Teatrul Național Radu Stanca a pregătit pentru sfârșitul acestui an, două avanpremiere: „Girafe” și „Bizoni” în regia lui Radu Afrim. Spectacolele sunt realizate pe două formule estetice de lucru total diferite. În timp ce „Girafe” propune un joc actoricesc mai realist, „Bizoni” este un spectacol mai mult fizic dar, fără a înlătura cuvântul și relația clasică.

Realizate într-un timp relativ scurt, cele două spectacole au reprezentat o adevărată provocare începând de la regizor și până la actori, scenograf și coregraf. Fiind niște piese diferite față de ceea ce s-a jucat până acum, managerul Teatrului Radu Stanca, Constantin Chiriac a mărturisit că este posibil ca și în luna ianuarie să păstreze statutul de avanpremieră. „ Asta nu înseamnă că ceea ce pregătim nu este de foarte bună calitate dar, fiind o încercare altfel decât în spectacolele pe care Teatrul Național le-a propus până acum, vom ieși oficial atunci când împreuna cu domnul Radu Afrim vom considera că ambele spectacole care se constituie într-o unitate, atât de text, cât și de viziune, vor fi suficient de bine brodate, în așa fel încât demersul pe care domnia sa îl propune să aibă și validarea publicului.”

Mașina de spălat, obiectul care unește cele două spectacole

„În jurul acestui obiect aparent banal se brodează niște povești foarte frumoase de viață, de relație, de sentimente umane foarte emoționante”, spune regizorul Radu Afrim. În piesa „Bizoni” este vorba despre o spălătorie de familie care, mai are în centru și drama unei familii, iar pentru această piesă regizorul a decis să lucreze cu dubluri și, astfel, actorii vor juca alternativ.

6

În „Girafe”, subiectul feminismului nu este ocolit, în centrul acțiunii fiind dorința cea mai mare a unei femei de a avea un obiect care, pentru noi astăzi este aproape indispensabil și anume, o mașină de spălat. Este o piesă care transmite pe lângă emoție și un umor absurd. „Sunt piese sociale, fără a fi enervant de sociale. Sunt piese care vorbesc despre oameni, care individualizează niște caractere, niște relații. Sunt piese de familie de fapt, într-un fond social de care nu se poate face abstracție”, mai adaugă Radu Afrim.

O șansă pentru tinerii actori 

În ambele spectacole, printre actorii deja consacrați se vor regăsi și tineri și studenți la actorie aflați la început de drum, pe care  Radu Afrim  i-a cooptat să joace alături de o echipă cu experiență. „Este vorba de un lot de muncă absolut uriaș dar, este vorba și de o legătură foarte frumosă între generațiile de actori din școala de teatru de la Sibiu și Teatrul Național. Sunt tineri care au șansa nu numai să lucreze cu Radu Afrim ci, să lucreze și cu această echipă atât de important, printre care și Dragoș Buhagiar care este unul dintre cei mai importanți colaboratori ai noștri și unul dintre cei mai importanți scenografi”, a mărturisit Constantin Chiriac.

7

Și regizorul Radu Afrim s-a declarat mulțumit de munca cu tinerii actori, despre care spune că în  „Bizoni” aceștia joacă un rol extrem de important, fiind nucleul piesei. „Am vrut să lucrez pentru un spectacol și cu o echipă mai matură, cu actori mai experimentați din teatru și atunci spectacolul „Girafe” are o distribuție mixtă. Nici pentru „Girafe” nu am vrut să mă despart de studenți și de tineri și, atunci am construit pentru aceștia niște scene și niște personaje care nu există în piesa originală.” Programul de lucru a fost unul infernal pentru a putea scoate două spectacole în același timp, regizorul Radu Afrim mărturisind că: „Repetam la unul dimineața, la altul seara și, de multe ori repetam la amândouă dimineața, la amândouă seara.”

Spectacolele vor fi programate de fiecare dată unele după celălalte, iar în timp acestea vor putea fi vizionate împreună. „E un demers comun pentru ambele spectacole, iar în festival și în propunerile internaționale va exista și posibilitatea de ale prezenta împreună cu o pauză între cele două spectacole. În festival, în mod cert așa va fi prezentat” a suștinut Constantin Chiriac.

Spectacolul „Girafe” va avea avanpremiera sâmbătă, 20 decembrie, la ora 19.00, iar „Bizoni” va putea fi văzută duminică, 21 decembrie, de la aceeași oră.

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

sursa foto: Facebook/Radu Afrim