Când vine vorba de petreceri, în ultimul an, Sibiul pare să își dorească să recupereze rapid teren, se identifică prin diferite inițiative ce au muzica în prim plan, combină bucatele locale cu artiști locali, descoperă spații noi și impune standarde din ce în ce mai înalte. 

Aflat la a doua ediție, Roxyz propune sâmbătă, 17 noiembrie, o nouă experiență culinară, muzicală.  Desfășurat în trei acte, evenimentul numit Roxyz II va începe la ora 19: 19 fix, cu primul act – o cină lejeră, urmată la ora 20:20 de un concert de țambal susținut de artistul sibian Romulus Cipariu. La această oră invitații și participanții vor fi ajuns deja de ceva timp, își vor fi lăsat haina la garderobă și se bucură de atmosfera inedită oferită de cadrul aparte, și anume, Biblioteca Astra Sibiu.

Roxyz I // Credit foto: Alvaro Tellez

„Am ales locul acesta inspirați de o poză chiar din Capital Cultural. Am văzut o fotografie cu sala festivă într-una dintre reviste, ne-a plăcut foarte mult și am decis să organizăm un eveniment acolo”, povestește Nicolas, unul dintre inițiatorii ideii.

Cine sunt Roxyz?

Nicolas Gheorghe și Ionuț Ciobota, doi dintre organizatorii acestui eveniment îmi spun că „oamenii reprezintă Roxyz”, nu o echipă anume, ci toți cei care participă și se bucură de eveniment. Iar regula este ca cei care îi aleg să fie mulțumiți de ceea ce echipa din spatele acestei inițiative le oferă cu fiecare prilej.

Roxyz I // Credit foto: Alvaro Tellez

Roxyz este așadar denumirea pe care un grup de prieteni și cunoștințe, împreună cu partenerii care îi susțin, au ales-o, care și-au unit creativitatea și forțele pentru a organiza evenimente în Sibiu. „Însă se vrea mult mai mult decât atât”, subliniază atent Nicolas. Scopul este de a atrage atenția asupra Sibiului. „Mi se pare important să ținem tineretul în Sibiu. Trebuie să venim în viitor, cu un plus de valoare în acest sens. Nu se poate ca un oraș care a fost capitală culturală europeană și care va fi la anul Regiune Gastronomică Europeană să fie lipsit de tineri. Ei sunt singurii care duc orașul mai departe”, explică acesta. „Trebuie să venim cu plus valoare adăugată în materie de artă, de evenimente și de organizare. Evenimentele trebuie să atingă un alt nivel. Putem să contribuim foarte mult dacă noi, cei care suntem aici, ne concentrăm pe această temă”, mai spune el.

Roxyz I // Credit foto: Alvaro Tellez

Conceptul s-a dezvoltat organic și este o idee powered by 1717. „Tot ceea ce făceam, inclusiv stilul nostru de viață ducea către direcția pe care am ales-o pentru eveniment. O să se mai dezvolte și alte laturi ale ideii, în viitor. Din punctul meu de vedere este și a fost simplu de organizat. Mâncarea întotdeauna se asociază foarte bine cu un eveniment de calitate, cu o bere de calitate, așijderea. Noi am vrut să facem un eveniment complex, să îl clădim în așa fel încât să nu facem încă un eveniment. Lumea e plină de evenimente și de festivaluri și, să faci ceea ce face deja toată lumea nu ar avea sens, decât dacă ești foarte bun la acel lucru și vii cu ceva pe care oricum toți ceilalți nu pot să-l ofere. Ceea ce nu e cazul la noi acum. Este foarte greu să depășești ceva ce s-a făcut deja, și atunci poți să vii numai cu idei noi. Să vii cu ceva diferit, ceva care se potrivește”, explică Ionuț.

