Dacă între 24 iunie – 1 iulie drumurile vă aduc în fermecătorul orășel bulgar de pe malul Mării Negre, Balcic, între plajă și plimbările pe litoral, nu ratați proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului In The Palace Short Film Festival.

”Un mesaj de dragoste (Sending a message of love)”, cu acest gând inscripționat mare și roșu pe afișe, organizatorii Festivalului de Film Scurt In The Palace au pornit la drum în acest an. Ajuns la a 14-a ediție, In The Palace este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate festivaluri din Europa, în mare parte datorită varietății de genuri pe care le aduce pe marele ecran. Festivalul bulgar este printre puținele din Europa care prezintă și încurajează producerea filmelor scurte (până în 27 minute).

Fie că e vorba de ficțiune, documentare, animații sau filme experimentale, In The Palace a devenit în timp o rampă de lansare pentru tinerii regizori, cât și o șansă de networking pentru nume deja consacrate în industria cinematografică. Regizori, producători, jurnaliști și critici de film din lumea întreagă se întâlnesc în cadrul festivalului pentru a prezenta și a colecționa nenumărate povești scurte.

Festivalul din Palat

Un aspect pe care nu-l poți uita dacă afli despre Festivalul de Film Scurt In The Palace este pitorescul loc unde se desfășoară – în fosta reședință de vară a reginei Maria Victoria de Edinburgh. Micul castel, situat chiar pe malul mării, cu splendide grădini și cărări misterioase, este încă de la prima ediție gazda principală a festivalului, de aici și denumirea festivalului – ”În Palat” (bg. В ДВОРЕЦА).

Dincolo de aspectul regal, care atrage turiștii în pezent, Festivalul de Film Scurt In The Palace a pornit de la o inițiativă modestă a unui student, care din cauza regimului comunist nu a reușit să-și reprezinte filmul la competiții internaționale. ”Drepturile filmului aparțineau academiei unde am studiat și din această cauză, au decis ca decanul academiei să meargă la festival în locul meu. Am fost foarte dezamăgit. Așadar, acest eveniment m-a determinat să mă decid să organizez ulterior un festival de film numai și numai pentru studenți”, își amintește Tsanko Vasilev, fondatorul festivalului In The Palace.

Festivalul a devenit în timp tot mai popular, fiind mai mult decât un festival de film scurt pentru studenți. Ideea inițială, de a prezenta cât mai multe filme și a întâlni publicul cu realizatorii filmelor, a crescut. În prezent, festivalul oferă un mix de filme, muzică, programe educaționale pentru tineri și copii și conferințe/seminarii cu specialiști din domeniul cinematografic.

Ce aduce a 14-a ediție?

Pe lângă ”inima” festivalului – Balcic, Festivalul de Film Scurt In The Palace a început să se desfășoare și în alte orașe din Bulgaria. Ediția a 14-a s-a desfășurat în trei orașe: Sofia, Veliko Tarnovo, Varna, urmând ca Balcic să închidă acest tur al filmului scurt prin toată Bulgaria.

Festivalul are un caracter competitiv, în Balcic urmând să fie anunțate filmele câștigătoare, votate de public în cele trei orașe, cât și filmele premiate de un juriu de profesioniști din domeniu, printre care Agron Domi (Albania), Manuela Cernat (România), Rada Sesic (Croația), David Wilkinson (UK), Faisal A. Qureshi (UK), Rastko Ciric (Serbia).

Câte povești scurte încap în 8 zile de festival și câte mesaje de dragoste pot fi răspândite în lumea largă? Puteți consulta programul festivalului aici, ca să vă convingeți că poveștile vor fi nenumărate. Scurte, proaspete și memorabile.

foto: Festivalul de Film Scurt In The Palace