Dan Dediu, unul dintre cei mai apreciați compozitori ai muzicii clasice contemporane, pianist, muzicolog și rector al Universității Naționale de Muzică din București (2008 – 2016), va  fi invitatul ultimei ediții Round Table București din sezonul de primăvară.

Dedicat posibilităților pe care muzica le poate atinge, Dan Dediu a compus peste 150 de opus-uri, majoritatea lucrărilor sale fiind create pentru orchestră simfonică, ansambluri camerale, cor, voce sau pian, iar multe dintre ele sunt interpretate în Europa și pe alte continente. În genul operei semnează fie piese pe librete proprii (Postficțiunea), fie pe texte literare celebre (O scrisoare pierdută, Münchhausen – Stăpânul minciunilor).

A concertat la pian în țări precum Elveția, Grecia, China, Italia, Portugalia, Germania, Suedia, iar, prin bursele de studiu, Dan Dediu a compus în Berlin, Viena, Hamburg și Bamberg. În București, la UNMB, a format numeroși tineri compozitori ce s-au făcut remarcați la scenă internațională.

Așa cum e tradiția la Round Table, Dan Dediu va purta un dialog cu  muzicologul Valentina Sandu – Dediu, de data aceasta în rol de soție și moderator, iar organizatorii anunță că această ultimă ediție din se va fi „plină de surprize și cel puțin diferit față de restul celor 17 ediții desfășurate până în prezent”, au anunțat organizatorii.

Evenimentul va avea loc joi, 31 martie, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (Str. Știrbei Vodă nr. 33) și va fi transmis în direct pe EnjoyTV.ro. Participarea la eveniment se va face prin solicitarea unei invitații la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile.

Dan_Dediu

Dan Dediu (n. 16 martie 1967) a absolvit Academia de Muzică din București în anul 1989 unde a studiat arta compoziției cu profesori precum Ștefan Niculescu, Dan Constantinescu, Dan Buciu și Octavian Nemescu. Ulterior, la Viena, a studiat cu profesori precum Francis Burt, Günter Kahowez and Wilhelm Zobl, participând mai târziu la Cursus de Composition et Informatique Musicale la IRCAM în anul 1994. Un an mai târziu a obținut diploma de doctor la Universitatea Națională de Muzică din București.

A primit numeroase premii pentru activitatea sa, dintre care se disting Premiile I obținute la Concursul Național de Componistică de la Cluj-Napoca (în anii 1986, 1988), la Brass Chamber Music Competition în Budapesta (în anul 1990) și la Premier Councours pour Orchestre Françaises de Flűtes (în anul 2000, pentru lucrarea „Spaima”).

Alte distincții remarcabile oferite compozitorului român sunt Premiul „George Enescu” la concursul omonim în București (în anul 1991, pentru „Simfonia 1”), Premiul Academiei Române pentru Muzică (în anul 1991 pentru „String Quartet no.3”). Uniunea Compozitorilor Români i-a oferit, începând cu anul 1992, multiple premii de creație, pentru muzică de cameră, pentru muzică simfonică, pentru operă și pentru muzicologie, pentru muzică corală etc.

Dan Dediu a obținut Premiul pentru EXPO 2000 de la Agenția Română pentru Dezvoltare (în anul 2000), Premiul Galliard Ensemble International Composers Competition în Londra (în anul 2000), Premiul Neuköllner Opernpreis în Berlin (pentru opera „Münchhausen – Herr der Lügen” în anul 2002) și Premiul Prometheus – Opera Prima în București, acordat de Fundația „Anonimul” (în anul 2002).

Pe lângă activitatea de compozitor, Dan Dediu a fost director artistic al „International Week of New Music Festival” în București, în anii 1999, 2011, 2007, 2008, 2016.

A fost invitat în calitate de lector la Queen’s University of Belfast (în anul 1994) și este cadru universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, pe care a condus-o în calitate de rector între anii 2008-2016.

foto: Mihai Benea