„Cine ești tu? Ce se întâmplă în visele tale? Dacă ar veni o zână bună să vă îndeplinească o dorință, care este aceea?” Cu aceste întrebări a început spectacolul de teatru „ Căpșunile și Orfanii” pus în scenă miercuri, 1 octombrie, la Teatrul Gong. Proiectul dezbate consecințele absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii?

Timp de 90 de minute au fost expuse poveștile unor familii aflate în situații dificile. Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunici și rudele lor. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu ce redă aspectele emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspectele legate de problematica intrării în UE și urmările sale. Toate interviurile au fost înregistrate sub anonimat, transcrise și transpuse într-un scenariu dramatic.„Scopul spectacolului este de a tematiza această problematică. Colaborarea între cei doi actori germani și cele două actrițe din România, reușește o conexiune interesantă, vizavi de ce se întâmplă, atât din partea românilor care merg acolo, dar și din partea cealaltă, din care ei sunt văzuți. Cu sigurană este o problemă care afectează pe toată lumea. Este foarte important să reușim să vorbim despre ea, chiar dacă ne este rușine cu ce se întâmplă”, a spus unul dintre organizatori.

Cine vrea să  plece din țară

Spectacolul  s-a încheiat cu versurile „Nani, nani, puișorul mami/ Dormi în legănuț, puișor micuț” și cu multe aplauze din partea publicului care, timp de o oră a purtat discuții cu întreaga echipă a spectacolului. Actorii au fost curioși să afle, câți din cei prezenți ar pleca în altă țară. Majoritatea a dat un răspuns afirmativ, dar ar lua și copiii acolo unde pleacă. Șase dintre ei ar pleca și nu s-ar mai întoarce.  Un liceean a spus că el nu vrea să plece, dorește  să râmână în România, să o schimbe, dar nu poate singur, fiecare dintre noi trebuie să facă ceva. Alt coleg de-al său a mărturisit că, dacă în țară ar fi condiții mai bune, nu ar pleca. În urma discuțiilor, cei prezenți au fost afectați de o replică din spectacol care spune: „România nu e bună pentru nimic, dar nu avem ce face, aici ne-am născut”, sentimentul patriotic a fost rănit, concluzia unanimă fiind aceea că mentalitatea românească trebuie schimbată.

Spectacolul  „Căpșunile și orfanii”  este susținut de Teatrul Național „Marin Sorescu” în colaborare cu Teatrul de Stat Braunschweig (Germania). A avut premiera la sfârșitul lunii septembrie, la Craiova.  După Sibiu,  spectacolul va merge și în alte orașe din țară. Sâmbătă, 4 octombrie, ora 19,00, va fi prezentat  la Teatrul Nottara, Sala George Constantin.

Distribuția: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician)

Regia artistică: Julia Roesler, documentarea Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu

muzica originală: Kim Efert

scenografia: Adrian Damian

asistent costume: Veronika Kaleja

dramaturgia: Silke Merzhäuser, Axel Preuß

traducerea: Alexandru Sterescu

Asistent regie: Maximilian Hanisch

asistenți stagiari: Florian Berghöfer, Merle Kirchberger, Hanna Puder

Regie tehnică: George Dulămea, Mircea Vărzaru