Titlul de Capitală Culturală Europeană a fost șansa orașului Sibiu să se facă cunoscut prin cultură sa. Rezultatele s-au văzut și se văd în continuare. După 7 ani, de cînd a fost Capitală Culturală Europeană, reprezentanți ai instituțiilor importante din Sibiu și oameni de cultură, ne vorbesc despre Sibiu și capitalul său cultural.

Astrid Fodor Primarul delegat al Sibiului, Astrid Fodor

Astrid-Fodor“Sibiul are un capital cultural cu adevărat valoros. Aceasta se datorează în primul rând instituțiilor sale culturale. În al doilea rând, la fel de important, Sibiul are evenimente culturale valoroase, unele cu tradiție, altele mai noi, dar foarte apreciate de public. Toate dau ora șului o agendă culturală minunată, un capital cultural pentru care operatorii și autoritățile locale depun eforturi serioase. Noi, ca autorități locale și operatorii culturali știm să valorificăm acest capital oferind publicului bucuria evenimentelor și oferind ora șului statutul de locație de turism cultural. Acest capital cultural a devenit parte din sentimentul de mândrie locală.”

„Capitalul cultural îl constituie exact aceste evenimente culturale care se bucură de o vizibilitate foarte bună. Nu aș dori să nominalizez aceste evenimente, pentru ca ele sunt extrem de cunoscute și deja s-au impus pe agenda culturală nu numai a Sibiului, chiar pe agenda națională si, de cele mai multe ori, internațională. Cred ca acesta este o parte din capital. Sigur, eu ma refer acum la evenimentele artistice, dar există un fond cultural, un fond muzeistic excepțional al Sibiului. Există teatru, există multă muzica bună, de cea mai bună calitate, iată și cealaltă parte a capitalului cultural pe care-l are orașul nostru.”

Constantin ChiriacDirectorul Teatrului Național “Radu Stanca”, Constantin Chiriac

„În primul rând, notorietatea evenimentelor culturale. Urmează agenda culturală care este coerentă, calitatea evenimentelor care sunt prezentate și calitatea instituțiilor. Și tot la capital cultural adăugăm faptul că Sibiul s-a impus pe agenda culturală a lumii, cel putin prin FITS la care se adaugă și Festivalul de Film – ASTRA, Festivalul de Jazz, ArtMania și alte evenimente importante care dau reputație orașului. În același timp, faptul că s-a creat un limbaj, singurul la nivelul administrației locale. Este singura Primărie și Consiliu local care au gândit această agendă coerentă și care este combinată cu toată oferta turistică.”

Ovidiu DragomanDirectorul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, Ovidiu Dragoman

“Sibiul nu s-a născut capitală culturală ci a devenit capitală culturală prin valențele sale, prin multitudinea și calitatea activitățiilor și instituțiilor care își desfasoară activitatea aici. Cred că sibienii reprezintă capitalul cultural pentru că, desi Sibiul, dacă judecăm în procente, alocă anual în jur de 5-7 % din totalul bugetului culturii, aceasta nu se face doar cu bani. Cu sigurantă banii reprezintă un element important, însă cultura se face cu oameni. Banii sunt un vehicul care ne susțin în demersurile noastre.”

Dumitru BudralaDirectorul Festivalului Astra Film, Dumitru Budrala

“Dincolo de toate realizările individuale ale fiecărui eveniment cultural, capitalul cultural real al Sibiului este faptul că a demonstrat, că printr-o infuzie atât de concentrată de cultură, prin care a trecut în ultimii 7-8 ani, orice oraș poate să treacă printr-o transformare, printr-o revigorare totală.”

