce se ajunge pe malul mării, o tavernă locală şi un bar pe plajă sunt singurele opţiuni pentru mâncare şi băuturi în zonă.

Insula Lemnos - golful Gomati

Insula Lemnos – golful Gomati

Surprize uimitoare pândesc însă aventurierul curios la capătul drumului plin de praf şi boscheţi. Plaja din Gomati are cele mai extinse (şi chiar şi cele mai înalte) dune de nisip din Grecia. Dunele de nisip acoperă o suprafaţă de aproximativ 285,000 de metri pătraţi şi reprezintă un ecosistem local extrem de rar şi fragil, care creează un peisaj unicat şi aparte, cu foarte puţină vegetaţie. Cu toate acestea, locul este destul de retras şi nicidecum aglomerat. Totuşi, apa cristalină este nelipsită şi răsfaţă puţinii curioşi care se încumetă până aici.

Micuţa capelă albă dedicată Sfintei Barbara străjuieşte o peninsulă stâncoasă de la capătul plajei din Gomati. Capela este închisă mare parte a timpului, dar dezvăluie momente din trecut de când oamenii trăiau pe perioada verii în caravane amplasate pe plajă. În prezent, numai câteva rulote cu împătimiţi ai locului mai vin să stea pe aici.

Acesta este al treilea articol (şi ultimul de altfel) dintr-o trilogie care include principalele situri arheologice de pe insula Lemnos (în prima parte), precum şi principalele programe de arhitectură de pe insulă (în partea a doua).