Unul dintre cei mai importanți regizori ai Japoniei, Kushida Kazuyoshi se află zilele acestea la Sibiu pentru a pregăti spectacolul Fantoma e aici. Regizorul propune o formă de teatru psihologic, dar care reușește să îmbine misterul cu replicile satirice la adresa unei societăți serioase, iar tema spectacolului este una de actualitate.
Preț de câteva minute, jurnaliștii au putut simți cum e să fii în lumina reflectoarelor, conferința având loc chiar pe scena teatrului din Sibiu. ”Dacă facem liniște, o să auziți vuietul aplauzelor care s-au adunat de-a lungul timpului, noaptea sunt duhurile personajelor care au fost pe scenă”, ne intrigă domnul Constantin Chiriac.
Manipularea, o formă de existență independentă
Cu un subiect extrem de actual și în zilele noastre, spectacolul ne introduce în lumea manipulării și ne poarta pe drumurile fragile ale acesteia, în care oricine manipulează ajunge la un moment dat o victimă a acesteia. „Este un text fundamental, este despre ce e mai rămas în acest secol. Ce înseamnă manipularea care pleacă de la o legătură de dragoste, din familie, din prietenie, într-un grup de interese, într-o comunitate, într-o țară, pe glob. Și ce ravagii aduce, cum debusolează tot. E un text extraordinar”, spune actorul Constantin Chiriac.
Deși a recunoscut că i-a fost greu cu stilul românesc, regizorul Kushida Kazuyoshi s-a arătat încântat de colectivul care s-a format. „Aici, sistemul e foarte diferit de cel din Japonia, de ceea ce sunt eu obișnuit. Sistemul de repetiție și de parcurgere a sistemului e diferit, dar din prima zi din care am făcut workshopuri am avut un sentiment ciudat ca și când aș fi știut acest loc dintotodeaua. A fost ca și cum aș fi deschis ușa și am intrat la mine în casă. Abia aștept să văd reacția publicului. Spun asta, atât din perspectiva unui actor, cât și a unui regizor, pentru că oricâte repetiții și calcule s-ar face, actorul înflorește în momentul în care joacă în fața publicului”.
Personajul interpretat de Constantin Chiriac este Oba Sankichi, care este învinuit de crimă, un personaj frumos care face orice pentru a-și atinge scopurile. „Face parte din familia marilor vagabonzi și indivizi geniali în felul lor, care inventează și care își ating scopul în orice chip. La un moment dat manipularea devine ea însăși o formă de existență independentă care naște alte și alte forme. Din cauza asta e atât de interesant spectacolul, pentru că toți cei care manipulează, la un moment dat devin victimele mecanismului manipulării. Grupul cetățenilor, corul e un fel de cor modern care dă sens și viață, de fapt, el naște spectacolul”, mărturisește actorul.
Un teatru născut din intuiție
Bariera lingvistică a fost un impediment pentru regizor și actorii din distribuție, însă nu i-a descurajat. „Mi-a fost greu să stabilesc un limbaj, am funcționat pe intuiție și pe instinct. Actorii au înțeles de la început ascultând explicațiile traducătorului fără experiență în teatru și urmărind expresia mea, au încercat să înțeleagă. E un teatru născut din instinct, din intuiție, iar pentru experiența mea a însemnat ceva minunat și cred că și pentru actori e la fel”, a mărturist regizorul Kushida Kazuyoshi.
Povestea spectacolului este completată și de coloana sonoră care a fost asigurată de compozitorul Vasile Șirli. „Chiar dacă povestea este una japoneză, inspirația muzicală nu a avut același limbaj, ci unul universal. Muzica nu e influențată de o anumită zonă și cultură. Prima relație pe care o am este cu creatorul principal al spectacolului, încerc să îi dau pictorului pe paletă culorile pe care le va folosi și atunci încerc să îi dau nuanțele pe care le dorește pentru că dacă îi dau alte culori decât ceea ce vrea nu le va folosi”, a spus Vasile Șirli.
Prima avanpremieră va avea loc joi, 9 aprilie, de la ora 19:00, iar cea de-a doua avanpremieră va putea fi văzută pe 16 aprilie, de la aceeași oră.
REGIA: Kushida Kazuyoshi; SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar; MUZICA: Vasile Șirli; ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof; ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă; DISTRIBUŢIA: Constantin Chiriac, Marius Turdeanu, Maria Soilică, Mariana Mihu, Ciprian Scurtea, Florin Coșulet, Pali Vecsei, Adrian Matioc, Dan Glasu, Codruța Vasiu, Ioan Paraschiv, Cendana Trifan, Diana Fufezan, Cristina Stoleriu, Serenela Mureșan, Adrian Neacșu, Vlad Robaș.
Pret Bilete: 20 lei; 15 lei