Noul Muzeu Național va cuprinde colecțiile fostei Galerii Naționale, a Muzeului de Artă Contemporană și a Muzeului Norvegian de Arte Decorative și Design, toate sub un singur acoperiș. Spațiul se va deschide pe 11 iunie 2022, fiind cel mai mare muzeu de artă din țările nordice.

Suprafața totală a noului muzeu este de 54.600 mp. În total, vor fi expuse 5 000 de lucrări din colecțiile de artă, arhitectură și design, de la tapiseria unică Baldishol și porțelanul imperial chinezesc, până la modă de-a lungul veacurilor și paharele norvegiene unice din sticlă din secolul al XVIII-lea.

Etajul al doilea al mzeului este dedicat în principal artelor vizuale din secolul al XV-lea până în prezent. Printre lucrările ce vor fi expuse aici se numără picturi de peisaj olandez și flamand și naturi moarte din secolul al XVII-lea, picturi de peisaj ale lui Johan Christian Dahl din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Etajul al doilea cuprinde și sala Munch, cu binecunoscuta lucrare „Țipătul”, a lui Edvard Munch.

Ilustrații din interiorului Noului Muzeu Național din Oslo. Sursă foto: www.nasjonalmuseet.no

Cea mai atrăgătoare caracteristică a noului muzeu va fi o sală de expoziții iluminată, de 2400 mp, aflată în partea de sus a clădirii. Acesta va fi folosită pentru expoziții temporare de importanță internațională.

Sediul Noului Muzeu Nașional din Oslo, cu sala de expoziții iluminată. Sursă foto: www.visitoslo.com

Clădirea a fost proiectată de Kleinhues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten, cu accent pe demnitate și longevitate în detrimentul arhitecturii senzaționaliste. Construcția este în echilibru cu împrejurimile muzeului și cu monumentele existente în zonă, cum ar fi Primăria Oslo și Cetatea Akershus.

Sursă foto: www.nasjonalmuseet.no

Noul Muzeu Național face parte dintr-un proiect major de dezvoltare a orașului Oslo. Clădirea este situată central pe Rådhusplassen (piața primăriei).

Deși muzeul nu se deschide până anul viitor, a fost organizată o „stație intermediară” (Mellomstasjonen), un centru de informare temporar chiar lângă șantier, care prezintă planurile pentru noul muzeu. În plus, noua bibliotecă a muzeului a fost deschisă în august 2021, iar cafeneaua Bollebar oferă o primă degustare a ofertelor culinare ale noului muzeu.

*Foto reprezentativă: www.nasjonalmuseet.no