Fie că ești din Sibiu sau din oricare alt oraș al țării, important este să-ți etalezi talentul și unde să o faci mai bine dacă nu la festivalul Creative Buzz care a avut loc la librăria Habitus din Sibiu. Aceasta a devenit pentru trei zile locul de întâlnire a celor care au ridicat handmade-ul la nivel de artă. De la bluzițe tricotate manual la căni îmbrăcate în tricotaje, de la rame, semne de carte realizate din sârmă la o mulțime de bijuterii confecționate, fie din piulițe, fie din fimo, toate au putut fi văzute și admirate până duminică la librăria Habitus. Pornind de la ideea unor ateliere creative, Anda Suciu coordonatoarea acestora și-a propus să le extindă, astfel încât acestea au luat forma unui  festival. Creative Buzz a fost o extindere a atelierelor de creație pe care le organizam de mai bine de doi ani în Sibiu pentru aduți și copii și am vrut să încerc să găsesc un loc în care toți meșteșugarii să aibă posibilitatea să expună și să ia contact cu clienții lor. Am extins foarte repede la nivel național și la această ediție sunt undeva la 40% exponanți din țară.

„Achiziționarea unui produs handmade e un ajutor pentru frumusețea nației române”

targ handmade Creative Buzz martie 2015

Festivalul Handmade Creative Buzz a ajuns la cea de-a treia ediție, iar numărul expozanților continuă să crească de fiecare dată. Avem cei mai mulți expozanți de până acum, am umplut la capacitate maximă librăria, sunt 30 de expozanți din Sibiu, Mureș, Sighișoara, Timișoara, Brașov și Cluj, ne spune Anda Suciu, inițiatoarea festivalului. Creativitatea și pasiunea sunt singurele calități pe care trebuie să le dețină cineva pentru a putea face handmade, iar slavă Domnului, românul a fost înzestrat cu mult talent.

Încă de la început ne-au atras atenția setul format dintr-un portmoneu și o gentuță. Ce era așa special la ele, aveam să aflăm chiar de la cea care le-a confecționat. Am venit cu produse din materiale reciclate, din hârtie mai exact. Am avut foarte multă hârtie și m-am întrebat ce aș putea să fac cu ea. M-am interesat pe internet și mi-au atras atenția gentuțele acestea și am zis că trebuie să încerc. La prima mea gentuță am lucrat o săptămână, este un proces destul de amplu. La început plastifiem hârtia ca să fie rezistentă și impermeabilă, apoi o împachetăm, o îmbinăm ca să facem un fel de rând, apoi facem mai multe rânduri și în final le coasem între ele, ne spune Diana Popa, care a venit din Avrig.

targ handmade Creative Buzz martie 2015

Cu multă ardoare ne spune o doamnă că crede în handmade și în frumusețea oamenilor care fac asta. Îmi place imaginația oamenilor de a crea frumos. Mă hrănesc sufletește cu frumosul care există aici. Este un lucru extraordinar și ar trebui ca oamenii să vină și să vadă că merită să investească în handmade pentru că aici e suflet. Un produs creat handmade nu este numai o haină, este un frumos pe care îl porți tot timpul și îți face ziua frumoasă. Achiziționarea unui produs handmade este, din punctul meu de vedere, un ajutor pentru frumusețea nației române. De aceeași părere sunt toți cei care au venit la târg, dar recunosc că se lovesc de reticența românilor, dar care încet-încet încep să aprecieze tot mai mult această formă de artă. Oamenii sunt deschiși și încearcă să aprecieze lucrul făcut de mână, lucrul bine făcut. O să fie din ce în ce mai multă lume, atât cei care fac, cât și cei care cumpără, ne spune Monica Câmpeanu  care a venit tocmai din Timișoara pentru a-și expune lucrările. Sticla este principalul material pe care îl folosește și ține să ne sublinieze că folosește doar sticlă românească. Am venit cu obiecte din sticlă și din lemn pictate manual. Sunt obiecte la care pot să lucrez o zi întreagă, dar depinde de complexitatea lor. Cel mai mult timp mi-au luat obiectele cu vitraliu pentru că durează foarte mult timp până desenezi modelul, câte culori se pot vedea, de atâtea ori trebuie luate în mână și  de aceea durează puțin mai mult.

Tema ediției- multă culoare

Pentru a primi primăvara așa cum se cuvine, multitudinea de culori a pus stăpânire pe majoritatea obiectelor handmade. Culorile vii și motivele tradiționale s-au așternut și pe bijuteriile confecționate dintr-un material mai puțin cunoscut la noi. Fimo e un lut polimeric care seamănă cu plastilina, e un material produs în Germania și permite multă libertate de exprimare. Poți să faci orice. Crearea modelului în sine e foarte grea, aplicarea pe bază e mult mai ușoară. Poți să ai modele la care lucrezi opt ore, dar în general, între patru și opt ore durează crearea unui model. Încerc să promovez modelele tradiționale românești, atât la noi în țară, cât și în afara ei, ne povestește Doina Pop cea care se mândrește cu munca soțului său.

De la coșulețe pentru ouăle de Paște, la fel de fel de obiecte specifice acestei perioade, Anda Suciu, coordonatoarea festivalului ne-a mărturisit că cei care au ales să treacă pragul librăriei Habitus au avut de unde să aleagă. Au putut să găsească de la săpunuri naturale la decorațiuni pentru locuințe, la gemuri și dulcețuri, foarte multe bijuterii, jucării croșetate pentru copii. Urmează o ediție în vară, în iunie care cel mai probabil va fi organizată în Piața Mică unde, cu siguranță, vom avea cel puțin dublul expozanților.

Featured image: Gabriela Cuzepan

Credit foto: Cristian Bisca