Artistul pe care revista Rolling Stone l-a clasificat al 5-lea pe lista celor 100 cei mai buni chitariști din lume, din toate timpurile, împlinește astăzi 90 de ani. 

Charles Edward Anderson, cunoscut sub numele de Chuck Berry, s-a născut pe 18 octombrie 1926, la St. Louis, Missouri. Este un compozitor, cântăreț și chitarist american, de origine afro-americană, unul din pionierii și cei mai însemnați reprezentanți ai muzicii rock and roll.

După ce în anii liceului a fost închis trei ani la școala de corecție în urma unui jaf armat, viața i s–a schimbat când și-a întâlnit unul dintre idoli. În mai 1955, la Chicago, Chuck Berry s-a întâlnit cu Muddy Waters, care l-a sfătuit să ia legătura cu cei de la casa de discuri Chess Records. A reușit să semneze un contract cu reprezentanții casei de discuri și în vara anului 1955 a ajuns pe locul 5 într-un top al cântecelor pop și locul 1 în topurile de muzică R&B, cu melodia „Maybellene”.

chuck-2

Chuck Berry, în concert. (Sursă foto: pagina de Facebook a artistului)

De atunci și până în prezent, Chuck Berry a înregistrat aproape 300 de piese. În anii ’50 a interpretat, acompaniat de chitara electrică, cântece precum „Roll over Beethoven”, „Rock and Roll Music”, „Route 66”, de Bobby Troup, „Johnny B. Goode”, „No Particular Place To Go”, „Sweet Little Queenie”, „Memphis, Tennessee” sau „Maybellene”.

A fost o inspirație pentru mulți artiști, influențând muzica celor de la Beatles, AC/DC, Rolling Stones și Elvis Presley.

Keith Richards, membru al formației Rolling Stones, a scris în cartea sa ”Life”, că formația a fost înființată după ce Mick Jagger l-a observat pe Richards, la metrou, în Kent, Anglia, cu un disc aparținând lui Chuck Berry. Potrivit usatoday.com, cei doi (Keith Richards și Mick Jagger , n.r.) au fost colegi de școală. Keith credea pe atunci că este singurul fan Chuck Berry, dar apoi a descoperit că el și Mick Jagger au aceeași pasiune muzicală. S-au întâlnit și au început să cânte la chitara electrică în stilul lui Chuck.

John Lennon,  membru al formației Beatles, s-a referit la Chuck Berry spunând: „Dacă ai încerca să numești rock and roll-ul altcumva, ai putea să-i spui Chuck Berry”, în timp ce Stevie Wonder s-a referit la el spunând că ”există un singur rege adevărat al rock and roll-ului. Numele lui e Chuck Berry”, potrivit chuckberry.com.

A fost primul artist care și-a scris propriile piese, primul chitarist care a ajuns în topul Billboard, a cântat pentru președintele Jimmy Carter la Casa Albă, în 1975 și a fost primit pe Rock and Roll Hall of Fame, în 1986.

chuck-berry

Chuck Berry, 2014 (Sursă foto: www.beautyrock.com.br)

În anul 1985, la cea de 27-a ediție a Premiilor Grammy, a primit premiul pentru întreaga activitate. De asemenea, în anul 1987 a primit o stea pe bulevardul Hollywood, California.

În octombrie 1987 a fost lansat filmul ”Hail! Hail! Rock an Roll”, ca un tribut pentru Chuck Berry. Filmul a fost regizat de Keith Richards de la trupa Rolling Stones. În același an, Chuck Berry și-a publicat autobiografia.

În 2002, alături de Little Richard și Bo Diddley, a primit, din partea Broadcast Music Inc. (BMI), premiul BMI Icon.

Potrivit site-ului personal, ultima sa apariție publică a avut loc în luna august a acestui an.

de Adela Cândea