Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” străbate 825 de ani de artă, cultură și istorie medievală la Sibiu.  Ediția din acest an aduce la Sibiu artiști din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Spania. Piața Mare este animată, de dimineața și până seara târziu, de zeci de momente de animație stradală, concerte de muzică medievală, spectacole de dansuri medievale, spectacole de teatru pentru copii, ateliere meșteșugărești, demonstrații de lupte medievale, tabere medievale și spectacole pirotehnice.

Nu vor lipsi din programul ediției nici conferințele de medievistică, susținute anul acesta de istoricii Răzvan C. Pop și Zeno K. Pinter. „Pentru Sibiu este important să puncteze un astfel de moment. Sibiul este un oraș medieval, cu o istorie bogată și valoroasă. Moștenirea medievală o putem simți și vedea la tot pasul. Este important pentru fiecare sibian să își cunoască istoria sa, cine au fost oamenii care au pus cărămizile acestei istorii și care au fost momentele importante care ne-au definit. Din aceste motive cred că un Festival Medieval bine structurat și pus în temă este un eveniment necesar pentru o comunitate ca cea sibiană. La conferinţă voi aborda exact tema „Cât de medieval este Sibiul astăzi?” Sibiul își susține originea sa medievală dar este important să înțelegem ce a rămas din acea epocă, palpabil, în zilele noastre. Pentru că moștenirea medievală nu este doar moștenirea unor clădiri care au rezistat timpului. Moștenirea medievală este și imaterială, este și administrativă, este și culturală. Aș îndrăzni să spun că acestea sunt mult mai pregnante în societatea contemporană nouă”, spune Răzvan Pop

Conferinţa cu tema „Cât de medieval este Sibiul astăzi?” are loc sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 14:00, la Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11. Casa Hermes va fi gazdă pentru alte patru conferințe: „Evul Mediu – atunci și acum”, (vineri, 26 august, ora 12:00), „Război și pace. Cavalerii Evului Mediu.” (sâmbătă, 27 august, ora 12:00) și „Sibiu. 825 de ani de istorie și civilizație (duminică, 28 august, ora 12:00), toate trei susținute de Prof. Univ. Dr. Zeno K. Pinter.

 Moștenirea istorică a Sibiului, fie medievală, fie renascentistă, etc….este ceea ce ne definește (…)

Pentru că s-a alăturat echipei administrative a Sibiului, colegii de la Casa de Cultură a Municipiului au profitat de ocazie și i-au propus  lui Răzvan Pop să se implic în acest proiect. Sâmbătă și duminică, de la ora 10.00 cine dorește să participe la tururile istorice, îl poate găsi în piața Huet. Traseul este: Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare– Piața Schiller – Strada Cetății. „Tururile le-am gândit în a scoate în evidență elementele de istorie medievală. Evident că nu voi sări peste celălalte puncte importante din punct de vedere turistic și medieval.  Moștenirea istorică a Sibiului, fie medievală, fie renascentistă, etc….este ceea ce ne definește, este identitatea noastră. De aceea, pentru a ști cine suntem, pentru a ne cunoaște, pentru a ști unde mergem mai departe, este obligatoriu să ne conservăm această moștenire. Altfel devenim neant. Dacă sibienii vor să își cunoască mai bine propriul oraș, atunci îi aștept la cele două tururi”, mărturiseşte Pop.

Şi noi trebuie să ne punem amprenta asupra Sibiului.

L-am întrebat pe Răzvan Pop care a a fost perioada care a lăsat cea mai mare amprentă asupra oraşului şi cum ne putem folosi de ea în zilele noastre:

„Este imposibil să alegem o perioadă anume. Fiecare secol are amprenta sa. Aș spune că este mai important să conștientizăm că și noi trebuie să ne punem amprenta asupra Sibiului. În istorie este greșit să credem că o perioadă a definit complet un loc, un oraș, o țară. Istoria merge mai departe trece de acele momente și propune altele. Evul mediu ne-a dat orașul în sine. Renașterea ne-a dat o cultură locală vibrantă care o simțim și astăzi. Perioada baroc ne-a dat instituțiile și statutul istoric iar perioada modernă ne-a definit în existența noastră. Iată că fiecare perioada are de fapt o moștenire, are elementele sale care împreună definesc Sibiul anului 2016”, adaugă acesta.

Programul complet al tuturor evenimentelor incluse în programul festivalului poate fi consultat pe siteul oficial al evenimentului: www.fmct.ro. Accesul publicului este gratuit în toate locațiile și pentru toate evenimentele din cadrul festivalului.