Lalelele, galeriile de artă contemporană, cafenelele și restaurantele decorate cu iz scenic, străduțele medievale amestecate printre construcțiile impozante ale skyline-ului modern și marea nordului atât de aproape – sunt  numai câteva dintre argumentele care trebuie să te convingă să vizitezi capitala Țărilor de Jos, Haga.


Pe mine m-au convins, în pofida logisticii transportului, care părea să își arate tendința de a mă încurca. Însă se pare că există soluții la îndemână și pentru cei care țin cu încăpățânare să își înceapă sejurul pe aeroportul din Sibiu. Așadar, am pornit dimineața pe la 5 către Amsterdam cu escală în München. Zborurile în sine au durat cumulat 4 ore, iar escalele și timpul de așteptare în aeroport încă vreo 2, dar recompensa de a lua cina la malul mării în ianuarie și stewardesele, nostim de seriose, au redus impactul nerăbdării cu cel al timpului.

O altă variantă de a ajunge în Haga, ar mai fi fost cursa Sibiu – Dortmund, iar apoi continuarea de la Dortmund la Haga cu mașina, care durează aproximativ 5 ore dar oferă privilegiul peisajului.

Ajunsă la destinație, gazdele din Haga, Ewoud și Miriam, s-au dovedit a fi un exemplu de ospitalitate, întâmpinându-mă cu lalele, bucate locale și un șemineu chiar în mijlocul sufrageriei apartamentului, unde urma să locuiesc. Singura problemă era că acest apartament cu o terasă imensă pe acorperiș și cu poziționare perfectă față de centru și plajă avea un zid comun cu o biserică – o biserică despre care am fost avertizată că va ”emite” sunete de orgă apăsate duminică dimineață devreme, în jurul orei 10.

Drumul prin Haga a început pe niște pe străduțe înguste cu case mici și îngrămădite, dar cu aspect ceremonios, ziduri frumos decorate și cu acoperișuri regale. Geamurile imense, foarte joase și cu vedere chiar la stradă, mi-au încântat privirea necontenit. Dacă acea vorbă de pe la noi “fără perdea” conține referiri tabu, aici fără perdea înseamnă chiar fără perdea – adică nimeni nu are perdea la geamurile casei și vezi totul înăuntru, ca și cum oamenii aceia care se uită la televizor sau tocmai iau cina sunt chiar lângă tine pe stradă. Ce fascinant! Să poți să te uiți la oameni în casă fără nici un efort – să stai să le admiri ideile după care și-au decorat încăperea, să le vezi animalele de companie sau să spionezi cât de ordonați sunt locatarii. Apropo, ați privit vreodată un om cum se uită la televizor?

Pentru o experiență inedită în Haga recomand obligatoriu închirierea unei biciclete – și nu a unei biciclete oarecare, ci chiar a unei biciclete olandeze, preferabil neagră. Cât sunt de comode acele biciclete!  De cum ai urcat pe una, tot orașul devine al tău! Galerii de artă contemporane, palate, râuri, câmpuri de flori, muzee… Este numai o chestiune de gust și de timp, câte dintre bulinele îngoșate pe hartă sunt de vizitat.

biciclete-Haga

Beelden an Zee – Sculpturi la malul mării

Beelden an Zee este singurul muzeu olandez specializat în sculpturi publice și în aer liber, a fost fondat în 1994 de către colecționarii Theo și Lida Scholten și se află în cartierul Scheveningen.

Muzeul găzduiește sculturi contemporane naționale și internaționale, precum cele ale lui Karel Appel, Wim Quistm Man Ray și Fritz Koenig. Misiunea muzeului este să folosească un mix de forme și materiale în lucrările sale, care să exprime “experiența umană”. Clădirea muzeului a fost proiectată de către arhitectul Win Quist sub istoricul pavilion von Wied, pe care regele William I l-a construit pentru soția sa, prințesa Wilhelmina din Prusia. Autoritățile din Haga au cerut ca edificiul să nu fie vizibil dintre dune, motiv datorită căruia clădirea a fost contruită integral sub pământ, cu terase pe dune, care de asemenea nu se pot vedea de la distanță. De pe acoperișul clădirii se poate vedea numai marea în depărtare, nu și bulevardul sau plaja, atât de aproape de muzeu.

