de Oana Ciucă Lázár
Sibiul are nevoie de un program care să reunească toți operatorii culturali pentru o cauză comună, cum a fost în 2007, crede directorul Teatrului de Balet Sibiu, Ovidiu Dragoman. La 15 ani distanță de 2007, „un an intens, cu evenimente pe care nu le imaginam că ar putea avea loc la Sibiu”, am povestit despre efectele titlului Capitală Culturală Europeană care se mai văd și azi, cum a integrat comunitatea sibiană un teatru de balet, dar și ce-am putea face mai bine pentru oraș.
S-au împlinit, anul acesta, cincisprezece ani de când Sibiul a purtat titlul de Capitală Culturală Europeană. Un an mai târziu, ați înființat Teatrul de Balet Sibiu. Cum priviți toată această perioadă retrospectiv? Cum a evoluat orașul în tot acest timp, cum a integrat comunitatea un teatru de balet?
Titlul de Capitală Culturală Europeană a fost unul dintre cele mai puternice motoare de dezvoltare ale orașului și rămâne până astăzi una dintre cele mai bune direcții strategice ale Sibiului, care a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea orașului și la consolidarea imaginii de oraș vitrină al României. Cred că și astăzi, un procent semnificativ din turiștii care ne vizitează se datorează în foarte mare parte notorietății câștigate de Sibiu în 2007, dar și a ofertei de evenimente pe care orașul a susținut-o și finanțat-o prin agendele culturale, sportive și mai nou de tineret.
2007 a fost un moment unic, pe care cei care l-am trăit de la kilometrul zero al evenimentelor nu îl vom uita niciodată. A fost un an intens. Cu evenimente mari, de neimaginat că ar putea avea loc la Sibiu. Mare parte dintre ele, organizate direct de către Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Amintesc aici doar trei dintre sutele de evenimente din 2007 de care am fost responsabili și care ne-au adus multă satisfacție: concertele Duke Ellington Orchestra, Julio Iglesias, Goran Bregovic. Cred că tuturor ne e dor de evenimente de asemenea anvergură.
Înființarea Teatrului de Balet Sibiu, în 2008, a fost un alt moment important în istoria orașului. Aniversăm și noi, anul viitor, 15 ani de când funcționăm la Sibiu. Cincisprezece ani cu săli pline. Cincisprezece ani aproape ca în povești, pentru că neavând aproape nimic din infrastructura și organigrama specifică unui teatru, am reușit nu doar să construim un repertoriu foarte bogat de spectacole, cu care multe dintre companiile cu tradiție și istorie din țară nu se pot lăuda, dar am reușit mai ales să ne consolidăm în toți acești ani un public dedicat, un public educat, care consumă astăzi deopotrivă și producții de balet clasic, dar care răspunde prezent și la abordări contemporane ale mișcării.
La Teatrul de Balet Sibiu, ne-am menținut un ritm bun de lucru și după 2007, când am prezentat primele spectacole, fără a fi încă înființați la acea dată. În ultimii ani, chiar dacă nu am mai beneficiat de aceleași fonduri, ne-am străduit să performăm la aceleași standarde cu care publicul nostru a fost învățat și, judecând după numărul de spectatori pe care îi avem anual, cred că am și reușit.

Ce v-ați dori să se schimbe în oraș, vizavi de rolul culturii, al operatorilor culturali, al implicării instituțiilor culturale?
Ovidiu Dragoman: Cred că Sibiul are nevoie de un program care să ne reunească pe toți operatorii culturali pentru o cauză comună, cum a fost în 2007, pentru ca astfel să dăm împreună mai multă consistență ofertei culturale anuale. Cred că voi fi în asentimentul multor sibieni, când spun că avem nevoie de mai multe acțiuni culturale în Piața Mare și mă refer la evenimente culturale de amploare, nu la târgurile specifice organizate anual.
Acestea, bineînțeles, își au locul lor și sunt importante pentru oraș, dar ne lipsesc tuturor spectacolele mari din Piața Mare. Exceptând evenimentele produse de Teatrul Național „Radu Stanca” prin Festivalul Internațional de Teatru și Filarmonica de Stat Sibiu, cu Zilele Muzicii Româno-Americane, de mult nu am am văzut un eveniment artistic de reală valoare în Piața Mare și asta îmi doresc să văd pe viitor.
Cum a fost anul 2022 pentru Teatrul de Balet? Ce proiecte gândiți pentru viitor?
Ovidiu Dragoman: 2022 a fost un an foarte bun pentru toată echipa Teatrului de Balet Sibiu, cu multe spectacole și la Sibiu, dar și cu multe deplasări. Am crescut foarte mult și acest fapt se vede din producțiile pe care le-am prezentat în premieră în ultimii trei ani. Cred că ne-am maturizat foarte mult, atât noi, cât și publicul nostru. Turneele internaționale pe care le-am avut în ultimii ani, turneele internaționale în care suntem invitați: Țările de Jos, Belgia, Egipt, Grecia, Polonia, sunt cea mai bună confirmare a calității tehnice și artistice a trupei de la Sibiu.
Proiecte de viitor am câteva în sertar, dar aștept aprobarea lor pentru Piața Mare. Și când vom avea aprobarea, vom ieși cu proiecte de dimensiunile spectacolului „Carmen”, pe care l-am produs în 2010, operă pe care am realizat-o într-o manieră nouă și pe care am regizat-o și cred că toată lumea își aduce aminte cu plăcere de spectacolul acesta din 2010. Am cel puțin 2 proiecte de aceeași anvergură, dar probabil atunci când vor fi bani pentru ele le vom produce. Sunt scrise, pregătite, trebuie doar să fie puse în scenă.
*articol publicat în Capital Cultural nr.33