Cele trei acte

„Am vrut ca fiecare segment în parte al serii să fie destinat unui anumit public. Publicul matur, persoanele care ies în oraș și își doresc să consume un eveniment dar nu stau mult pentru că au familie, copii sau pur și simplu nu sunt genul care să stea până târziu, pot participa la primele două acte ale evenimentului, și anume cina și concertul. Am ales această formulă mai ales pentru că noi suntem implicați deja în zona aceasta gastronomică prin berea gourmet 1717 pe care o producem.  Iar actul trei oferă cadrul de distracție și se adresează și unui alt tip de public, mai tânăr, care ni se potrivește și nouă implicit. Ceea ce este foarte interesant de urmărit în acest context este mixul de populație. Oamenii mai în vârstă pierd adesea contactul cu tinerii. Ei bine, aici, de-a lungul actului 3, poți lua pulsul tinerei generații. Noi încurajăm acest mix de populație, prin această cale”, îmi spun Nicolas și Ionuț.

Roxyz I // Credit foto: Alvaro Tellez

De la actul 1 care va prezenta cina și un concert, trecerea către actul 2, o vor face sâmbătă,  The Hipodrome of Music la ora 21: 21, iar pe holurile Bibliotecii Astra vor răsuna ritmuri atent selecționate – jazzy, electro și disco. Participanții sunt invitați să se bucure astfel de o bere artizanală, creată după o rețetă locală și  să experimenteze ideea nouă de a bea și bere la un eveniment culinar, preconcepția fiind aceea că vinul ar fi băutura potrivită pentru astfel de ocazii. „Oamenii trebuie să se dezobișnuiască de ideea că numai vinul se potrivește cu mâncarea. Greșit. Și berea se potrivește cu mâncarea”, pledează hotărât Ionuț.

Actul 3 se impune la ora 23:23 printr-o petrecere cu ritmuri techno oferite în continuare de Hipodrome Selectors, clujeanul Darai Lama, și duo-ul sibian Disconnected. Întrebarea firească este cum se va potrivi un astfel de eveniment în spațiul bibliotecii? Organizatorii își doresc, prin modul în care iluminează spațiul, să evidențieze tocmai arhitectura specială a sălii festive din corpul A al instituției. „Sistemul de iluminare va fi la această ediție unul dinamic, la prima ediție am ales să fie static. Suntem totuși într-o instituție publică și ne dorim să scoatem în lumina reflectoarelor arhitectura locului”, explică organizatorii.

Un alt element deosebit al acestui eveniment este (și) sistemul de sonorizare care va fi oferit de Kannon Sound Laboratory, originar din Japonia. „Vom avea parte de cea mai bună sonorizare de pe planetă, ba chiar din univers“, se amuză Nicolas și Ionuț.

Experiența Roxyz

“Prin aceste evenimente oferim un spațiu de joacă pentru persoane de toate vârstele, numai că începem invers – oferim un cadru diferit publicului matur, cei care vor să ia masa, să petreacă un timp în oraș și deasemenea oferim prilejul unei petreceri  care durează până în zorii zilei – când spun cadru diferit includ arhitectura spațiului, mâncarea făcută numai din ingrediente locale, băutura, muzica, și inclusiv drumul către eveniment. Pentru că evenimentul nu începe odată ce ai intrat în bibliotecă. Evenimentul este gândit tocmai pentru oaspetele care va veni și căruia noi îi oferim această experiență aparte, pe care nu mereu o conștientizăm sau apreciem. Evenimentul acesta este pentru oaspeții care își doresc să aprecieze mai mult ce se întîmplă în momentul respectiv, cei care nu vin la o petrecere sau la o cină ci oamenii care se pregătesc pentru un eveniment. Când mergi la teatru de exemplu, te pregătești, te gătești pe măsură și apoi mergi la teatru. Exact așa este și la Roxyz“, descriu cei doi desfășurătorul serii pe care o pregătesc sibienilor, și nu numai.

Concert Hanu’ cu Bragă // Roxyz I // Credit foto: Alvaro Tellez

Evenimentul de sîmbătă se va încheia așadar în zorii zilei, la ora 05:05, iar povestea se va încheia, și ea, pentru câteva luni, până la Roxyz III. Organizatorii au gânduri mari și promit publicului că vor reveni cu idei din ce în ce mai multe și mai bune, pentru a aduce Sibiul la loc de cinste pe harta evenimentelor petrecere, de acest gen. „O să apară artiști mari, o să încercăm să animăm Sibiul la nivel de entertainment. Trenul a plecat deja din gară“, spun organizatorii.

Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook Roxyz sau pe pagina evenimentului.