– de Diana Joicaliuc –

De un sfert de veac, profesioniştii din domeniul artelor spec­ta­colului din lumea întreagă vin la Sibiu. Aici, se întâlnesc în fiecare an, artişti, producători, impresari, directori de insti­tuţii culturale şi manageri de festivaluri. Învaţă unii de la alţii, schimbă impresii şi, cel mai important, stabilesc parte­neriate. Iar aceste conexiuni devin posibile datorită Bursei de Spectacole, structură asociată Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

„Am creat această Bursă, de altfel, singura Bursă autorizată din România înscrisă la OSIM, din dorinţa de a oferi o şansă tinerilor artişti chiar şi dacă nu sunt prezenţi în spectacole selectate pentru Festival”, a explicat Constantin Chiriac, preşedintele Bursei de Spectacole şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Bursa de Spectacole este o piaţă, dar este şi o platformă a dialogului, dedicată deschiderii, comunicării, dezbaterii. „Este foarte important să le oferim artiştilor şansa de a fi ascultaţi, de a fi contractaţi”.

După o ediţie de pandemie când toate evenimentele s-au desfăşurat exclusiv online, anul acesta, Bursa de Spectacole de la Sibiu va avea loc în perioada 23-26 august în format hibrid, astfel încât atât participanţii prezenţi în Sibiu, cât şi cei care nu vor putea călători, să poată dialoga şi construi împreună, prin soluţii digitale, transmit organizatorii.

Cu peste 300 de participanţi, din 30 de ţări, Bursa de Spectacole s-a bucurat anul trecut de o vizibilitate extraordinară graţie online-ului, crede Constantin Chiriac. „Bursa de Spectacole a fost în 2020 una dintre cele mai puternice structuri care s-au afirmat la nivel internaţional. Entuziasmul a fost atât de mare încât am organizat alte două întâlniri în cadrul Bursei şi în lunile septembrie şi ianuarie. Aceste întâlniri digitale ne-au dat certitudinea că o formulă hibridă va fi cea mai folositoare pentru ediţia din acest an. Astfel, vom avea atât forma fizică, unde vor veni artiştii, directorii de teatre şi de festivaluri din toată lumea, dar vom avea şi întâlniri online. Această formulă digitală ne dă şansa să avem alături de noi personalităţi la care altfel nici nu am fi putut visa”.

La evenimentele din cadrul Bursei de anul trecut a participat şi scriitoarea şi producătoarea americană Cindy Sibilsky. „A fost pentru prima oară când am simţit speranţă, într-o perioadă în care toate turneele au fost anulate, iar cariera pe care mi-am construit-o vreme de peste zece ani, pur şi simplu s-a spulberat”.

Cindy Sibilsky aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea de anul acesta cu participanţii la Bursa de Spectacole de la Sibiu. „Valoarea acestui festival şi a Bursei este de necontestat. Piaţa mondială a artelor s-a schimbat şi este pentru prima oară când mă voi întâlni cu colegi de peste tot din lume şi voi putea stabili noi legături. Abia aştept să vizitez România şi Sibiul, oraşul acesta încântător. Ştiu că va fi o experienţă transformatoare”, a transmis Cindy Sibilsky, producătoare, scriitoare şi recenzentă InJoy Entertainment LLC.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui FITS, Constantin Chiriac, Anthony Sargent CBE, unul dintre cei mai apreciaţi con­sul­tanţi culturali internaţionali, şi-a exprimat admiraţia faţă de modul în care echipa de la Sibiu a reuşit să menţină aprinsă flacăra Festivalului de-a lungul acestor 18 luni atât de dificile, prin spectacolele care au intrat în repertoriul Scenei Digitale, dar şi prin întâlnirile online din cadrul Bursei de Spectacole. „Pe măsură ce ne luptăm cu toţii să ieşim din această prăpastie, aştept cu nerăbdare Festivalul de anul acesta în formula sa hibridă live-online. De-a lungul acestui an imposibil, v-am admirat enorm”, a transmis Anthony Sargent.

Anul acesta, la cea de-a 25-a ediţie a Bursei, participanţii vor avea ocazia să-i întâlnească, printre alţii, pe Christian Watty (Directorul Festivalului de Teatru Euro-Scene din Leipzig), Kaku Nagashima (Vice General Director Tokyo Festival), Danny Tan (Preşedinte fondator al Odyssey Dance Theatre Ltd), Barbara Gessler (Şefa departamentului Europa Creativă, Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură a Comisiei Europene). Unii dintre ei vor ajunge pentru prima oară la Sibiu, în timp ce alţii cunosc deja specificul Bursei de Spectacole.

