Cum și-a imaginat Vincent Van Gogh Japonia fără să fi călătorit vreodată acolo? Cum a combinat pictorul detaliile japoneze cu culorile-i specifice? Atunci când locuia în Paris, Van Gogh parcă a devenit vrăjit dintr-o dată de teritoriul nipon, care i-a inspirat apoi și stilul lucrărilor. De pe 23 martie până pe 24 iunie, va avea loc în Amsterdam, la Muzeul Van Gogh, expoziția Van Gogh & Japan.
Vincent Van Gogh a reușit să adapteze exemplul nipon propriei sale voințe. El nu a vizitat niciodată Japonia, însă și-a clădit propria imagine despre ea cu ajutorul printurilor japoneze, pe care le colecționa pasionat și pe care le studia meticulos. Imaginile colorate și exotice îl inspirau și aveau rolul unui catalizator, care i-au influențat noul mod de a privi lumea.

Foto: Muzeul van Gogh
Apoi Van Gogh a început să le copieze, pentru o mai bună înțelegere, și astfel a dobândit un ochi pentru detaliile specific japoneze, ceea ce conferea lucrărilor sale o direcție cu totul nouă și specială.
În secolul XIX admirația pentru cultura și arta orientală era ceva obișnuit. Vincent Van Gogh însă nu i-a dat atenție. Foarte puțini dintre pictorii olandezi au studiat arta japoneză, însă în Paris era o activitate foarte la modă. Acolo a descoperit Vincent impactul artei orientale asupra culturii vestice și a decis să își inoveze propriul stil. Îi povestea apoi fratelui său Theo detaliile pe care le desoperea. La începutul lui 1886, împreună cu fratele său a început să colecționeze printuri japoneze, pe care Vincent le privea ca pe un exemplu și le considera a fi capodopere ale artei. Van Gogh a adoptat aceste influențele orientale, creând în lucrările sale un nou efect spațial, neobișnuit, folosind culori puternice, obiecte uzuale și dând o mai mare importanță detaliilor inspirate din natură. „Toate lucrările mele conțin într-o oarecare măsură o influență orientală”, îi scria Vincent fratelui său, Theo. Într-o altă scrisoare pictorul a mărturisit:”Nu am fi capabili să studiem arta japoneză după părerea mea, fără să devenim mai fericiți și mai veseli. Ne îndeamnă să ne întoarcem spre natură în pofida educației și a muncii noastre într-o lume plină de convenții.”
Expoziția Van Gogh & Japan oferă un cadru al întâmplărilor prin care Vincent Van Gogh a descoperit detalii specific japoneze și le-a adaptat viziunii sale personale. Evenimentul este organizat în colaborare cu Hokkaido Shimbun Press, NHK (Japan Broadcasting Corporation), Muzeul de Artă Modernă din Hokkaido, Muzeul Metropolitan de Artă din Tokyo și Muzeul de Artă Modernă din Kyoto. Expoziția a fost lansată pe data de 26 August 2017 la Muzeul de Artă Modernă din Hokkaido, după care a fost găzduită de Muzeul Metropolitan de Artă din Tokyo și Muzeul de Artă Modernă din Kyoto, urmând ca vinerea aceasta să fie lansată și în Europa, la Amsterdam.

Foto: Muzeul van Gogh
Expoziția cuprinde aproximativ 60 de picturi și desene ale lui Van Gogh, și o selecție bogată de printuri japoneze ale pictorului care vor ilustra admirația acestuia față de cultura orientală. Vor fi expuse la muzeul din Amsterdam și lucrări împrumutate de la alte muzee din lume sau din diferite colecții personale, precum Autoportret cu urechea bandajată, 1889, de la Courtauld Gallery din Londra, o lucrare care nu a părăsit Marea Britanie din anul 1955. Alte lucrări importante ce vor fi expuse în cadrul Van Gogh & Japan sunt Autoportret din 1888, tot din Anglia, Portrait of Madame Roulin, din 1889, adus din Chicago, Undergrowth with Two Figures, 1890, de la Muzeul de Artă din Cincinnati, La Crau with Peach Trees in Blossom, 1889, din Londra și The Arlésienne (Madame Ginoux), din anul 1888, adus de la New York. Anul acesta este prima oară când o expoziție de o asemenea amploare este organizată pe tema aleasă.

Foto: Muzeul van Gogh
În cadrul evenimentului vor avea loc o serie de prelegeri susținute în limba olandeză, de Louis van Tilborgh pe tema Vincent van Gogh – Inspiration from Japan, de curatorul Chris Uhlenbeck pe tema Vincent van Gogh’s Japanese prints: collection or impulse buy?, de Nienke Bakker, pe tema The craze for Japanese art in Paris și o sesiune în limba engleză prezentată de Frances Connelly, profesor de artă modernă la Universitatea din Missouri – Kansas City, pe tema Symbolism, Japonisme, and the Grotesque. Expoziția pune la dispoziția vizitatorilor și un ghid multimedia disponbil în 11 limbi.
Surse: Muzeul Van Gogh, Amsterdam