Festival ArtMania, a adus anul acesta în Sibiu, arta în toate formele ei. Dintre evenimentele propuse de către organizatori unul mi-a atras atenția în mod special, este vorba de expoziția „ Darkness of Mexico”, care abordează moartea dintr-un punct de vedere specific culturii mexicane. Cum subiectele morbide sunt considerate în cultura noastră tabu, am vrut să văd daca și mexicanii, renumiți pentru veselia lor concep moartea diferit față de noi, românii.

Curioasă, am plecat spre Palatul Brukenthal, unde s-a vernisat expoziţia si pe care o puteți  vizita până în 30 septembrie. Lucrările a peste  60 de artiști mexicani, descriu fenomenul morții.  Am aflat că  la baza acestui proiect stau ideile unei sibience, stabilită de mulți ani în Mexic,  Ioana Kirculescu. Ea este cea care a adus Mexicul în Sibiu. De atunci m-am tot întrebat de ce s-a întors în Sibiu,ce  îi oferă Sibiul, iar Mexicul nu, dar mai ales cum văd mexicanii orașul nostru.

Reporter: Ce  vă oferă Mexicul și nu vă oferă Sibiu?

Ioana Kirculescu: Mexicul îmi oferă căldură și două oceane, 5000 de km de ocean unde poți să stai și să tot stai. Eu sunt mare fan Acapulco, îl ador și dacă aș putea să trăiesc acolo tot timpul aş sta, dar datoria mă cheamă în Mexic. Aici suntem cam departe de mare și trebuie să iei 1000 de trenuri ca să ajungi.  Acolo te-ai suit în mașină și în cinci ore ești în Acapulco. O altă chestie superbă este artizanatul mexican, este o bogăție imensă. Sper ca odată să venim în Sibiu cu o expoziție de artizanat mexican care este ceva impresionant.

mexic2

Rep.:Cu toate acestea, vă întoarceţi la Sibiu.

Ioana: Ceea ce mă impresionează cel mai mult în Sibiu, poate să pară o chestie ciudată, dar este faptul că încă din anul 1200, chair și înainte, a avut un azil, un loc pentu oamenii care nu mai pot să lucreze, care sunt bolnavi sau sunt în vârstă, asta nu se prea găsește în cultura mexicană. Există aziluri de bătrâni, dar nu este o chestiune de cultură. Acolo oamenii mor în sânul familiei, familiile sunt mari, ceea ce nu e mereu cel mai bun lucru, cine nu are familie, ce face?

mexic3

Rodrigo Gonzalez (artist mexican):

Sibiul e un loc foarte frumos.  În Mexic, tot timpul am avut ideea că Sibiul este un oraş obscur, puţin abandonat, iar noi am venit şi am găsit exact contrariul. Este un oraş frumos, care radiază lumină şi plin de cultură, de culori, cu oameni care ne-au primit foarte bine. Suntem foarte fericiţi să fim în acest loc.

Rep.: Ce diferenţe sunt între cultura din Sibiu şi cea din Mexic?

Rodrigo:  La început, eu vedeam multe diferenţe, dar acum găsesc foarte multe lucruri asemănătoare, iar asta mă bucură mult. Cred că aici se găseşte mai multă cultură civică în ceea ce priveşte traficul rutier,despre cum se conduce. Este foarte drăguţ să văd aici respectul pentru pieton, acest lucru în Mexic nu există. Şi o spun direct pentru că vreau să trag un semnal de alarmă pentru cei dim ţara mea, vreau să mă întorc şi să îmi educ familia şi prietenii în privinţa asta. Ceea ce am găsit cu totul diferit aici este felul în care este văzută moartea. Noi o trăim. Desigur, suferim când pierdem pe cineva drag, dar cu trecerea timpului, cultura noastră asupra morţii este foarte amuzantă. Chiar dacă persoanele dragi au murit, sărbătorim cu ei în fiecare an, de Ziua Morţilor. În 2 noiembrie, ne întâlnim şi le facem mâncare, ceea ce lor le plăcea mai mult să mănânce, să bea. Avem bere, muzică şi sărbătorim împreună cu ei. Mâncăm acasă, după care mergem în sat şi sărbătorim toată noaptea. În acest mod încercăm să îi aducem mai aproape de noi, într-un mod fericit, fără să vorbim despre ei şi să plângem.

Rep:. Ce planuri aveți în viitor, care implică și Sibiul?

Rodrigo: În acest moment avem o colaborare cu muzeul Brukenthal, iar anul viitor vrem să continuăm ce am început. Eu am o agenție de cultură, cu un număr foarte mare de artiști foarte buni pe care vreau să îi „export”. Nu din cauze economice, ci pentru a-i motiva, pentru ca ei să creeze în continuare, iar anul viitor să fie ei aici, în Sibiu, în locul nostru.”

Sperăm ca în viitor, Sibiul să fie o gazdă și mai bună pentru artiștii din diferite colţuri ale lumii, iar cei care pleacă de aici să îl promoveze și să vorbească despre sibieni și despre Sibiu ca un loc al culturii.

mexic4