La peste 2000 de metri altitudine, tocmai ce s-au încheiat lucrările la cel de-al 11-lea hotel de gheață. Primii oaspeți sosesc astăzi, din Anglia, România și Germania. Ei se pot caza într-una din cele 14 camere, denumite anul acesta după țările Uniunii Europene, pentru că tema este „Europa”. După anul nou, vor fi construite și cele trei igloo-uri care se vor numi „Cabinet de Bruxelles”, „La maison parisienne” și „Switzerland”.

Prima cameră la care sculptorii au început să lucreze a fost „Odaia de sus”, cea dedicată României. Aici au fost sculptaţi în gheaţă, Badea Cârţan şi Constantin Brâncuşi. „Turiştii pot dormi, în funcţie de preferinţă, în Salonul vienez, în Dutch room, Studio Helsinki, English Home, High Lisbon, Bella ItaliaCasa maghiară, Spanish Kingdom, Deutsche haus, Irish room, Frozen Sweden, Luxemburg, Greek Studio sau în Odaia de sus. Pentru confortul lor, pe fiecare pat se află o saltea moale, acoperită cu lenjerie, pături şi blănuri pufoase de animale. Înainte de culcare, oaspeții vor primi saci călduroşi de dormit, deoarece temperatura medie în Hotelul de Gheaţa este între -2 şi +2 grade”, spune Lidia Bădilă, Pr manager,  în cadrul proiectului.

brancusi_gheata

Cum s-a construit hotelul

Ca în fiecare an, materia primă pentru construcția din gheață, a fost procurată chiar din Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din Munții Făgăraș. „Cărămizile” sunt blocuri decupate cu motofierăstrăul din apa înghețată a Lacului Bâlea. Fiecare bucată este trasă afară de cel puțin doi oameni, cu ajutorul unui cărucior cu patine, de tip sanie. De regulă, gheața este destul de groasă, 60-70 de centimetri, lungimea e de un metru, iar lățimea unui bloc e de jumătate de metru. Meșterii spun că bucățile de gheață trebuie să fie cât mai mari, astfel construcția va fi mult mai rezistentă. La lucrări participă cei 25 de meseriași maghiari ai lui Varga Attila, din Aluniș, judeţul Mureș.

Și anul acesta, toate locurile au fost rezervate atât pentru Crăciun, cât și pentru Revelion. O noapte într-o cameră dublă este 440 lei, iar o noapte într-o cameră de tip igloo costă 660 lei. Copiii între 6 şi 15 ani beneficiază de o reducere de 50%, iar pentru copiii sub 6 ani este gratuit.