Coregrafa argentiniană Brenda Angiel, celebră pentru specta­co­lele sale de dans aerian, va reveni în acest an la Bursa de Specta­cole de la Sibiu. „Cred că această Bursă este foarte impor­tantă pentru că, pe de o parte, înlesneşte legătura dintre artişti şi cei care i-ar putea promova, iar pe de altă parte, ne ajută să ne deschidem mintea şi să reflectăm asupra artei noastre. Este o experienţă de neratat!”, spune directoarea artis­tică a companiei Brenda Angiel Aerial Dance.

În cadrul „Întâlnirilor cu mari coregrafi”, participanţii vor avea ocazia să-i cunoască şi să lucreze cu cei mai importanţi coregrafi din lume, care prezintă spectacole în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, precum: Israel Galván, Amir Kolben, Joseph Nadj, Jo Strømgren sau Rami Be’er. Întâlnirile şi atelierele vor avea loc la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

De asemenea, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, prin Bursa de Spectacole de la Sibiu, iniţiază o primă întâlnire a instituţiilor şi structurilor care au triplă dimensiune în domeniul artelor spectacolului: teatru, festival şi şcoală. Evenimentul intitulat „Creaţie – Educaţie – Diseminare” va avea loc la Hotelul MyContinental. „Încercăm să generăm o asociere la nivel euro­pean şi internaţional între structurile care au un teatru, un festi­val, dar care au şi o şcoală de teatru, de coregrafie, de artele spectacolului. În lume, nu sunt foarte multe structuri care dau direcţie artelor spectacolului în acest sens”, a explicat Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Astfel, urmând modelul de la Sibiu, în care Teatrul Naţional Radu Stanca organizează Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi include în activitatea sa Departamentul de Artă Teatrală din cadrul ULBS, se propune crearea unei reţele care să nască parteneriate, colaborări şi schimburi de experienţe în domeniul artelor spectacolului, în sensul tuturor celor trei dimensiuni.

„Atunci când poţi să pui creaţia împreună cu educaţia şi cercetarea şi să le dai o dimensiune europeană şi mondială, asta înseamnă nu numai a pune în pagină Marea Creaţie, dar mai ales, a intra în dialog cu şcoala, a da un exemplu studentului, şi mai înseamnă să implici zona de cercetare. Eu vă mărturisesc că m-am săturat de atât de mulţi doctori fără nicio operă”, a mai spus Constantin Chiriac.

Ediţia din acest an este şi o continuare a demersurilor pe care Bursa de Spectacole de la Sibiu le-a făcut prin întâlnirile online gratuite din septembrie 2020 şi ianuarie 2021, din dorinţa ca parti­cipanţii să poată păstra şi dezvolta legăturile create de-a lun­gul timpului. Astfel, în programul Bursei de Spectacole se regă­seşte conferinţa ”Soluţii digitale şi alternative pentru artele spectacolului”. Pandemia de coronavirus a schimbat radi­cal viaţa teatrului, astfel, în cadrul conferinţei, vor fi pre­zen­tate şi discutate exemple de bune practici, precum şi dezbă­tute argumentele pentru forme alternative spectacolului convenţional.

De asemenea, o altă conferinţă din programul Bursei de Spectacole, „Cultura: motor pentru dezvoltarea comunităţii” va trece în revistă felurile în care dezvoltarea unui oraş este strâns legată de caracterul său cultural.

Bursa include şi seriile mult aşteptate: „Festivaluri în dialog”, „Conversaţii culturale” şi „Speed Networking”, unul dintre cele mai de succes evenimente ale Bursei. Este vorba de o serie de întâlniri live sau online, în care artişti din lumea întreagă se vor putea adresa marilor promotori, directorilor de festivaluri pe parcursul a 10 minute, în perspectiva unei colaborări.

Bursa de Spectacole de la Sibiu este cea mai mare reţea culturală din Europa Centrală şi de Est. Cea de-a 25-a ediţie se va desfăşura în perioada 23-26 august, în format hibrid, fizic şi online.

(articol apărut în ediția specială a revistei Capital Cultural, Nr. 27)

[for English version, click here]