Fundația Comunitară Sibiu a lansat a treia ediție a Fondului Științescu Sibiu – program de finanțare pentru proiecte educaționale, care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani.

Cu ajutorul proiectelor, tinerii și copiii urmează să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă care ne înconjoară, dincolo de interfața cu care interacționăm. Se dorește impulsionarea lor de a trece din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de inovator.

Termenul limită pentru aplicarea  proiectelor este  20 noiembrie 2017. Organizatorii spun că așteaptă proiecte inovatoare, care să facă pasiunea „contagioasă” pentru educaţia STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică).  Pot aplica oamenii pasionați de știință și tehnologie cu vârsta între 17 și 70 de ani.  Cei care au nevoie de sprijin în scrierea proiectului, sunt rugați să trimită un mail la ana.bugneriu@fundatiacomunitarasibiu.ro.

Vor primi finanțare proiectele care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de felul în care știința explică fenomenele care pun în mișcare orașul și mediul din jurul lor și le dezvoltă abilitățile de a identifica și rezolva problemele lui, folosind tehnologie de ultimă generație.

De asemenea, la a treia ediție, Științescu pune accent pe noile tehnologiile digitale, care pun în mișcare orașele Smart, la dezvoltarea cărora putem contribui împreună. Orașele Smart sincronizează în mod mai armonios necesitățile locuitorilor cu mediul ambiant, cu ajutorul datelor colectate prin intermediul noilor tehnologii. De la fluidizarea traficului și iluminat stradal bazate pe diverși senzori, la construirea blocurilor în modalități care permit folosirea la maxim a energiei solare, orașele smart vin cu o paletă largă de necesități care așteaptă să fie identificate în mod corect și soluționate. Astfel, tehnologia devine o cale spre orașe mai prietenoase și mai eficiente cu cei care le trec pragul, folosind în mod mai inteligent resursele disponibile. Iar înțelegerea modului în care funcționează atât orașele, cât și tehnologiile, devin pietre de temelie în dezvoltarea urbei și a locuitorilor ei. Prin intermediul proiectelor de la Științescu, unde participanții fie „descompun” skateboard-uri și trotinete inteligente, fie construiesc stații meteo pe bază de Arduino, dorim să contribuim la creșterea unor generații de cetățeni care înțeleg cum se dezvoltă orașele și înțeleg că au potențialul să contribuie la conturarea acestora.

Pentru inspirație, pot fi explorate cele 26 de proiecte implemetate până acum, la edițiile 2015 și 2016.

Valoarea finanțării

Bugetul total al programului Științescu este de 120.000 de lei, care va fi împărțit după cum urmează:

  • Concurs de proiecte pe bază de aplicații70.000 lei, pe 2 categorii:
    • Proiecte mici: 1.000-6.000 lei (proiecte implementate de elevi de liceu);
    • Proiecte medii: 6.001-14.000 lei;
  • Finanțare proiecte de infrastructură în domeniul STEAM50.000 lei:
    • Rețeaua de școli de programare CoderDojo;
    • Proiect de dezvoltare organizațională pentru Științescu Hub.

Ghidul aplicantului, formularul de aplicare și alte detalii pot fi accesate pe sibiu.stiintescu.ro și pagina de facebook Știintescu Sibiu.

Ediția pilot Științescu a avut loc în 2015, când peste 1800 de copii și tineri din județul Sibiu au luat parte la activitățile desfășurate prin cele 15 proiecte finanțate, iar în 2016, aprox. 1.120 de copii și tineri au ajuns la cele 11 proiecte finanțate.

***

Fondul Științescu este implementat la Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerii locali Wenglor, Visma Software, Smart Bill, Bearing Point, IQUEST, NTT Data, Gama IT, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

Fundația Comunitară Sibiu este o organizaţie locală care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind astfel la dezvoltarea Sibiului. Fondurile sunt oferite transparent, pe baza nevoilor donatorilor și ale comunității locale. Fundația Comunitară Sibiu își dorește un oraș viu, cu cetățeni sănătoși, activi și implicați.

Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de polulație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice.

foto: Gabriela Cuzepan