Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc anul acesta în perioada 14-23 iunie. Tema este „a dărui”, iar printre cei care vor primi stele pe Aleea Celebrităților se numără doi mari regizori: Krzysztof Warlikovski și Michael Thalheimer.

„Nu întâmplător am ales tema a dărui, pentru că asta facem de 26 de ani. Și dacă ne uităm la ultimele teme care au animat festivalul, putem face o foarte bună butadă: din iubire, cu pasiune, am construit încredere, pentru a dărui. Iată, sunt temele ultimelor ediții pe care am reușit să le adunăm în această frază care, spunem noi, arată de fapt sensul a ceea ce Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu face de la început până astăzi”, spune președintele FITS, Constantin Chiriac.

Spectatorii FITS vor putea vedea producții celebre de teatru, dans sau muzică, de la „Hamlet” al celebrului regizor Lev Dodin, până la producția Faust prezentată de compania Contemporary Legend Theatre din Taiwan. De la Pippo Delbono până la Maia Morgernstern, de la Michael Thalheimer cu Peer Gynt până la Jo Kanamori cu Noism, Ohad Naharin cu Batsheva Dance Company, Vertigo Dance Company sau Krzysztof Warlikovski, unul dintre cei mai importanți regizori europeni ai momentului.

Totodată, anul acesta, în extensia sezonului cultural România-Franța, care a început în decembrie 2018 cu participarea TNRS pe scene Théâtre de la Ville din Paris cu trei spectacole,  în  cadrul FITS 2019, vor fi prezente unele dintre cele mai importante teatre franceze, pornind de la Théâtre de la Ville cu spectacolul „Starea de asediu” în regia celebrului Emmanuel Demarcy-Mota sau Traviata pusă în scenă de compania lui Peter Brook, „un spectacol de operă cu totul excepțional pentru că este o altă formă de tratare a operei. Ei bine, Traviata este făcut cu 12 persoane care toți sunt soliști de operă extraordinari, actori, cântăreți din instrumente și dansatori extraordinari. Este o formulă de a regândi opera în secolul 21 și de a transmite mult mai multă emoție”, spune Constantin Chiriac.

Bursa de spectacole de la Sibiu (ediția 23) va avea loc și anul acesta în cadrul festivalului, în perioada 17-22 iunie 2019. Înscrierile sunt deschise până la data de 31 martie 2019, iar cei care se înregistrează până la data de 31 ianuarie 2019 beneficiază de o reducere la taxa de participare.

Organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu reamintesc că sesiunea de înscrieri pentru Programul de Voluntariat dedicat celei de-a XXVI-a ediţii a festivalului, este deschisă până în 15 februarie 2019. Mai multe detalii găsiți aici.