Basme la malul mării, de Tom Otterness

O grădină de basme este alcătuită din numeroase sculpturi ale americanului Tom Otterness pe bulevardul din fața muzeului. Sculpturile au fost create între anii 2004 – 2010 cu scopul de a oferi ceva interactiv celor mici, fiind inspirate de personajele din poveștile copilăriei, ilustrate în mărime naturală sau chiar supradimensionate.

sculpturi-Haga3sculpturi-Haga
sculpturi-Haga2 IMG_3932

Evenimente pe mare

Haga găzduiește o mare varietate de evenimente culturale în diferite colțuri ale orașului, tendința fiind accentul pe multicultural, happening, evenimente live și socializare. Energia pozitivă și creativitatea sunt atuurile organizării. Bănci speciale pentru a-ți face un selfie, rachete în care sunt plantate flori cu mesajul “drop a love bomb” (aruncă o bombă din dragoste), artiști care pictează graffiti live, concerte live și petreceri cu DJ-i, care durează până în zori sunt “must-urile” găsite pe desfășurătorul oricărui eveniment. Locul ideal pentru a combina toate cele de mai sus cu vremea însorită și un peisaj idilic este pontonul din cartierul Scheveningen, loc care găzduiește o mare parte din evenimentele din Haga.

Drop-a-love-bombselfie-sofa-Haga

Poate fi  istoria combinată cu miscările inovative contemporane?

La Haga, da! Galeriile contemporane din oraș sunt menite să păstreze valorile și respectul față de istorie într-un cadru modern.

Un sat din jurul “Binnenhof-ului” primește denumirea de Haga în anul 1242. La începutul războiului de 80 de ani (1568 – 1648), lipsa zidurilor orașului s-a dovedit a fi dezastruoasă, permițând trupelor spaniole să ocupe foarte ușor orașul. În anul 1575 Statul Olandez a luat în coniderare chiar demolarea completă a orașului, idee abandonată ulterior. În anul 1588 Haga găzduiește guvernul Republicii Olandeze.

Escher at Het Palais găzduiește în fostul palat de iarnă al reginei mame Emma a Olandei colecția permanentă de peste 150 de print-uri memoriale ale graficii olandeze create de Maurits C. Escher. Cea mai importantă parte a expoziției, fiind gravura în lemn cu lungimea de 7 metri “Methamorphosis III”.

Gemeentemuseum Den Haag oferă privitorilor plimbări printre renumite lucrări ale lui Picasso, Kandinsky și Piet Mondriaan, printre arta modernă pe gustul lui Matthias Weischer sau sculpturile bântuitoare ale lui Thomas Houseago. Gemeentemuseum este cunoscut pentru abordarea tinerească și dinamică a artei contemporane.

De Galerie reprezintă o experiență cu adevărat interactivă, oferind posibilitatea de a închiria operele expuse pe perioade de câte o lună. Datorită naturii alternative a galeriei, scopul expozițiilor este acela de a expune lucrări cu tendințe aventuroase, de la complicat la simbolismul multicolor a lui Jaquelin Bozon și până la fotografiile care ilustrează tendința conflictuală a Irlandei ale lui Luka Brase.

Oraș multicultural, tendințe multiculturale

Datorită deschiderii către studenți străini, Haga s-a transformat repede într-un oraș pe cât de multicultural, pe atât de popular în rândul turiștilor. Dintre cele mai cunoscute universități din Haga sunt Conservatorul din Haga, Royal Conservatory of The Hague și Academia de Arte din Haga, Royal Academy of Art.

Mediul multicultural oferă și experiențe culinare bogate, dar și seri inedite în pub-uri atât de diverse.

….Și să nu uităm de Congresul Europei, cunoscut și sub denumirea Congresul de la Haga, eveniment care a constituit în anul 1948 primul pas al procesului de formare al Uniunii Europene, prin alegerea simbolică a datei de  7-11 mai, care reprezintă aniversarea a trei ani de la semnarea armistițiului pentru încheierea celui de al doilea război mondial în Europa.