Orașul se primenește în haine medievale. Mai e puțin până la deschiderea celei de-a 16-a ediție. Poate vi s-a întâmplat și vouă să fiți puțin reticenți când auziți de  un festival medieval, gândindu-vă dacă-o fi o  sau nu, pe placul vostru. Însă, anul acesta, programul festivalului de la Sibiu,  atrage atenția prin diversitatea evenimentelor programate.

Acțiunea începe vineri dis de dimineață, la ora 9.00, în Piața Mare, cu un iarmaroc medieval. Acesta va dura de vineri până duminică, în fiecare zi, de la răsărit și până după apusul soarelui. În mod cert se va găsi ceva, pentru fiecare vizitator, de orice vârstă, în cadrul târgului din centrul burgului. Grupul de Reconstruire Istorică Terra Ultrasilvana, Anacronism și Paladinii de Terra Medies își vor înșira taberele medievale, iar deja cunoscutele calfe din Sibiu vor susține atelierul meșterilor fierari. Vineri și sâmbătă Arca lui Anca ne invită la un atelier de peticit și înșiruit și la un atelier de storytelling.

Spectacol inedit cu inserții moderne, la Festivalul Medieval

Foto: Festivalul Medieval Sibiu

Astfel nu poate fi greu de ales ce anume să faceți, ci mai greu va fi de hotărât ce să nu faceți, de-a lungul unei zile petrecute în spirit medieval. Iar ca să plecăm acasă cu o mică amintire de Ev Mediu, Take a Smile, cabina foto deja indispensabilă evenimentelor din Sibiu, va fi instalată în Piața Mare, așteptând să imortalizeze momente unice sub egida, 825 de ani de zâmbete.

Spectacol inedit cu inserții moderne, la Festivalul Medieval

Foto: Festivalul Medieval Sibiu

Prima seară, plină de activități

Vineri, la ora 21.00, începe parada medievală, cu plecare din cea mai veche piață a Sibiului. Piața Dragoner s-a format la sfârșitul secolului al 12-lea, la intersecția a două drumuri comerciale importante, axa de nord-sud și de est-vest, și este denumită astfel după straja Dragonilor (Dragonerwache), care a funcționat în acel loc între anii 1687 și 1710. Parada durează aproximativ 30 de minute și este plănuită în funcție de zonele cheie dintre zidurile cetății, încheindu-se în Piața Mare, acolo unde Anno Musica va susține un concert în premieră la Sibiu. Cine sunt Anno Musica? O formație maghiară, fondată în anul 2014 în scopul de a combina repertoriul clasic și sunetele antice, cu muzica modernă. Membri formației se folosesc de harpa gotică, de schawm sau instrumente folk pentru a transpune ritmuri medievale „din punct de vedere folk”, după cum se auto descriu muzicienii.

În aceeași seară, de la ora 22.00, maghiarii ordinului nou al muzicii, de la Debrecen, Bordó Sárkány, vor continua să anime spectatorii aflați în Piața Mare, cu ritmuri ale vremurilor întunecate sub motto-ul „We play medieval!” – Noi cântăm medieval! Iar cum prima seară de festival trebuie mereu să ofere și ceva inedit, de la ora 22.30, Carros de Foc și Grupul Saltarello pornesc de-a lungul pietonalei Nicolae Bălcescu, la trap, cu Caballo Real – cal real, în traducere din limba spaniolă. Astfel se încheie prima zi de festival.

Spectacol inedit cu inserții moderne, la Festivalul Medieval

Foto: Festivalul Medieval Sibiu

 Festivalul celor mici

De-a lungul zilei de sâmbătă, organizatorii au pregătit conferințe, ateliere, tururi ghidate ale orașului vechi,  garda cetății, momentul unui asediu cu berbec sau o scenă de execuție din Evul Mediu denumită Asediu și Tortură, chiar în Turnul Sfatului.

Spectacol inedit cu inserții moderne, la Festivalul Medieval

Foto: Festivalul Medieval Sibiu

Copilașii vor avea parte în acest sfârșit de săptămână de festivalul celor mici, presărat cu momente de teatru interactiv sau workshop-uri de teatru pentru copii. Iubitorii de dansuri au parte sâmbătă de câteva momente speciale, de coregrafie medievală, oferite de Grupul Saltarello, de Metaphoric și de Nosa. În premieră la Sibiu, vor cânta sâmbătă seara, Tatyana Yossifova, Evgeni Chakalov și Peter Delchev, din Bulgaria numiți și Amient Folklore. Cei trei s-au unit inspirați de muzica medievală a mediteranei, influențată de muzica balcanică și de cea a estului mijlociu. Spectatorii care au ratat galopul Caballo Real de pe pietonala cetății Sibiului, vor avea ocazia să vadă spectacolul și sâmbătă, de la ora 19.30.

Sâmbătă seara se va încheia cu demonstrații de lupte medievale oferite de Grupul de Reconstruire Istorică Terra Ultrasilvana.

Spectacol inedit cu inserții moderne, la Festivalul Medieval

Foto: Festivalul Medieval Sibiu

Ultima zi de festival cu demonstrație de păsări de pradă

Ultima zi a Festivalului Medieval de la Sibiu își păstrează diversitatea cu care ne-a obișnuit pe parcursul întregului weekend, prin ateliere, conferințe, expoziții foto, tabere medievale și teatru pentru copii,  la care se adaugă, duminică, la ora 13.00, o demonstrație de păsări de pradă, uliul mexican și acvila de stepă, cu Grupul Axel. Imediat după aceasta, spectatorii sunt invitați să rămână în Piața Mare pentru a asista la o expoziție de arme, oferită de Paladinii de Terra Medies.

De la tablouri vivante oferite de Asociația Culturală BIS, la cursuri de instrucție scutieri în tabăra medievală Paladinii de Terra Medies, sau demonstrații de TIR cu arcul tradițional, spectatorii au sansa să încerce o multitudine de activități din cele mai diverse, până la înserare, atunci când Novosadski Kamerni Hor din Novi Sad, deschid ultima seară de festival, cu un concert de cor. Nu va lipsi nici trupa Ambient Folklore, fiind urmați de formația românească Nomen est Omen. 

Duminica se încheie în mod exploziv cu Dragonul Antonio, un spectacol itinerant, pirotehnic, coproducție a Carros de Foc și a sibienilor Crispus.

Spectacol inedit cu inserții moderne, la Festivalul Medieval

Foto: Festivalul Medieval Sibiu

Programul complet  poate fi găsit pe site-ul festivalului.