Silvia MacreaDirectorul CJCPCT “Cindrelul Junii” Sibiu, Silvia Macrea

“Cred că noi, sibienii suntem privilegiați de faptul că orașul și județul găzduiesc evenimente din toate formele de cultură, că aici există instituții de reprezentative pentru patrimoniul material și imaterial al României. Pe lângă marile instituții culturale de prestigiu, zestrea Sibiului e deosebit de bogată și ca patrimoniu imaterial, de la obiceiurile ce fac farmecul satelor din toate zonele etnografice ale Sibiului, la ansamblurile de amatori și meșteșugari. Iar zestrea culturală e completată de festivaluri dintre cele mai diferite de la cele cu specific medieval la cele rock, de la cele dedicate tradițiilor la cele dedicate muzicii clasice. Avem bucuria de a regăsi în Sibiu toate formele de cultură.”

Ciprian StefanDirectorul Complexului Național Muzeal Astra, Ciprian Ștefan

„Sibiul este un oraş multicultural. De secole, aici au vieţuit în bună înţelegere mai multe comunităţi etnice. Fiecare dintre aceste comunităţi şi-au pus amprenta asupra profilului socio-cultural al oraşului, fapt care i-a conferit o identitate aparte pe harta ţării noastre şi chiar a Europei. Pentru a valorifica acest potenţial, Muzeul ASTRA a început derularea unui proiect finanţat prin intermediul Granturilor SEE, ce are ca termen de finalizare anul 2016. Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect vizează dezvoltarea și promovarea circuitului expoziţional Calea minorităţilor etnice.”

Francisc TorocDirectorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Francisc Torok

„Probabil ca atunci cand a fost ales locul pentru oraș a avut acel „vino-ncoa”, ceva care spunea că aici poți să trăiești sau aici trebuie să trăiești dacă tot ai plecat la drum să îți cauți locul potrivit. În opinia mea, cei care sunt de-ai locului, au această obișnuință, că fără cultură nu poți trăi. Cred că acest lucru se simte, și trebuie să ai o anumită insistență, pentru ca nu poti merge cu gandul prefabricat că acum poti găsi aici cultura lumii. Ușor, ușor intri și te cuprinde, te duce valul și când ai plecat, atunci simți un gol. Eu asa simt și observ la oamenii cu care mă întâlnesc, care au un segment cultural și în minte și în obiceiuri.”

Razvan PopDirectorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, Sibiu, Răzvan Pop

„Evenimente + Instituții + o scenă excelentă ( însuși orașul) + manageri culturali excelenți = capitalul cultural al Sibiului. Sibiul este deja o rețetă pentru oricare alt ora ș și de ce nu și pentru alte țări. Dacă România a avut parte de exemple și rețete proaste, iată cu Sibiul este prima rețetă integrată și performantă cu care țara noastră se poate lăuda.”

 

Sabin Adrian LucaDirectorul Muzeului Național Brukenthal, Sabin Adrian Luca

„Este un mare capital cultural etnic in Sibiu. Este un capital cultural puternic românesc , săsesc, maghiar, rom și evreiesc. Iar acesta se reflectă în toate instituțiile.”

 

 

 

 

Silviu BorsDirectorul Bibliotecii Astra, Silviu Borș

„Din punctul meu de vedere, capitalul cultural are mai multe componente. Cea mai importantă este reprezentată de oameni, fie că fac parte din administrație, sau instituțiile care promovează și finanțează proiecte culturale. Foarte importanți sunt participanții la evenimente și feed-back-ul lor. De fapt, aici vedem capitalul cultural, în urma feedback-ului pe care îl dau participanții la aceste evenimente, fie ei finanțatori, organizatori sau simpli participanți.”

 

 

 

Adrian Tibu

Directorul Teatrului Gong, Adrian Tibu

„Capitalul cultural este dat de istoria orasului, de infrastructura acestuia. De asemenea, cred că cea mai importantă este strategia coerentă creată de Primărie, în care instituțiile din jurul acesteia, dar și cele subordonate Consiliului Județean î și dau mână cu mână pentru a contribui la catalizarea orașului, la dezvoltarea imaginii și la cre șterea potențialului de dezvoltare a turismului, dar si de revitalizare a zonei noastre.”