de Adela Cândea

Prima expoziție în aer liber a Institutului de Artă Clark din Williamstown, Massachusetts a fost deschisă publicului și va rămâne deschisă până în luna octombrie a anului viitor. Expoziția oferă ocazia unor plimbări în aer liber, cu rucsacul în spate.

„Ground/Work” cuprinde șase sculpturi create special pentru această ocazie. Lucrările sunt expuse în campusul institutului de artă și vor fi accesibile publicului 24 de ore din 24, fără costuri, până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

“Scopul expoziției este de a evidenția linia fină dintre fragilitate și rezistență, evidențiată, în egală măsură, de trecerea timpului și eternitatea naturii, oferind, în același timp, experiențe noi la fiecare vizitare”, explică Molly Epstein, curator al expoziției, pentru theartnewspaper.com.

Sculpturile au fost create de artistele Kelly Akashi, Nairy Baghramian, Jennie C. Jones, Eva LeWitt, Analia Saban și Haegue Yan.

Una dintre artiste, Nairy Baghramian, iraniană de origine armeană, a realizat, pentru prima dată, o sculptură din marmură (foto, jos).

Sculptura artistei Nairy Baghramian. Sursă foto: Thomas Clark/www.theartnewspaper.com

„Pentru a exprima fragilitatea și vulnerabilitatea corpului uman, Baghramian a ales să folosească marmura într-un mod neconvențional”, spun reprezentanții instituției. “În loc să se folosească de aspectul neted și lucios al marmurei, a ales o suprafață neregulată, prezentând încheieturile corpului uman dinspre interior spre exterior.”

Eva Lewitt participă și ea cu prima ei sculptură într-o expoziție în aer liber, “Resin Towers A, B, and C”/”Turnuri de rășină A, B și C.” (foto, jos)

Turnuri de rășină A, B și C/Sursă foto: Thomas Clark /www.theartnewspaper.com

Cele trei turnuri au fost create din bucăți colorate de plastic și rășină transparentă. “Strălucesc în lumina soarelui”, spune Robert Wiesenberger, un alt curator al expoziției, citat de aceeași sursă.

Organizatorii expoziției au propus artiștilor să iasă din zona de comfort prin folosirea de noi materiale sau idei neconvenționale.

Până în luna octombrie a anului viitor, intrarea va fi gratuită, iar vizitatorii vor putea viziona expoziția pe baza unei rezervări pe site-ul instituției.

Institutul de artă Sterling și Francine Clark, denumit în mod obișnuit Clark, este un muzeu de artă și o instituție de cercetare situată în Williamstown, Massachusetts, Statele Unite.