Portrete ale ucrainenilor din Sibiu

Fundația Comunitară din Sibiu ne invită să să cunoaştem cât mai multe dintre poveştile celor câteva mii de ucraineni care au devenit sibieni în această perioadă:

Yuliya

„În situații similare, oameni diferiți vor vedea lucruri diferite. Unii vor observa lucrurile de care să se plângă, iar alții vor găsi bucuriile pe care situația le-o oferă. Eu sunt o persoană care găsește bucuria din lucruri. La fel s-a întâmplat și când am aflat că voi avea gemeni. Toată lumea îmi spunea cât de dificil îmi va fi și se întrebau cum mă voi descurca. Însă pentru mine a fost o veste minunată, o bucurie dublă a pătruns în viața mea. Așa privesc eu lumea.

Iubesc designul grafic, dar cel mai mult îmi place să creez anumite lucruri pentru copii, cum sunt cărțile sau planșele cu activități. Totul a început desigur cu copiii mei, pentru că îmi place nespus de mult să îmi petrec timpul cu ei, jucându-ne și creând tot felul de obiecte. Acum mi-ar plăcea să fac lucrul ăsta și pentru alți copii. Știi cărțile prin care copiii învață cum să deseneze sau să numere într-un mod interactiv? La ceva de genul ăsta lucrez acum.

Aici e totul minunat pentru copii. De cum am ajuns în Sibiu, ei au putut merge la o școală unde au luat parte la o mulțime de activități, cursuri de artă și jocuri. M-am implicat și eu în activitățile astea. Cel mai mult m-au impresionat profesorii de la această școală, care ne-au primit copiii de parcă ar fi fost deja parte din comunitate. Am întâlnit și multe familii de români, deci copiii s-au integrat bine. Nu sunt singuri aici, chiar dacă le e dor de prietenii și colegii de acasă.

Sibiul nu este foarte mare și ăsta e un avantaj. În Odessa trebuia să stau în trafic pentru o mare parte din zi, iar aici practic poți merge oriunde pe jos. Întotdeauna mi-am dorit să locuiesc lângă școala copiilor mei din Ucraina, să nu mai fiu nevoită să conduc așa mult. Asta ni s-a întâmplat aici, mergem pe jos la școală, și m-a cuprins un sentiment tare plăcut. Într-un fel, simt că e potrivit că am ajuns aici. E ceva legat de mai multe mici dorințe care au ajuns să se îndeplinească.”

***

Yuliya, iubitoare de cafea și sclipiri în ochi

Editori text: Alexandra Coroi și Bogdan Dumitrescu

Foto: Gabriela Cuzepan 

Citește și portretul lui Serhii, aici.

Citește și portretul lui Eugene, aici.

sibian/că este un proiect dospit de Fundația Comunitară Sibiu, alături de wenglor Romania. Portretele ucrainenilor din Sibiu sunt prezentate cu ajutorul UK Aid din partea guvernului britanic.