Ediția 2017 a Festivalului „ICon Arts”, unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, aduce în Sibiu și în Transilvania muzicieni, coregrafi, dansatori, actori și artiști multimedia din toată lumea, care vor transforma cele 11 zile de festival în unele de poveste. Ediția cu numărul XV promite numeroase experiențe pentru public, care va avea ocazia să asculte lucrări în primă audiție absolută, să participe la proiecții de film și să ia parte la spectacolul gastronomiei locale, toate acestea și multe altele având loc în cadrul unei „Șezători postmoderne”, unde, în paralel, vor fi prezentate artele noi și tradițiile vechi.  

Festivalul de Muzică Contemporană Icon Arts revine, în 2017, cu ediția a XV-a, la Sibiu și nu numai, pentru că marea surpriză a organizatorilor este extinderea evenimentului în Transilvania. Prin urmare, Sighișoara, Sibiu, Biertan, Richiș, Alma Vii, Mălâncrav și alte localități din regiune vor găzdui concertele din cadrul Festivalului și cursurile Academiei ICon Arts 2017.

Două școli de vară, ambele cu participare internațională

Festivalul este împărțit în două mari categorii, concerte și cursurile Academiei, o școală de vară care se adresează artiștilor de mâine și se desfășoară, anual, atât în România, câ și în Italia. La cursuri, tinerii vor studia tehnici noi de expresivitate, pe care mai apoi le vor prezenta publicului, în cadrul Festivalului. Principalele arii artistice ale Academiei sunt: muzica (vioară, percuție, chitară, flaut, ansambluri jazz, rezidența creativă a compozitorilor) și secțiunile de actorie, fotografie, performance și dans contemporan. Cea de-a XV-a ediție a Academiei ICon Arts se desfășoară între 19 – 30 iulie, în Sudul Tranilvaniei, iar între 31 iulie – august va avea loc ediția a V-a a ICon Arts Roma, la Accademia di Romania, în Roma, Italia. Mai sunt câteva locuri libere!. Detalii pe www.iconarts.ro.

Mihai Eminescu Trust promovează turismul responsabil în Transilvania

Celei de-a XV-a ediții a Festivalului de Muzică Contemporană ICon Arts i se alătură și fundația „Mihai Eminescu Trust”, care de peste 20 de ani depune eforturi pentru conservarea și revalorificarea patrimoniului istoric și natural din vechile sate cu biserici fortificate din Sudul Tansilvaniei.

„Ne-am implicat foarte mult în încurajarea comunităților locale de a-și continua tradițiile, de a-și asuma cu și mai mare credință valorile moștenite din generație în generație Prin implicarea comunităților și a autorităților locale, sate precum Viscri, Biertan, Richiș, Alma Vii, Mălâncrav dovedesc astăzi continuitate, recăpătându-și identitatea. Ne bucură foarte mult parteneriatul cu ICon Arts Transilvania fiindcă avem prilejul să construim pe mai departe istoria, găzduind artiști din toată lumea care își vor lega inspirația de povestea acestor locuri de basm. Promovăm turismul responsabil, prin grupuri restrânse de vizitatori, conservând ambientul natural oferit de aceste adevărate comori rustice. De aceea, este foarte important ca vizitatorii să-și rezerve locurile din timp pe durata Festivalului. La ceas de seară, v-am pregătit un program cultural inedit, care cuprinde numeroase spectacole de arte și meșteșuguri, dansuri tradiționale, gastronomie locală, toate reunite sub titlul de „Șezătoarea postmodernă”. Vă așteptăm cu mult drag!”, a declarat Cristian Radu, Communication Manager Fundația Mihai Eminescu Trust

Cei care vor să participe la evenimentele din cadrul Festivalului ICon Arts sunt rugați să facă rezervări din timp la adresa reservations@iconarts.ro

ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii  Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ICON ARTS TRANSILVANIA* 
Arte noi și tradiții vechi (Șezătoarea postmodernă)

JOI, 20 IULIE, SIGHIȘOARA
19.00 CONCERT DE DESCHIDERE

SÂMBĂTĂ, 22 IULIE, ZIUA ALMA VII
16.00 Ateliere demonstrative şi interactive la Centrul de Interpretare a Culturii Tradiţionale
17.00 Prezentare meşteşugari
18.00 Teatru și improvizație coregrafică (Ana Maria Galea – actriță, Vava Ștefănescu – coregraf și cursanții ICon Arts)
19.00 Brunch în incinta fortificată
20.30 Proiectare film documentar in aer liber „Undeva, cândva în Transilvania”

DUMINICA, 23 IULIE, RICHIS, Casa de cultura
11.OO CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE ICON ARTS, ETAPA I

LUNI, 24 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)
19.00 CONCERT DE CHITARĂ CU REINBERT EVERS ȘI COSTIN SOARE

MARȚI, 25 IULIE, ZIUA RICHIȘ
16.00 Dulgherie Christian Rummel si calfele călătoare
17.00 Povestea vinului dl. Schaas şi degustare vin
18.00 Concert de orgă în Biserica fortificată (Remus Henning)
19.00 Brunch în maidanul din fața Curții Richvini

MARȚI, 25 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)
19.00 CONCURSUL DE INTERPRETARE ICON ARTS, ETAPA FINALĂ

MIERCURI, 26 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)
19.00 ȘASE PREMIERE MONDIALE CU ALEXANDRU ANASTASIU – VIBRAFON ȘI RTÉ CONTEMPO QUARTET
Lucrări scrise de compozitori selectați din toată lumea, pentru Rezidența Creativă ICon Arts

joi, 27 IULIE, SIBIU (SALA THALIA – FILARMONICA DE STAT)
19.00 – WORKSHOP în concert, cu cei mai buni dintre cursanții Academiei ICon Arts

VINERI, 28 IULIE, ZIUA BIERTAN
17.00 Turul cetăţii fortificate
18.00 Concert și improvizație teatrală la Cafeneaua Nouă (Ioana Turcu-flaut, Alexandru Anastasiu – vibrafon, Mircea Ardeleanu – percuții, cursanții clasei de teatru, Ana Maria Galea)
19.00 Brunch şi prezentare tradiţii locale „Căluşarul”

SÂMBĂTĂ, 29 IULIE, MĂLÂNCRAV, CONACUL APAFI
11.00 Povestea sucului de mere şi degustare suc
12.00 ÎNCHEIEREA FESTIVALULUI ICON ARTS, happening itinerant
13.00 Concert de jazz cu Ana Cristina Leonte Band (Albert Tajiti – clape, Ciprian Pop – chitară) și cursanții secției de jazz din cadrul Academiei ICon Arts
14.00 Brunch la Conacul Apafi şi târg de produse tradiţionale

 

*Organizatorii pot aduce modificari programului festivalului. Acestea vor fi comunicate in timp util