Dormitorul preferat al artistului Vincent van Gogh, care apare în una din picturile sale, a fost reprodus la Institutul de Artă din Chicago. Camera poate fi închiriată pentru o noapte, prin intermediul unei companii americane – Airbnb și este o replică în mărime naturală a tabloului ”Dormitorul”, potrivit Huffington Post.

Reprezentanții institutului au respectat cele mai mici detalii ale tabloului. Chiriașul poate folosi prosopul atârnat între scaun și noptieră, se poate relaxa pe o replică exactă a patului din tablou, între pereții albaștrii ai camerei – totul este reprodus exact. Este cu siguranță, un apartament cu clasă, diferit față de celelalte din oferta companiei, spun reprezentanții Institutului de Artă din Chicago.

Dormitorul se află într-un apartament mai mare din campusul muzeului, în cartierul River North al Chicago-ului.

Pe site-ul de închirieri, gazda dormitorului se numește Vincent. ”Taxa de închiriere este de 10 dolari, doar ca să-mi obțin banii pentru vopsele”, apare notat pe site. ”Totuși, vă ofer cu bucurie bilete la expoziția mea de la Institutul de Artă din Chicago”, precizează proprietarul.

”Dormitorul”, de V. van Gogh

Camera de închiriat pe Airbnb, Chicago

În acest fel, reprezentanții institutului încearcă să atragă atenția asupra expoziției ”Dormitoarele lui Van Gogh”. Dormitorul reprodus este cel din Casa Galbenă, în care artistul a locuit în Arles, Franța, probabil cea mai faimoasă cameră din cele locuite de pictor. A avut o semnificație deosebită pentru artist, care a creat trei versiuni ale acestui spațiu, între anii 1888 și 1889. Expoziția, prezentată doar de Institutul de Artă din Chicago, expune, pentru prima dată, în America de Nord, toate cele trei versiuni ale picturii ”Dormitorul”, potrivit site-ului instituției.

Expoziția ”Dormitoarele lui Van Gogh”, care conține, în total, 36 de lucrări ale artistului, alături de cărți și alte obiecte ce au aparținut acestuia, poate fi vizitată până în luna mai, anul acesta.

de Adela Cândea