Festivalul „25 De Ore De Teatru Non Stop” aduce și în acest an un proiect de teatru comunitar, cu și pentru persoanele care prezintă dificultăți de integrare socială. Acest proiect este realizat și coordonat de Bianca Babeș, psihoterapeut în dramaterapie și terapie prin joc. Bianca Babeș lucrează cu persoane cu deficiențe de mai bine de zece ani și spune că acestea au, în primul rând, nevoie de acceptare din partea societății. Iar ca să înțelegem nevoile lor, trebuie să intrăm în contact cu ele. Workshop-ul  „Doar  sunt” a pornit tocmai de la această nevoie de a observa calitățile persoanelor cu dizabilități și curajul lor de a urca pe scenă, în fața unor oameni necunoscuți. Ce înseamnă teatru comunitar și cum a luat naștere acest proiect, am aflat de la Bianca Babeș.

Cui se adresează acest  proiect „Doar sunt” și ce presupune acesta?

Bianca Babeș: Proiectul “Doar sunt” este dedicat omului simplu și are ca scop îmbunătăţirea conduitei umane printr-un plus de energie şi prospețime adus în viaţa și activitatea acestuia. Fiecare om este un personaj căruia adesea i se întâmplă să nu simtă, să nu vadă, să nu se bucure de propria-i poveste.  Este bine să ne reamintim cine suntem, ce iubim, ce ne face fericiți. “Doar sunt” reimprospătează mintea și sufletul, redă zambete, recucerește și se bucură de mine, de tine, de ei… de noi. Obiectivele generale ale acestui proiect sunt creșterea stimei de sine a persoanelor implicate și dezvoltarea diferitor abilități, în funcție de fiecare persoană în parte.

Proiectul este format din două părți. Una este partea de terapie de care beneficiază grupul implicat, iar cea de –a doua este piesa realizată de grup și jucată de acesta în festival. În cadrul sesiunilor de terapie construim personaje, îi oferim o poveste și o punem în scenă. De multe ori, putem găsi în piesele noastre frânturi din viețile celor implicați. Și dacă urmărim simbolistica fiecărui element, putem observa lucruri minunate dincolo de povestea simplă sau de personajele de basm.

DoarSunt

De unde a pornit totul?

Bianca Babeș: Proiectul a luat viață după un moment de inspirație, pe care l-am avut în cadrul cursurilor de formare în dramaterapie și terapie prin joc. În drum spre casă, am dat un simplu telefon pentru a primi informații despre participarea în cadrul unui festival de teatru. În mod neașteptat și pe nerăsuflate am  primit  un răspuns afirmativ de la organizatorii Festivalului de teatru “ 25 De Ore De Teatru Non Stop”. Da, pot participa la festivalul de teatru cu acest proiect, care bineințeles era doar la nivel de “gând”. Am avut o zi la dispoziție pentru a le oferi toate detaliile: cine participă, cum se numește piesa, cât durează și așa mai departe. Un val de emoții mă cuprind. Eu nu am nimic organizat. Ajung acasă și încep să trec toate ideile pe hârtie. E duminică, nu pot vorbi la nici un centru pentru o eventuală colaborare. Luni, cu nerăbdare, aștept o oră decentă pentru a mă putea deplasa spre Centrul Ocupațional. Spre marele meu noroc (sau poate ca într-adevar acest proiect este excepțional) primesc un răspuns pozitiv din partea coordonatoarei centrului, Ana-Maria Palcu. Deci… ma puteam apuca de treaba. Astăzi suntem la cea de-a 5-a ediție.

Ce este teatrul comunitar?

Bianca Babeș: “În teatru este vorba despre viață. Acesta este punctul de pornire și nu există nimic mai important. Teatrul este viața”, zice Peter Brook. Teatrul comunitar este un cumul de povești și personaje puse cap la cap de oameni simpli, dar cu trăsături complexe. Este realizat de comunitate pentru comunitate.

DoarSunt

Ce impact vă așteptați să aibă?

Bianca Babeș: Suntem diferiți, deci percepem diferit. Ce mai este de impact în ziua de astăzi? Pentru mine cel mai important este ce urme las în sufletele participanților. Până acum, pot spune că am adus zâmbete, fericire, momente speciale. Actori, pentru o jumătate de oră… poate însemna mult.


„Doar sunt” va avea loc duminică, 17 aprilie 2016, de la ora 12:30, la Facultatea de Litere și Arte (Bulevardul Victoriei, nr. 5 – 7).  Workshop-ul de teatru comunitar cu beneficiari ai Centrului ocupațional pentru persoane cu dizabilități, susținut de psihoterapeutul Bianca Babeș. La eveniment vor participa zece tineri cu deficiențe neuro–psihomotorii din Sibiu, care vor prezenta publicului o poveste ce a prins contur în cadrul sesiunilor de dramaterapie, susținute de Bianca Babeș, în perioada ianuarie – aprilie 2016. Centrul ocupațional pentru persoane cu dizabilități își desfășoară activitatea sub egida Asociației Diakoniewerk International.