Bob Dylan a anunțat că nu va participa la ceremonia de decernare a premiilor Nobel ce va avea loc în Stockholm, în luna decembrie, potrivit editorilor de la The Guardian.

Artistul a transmis reprezentanților Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe că are alte angajamente în acea perioadă.

Bob Dylan a primit, în luna octombrie a acestui an, Premiul Nobel pentru Literatură pentru ”crearea unor noi expresii poetice prin intermediul cântecului american tradițional”, potrivit unui comunicat făcut public atunci de reprezentanții Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Artistul de 75 de ani nu a făcut timp de două săptămâni nicio declarație publică cu privire la premiul acordat, stârnind controverse. Într-un final, acesta a declarat că premiul l-a lăsat ”fără cuvinte” și că va participa la ceremonia de decernare a premiilor ”dacă va fi posibil”.

În ultima scrisoare adresată reprezentanților Academiei Regale Suedeze, însă, Dylan spune că ar dori să primească premiul personal, dar sunt alte angajamente ce îl împiedică să facă acest lucru.

Bob Dylan nu este singurul laureat care nu participă la ceremonia de decernare a premiilor Nobel, scrie The Guardian. Romancierul Doris Lessing spune că este prea în vârstă pentru a participa, scenaristul Harold Pinter este în spital, iar scriitorului Elfriede Jelinek nu-i plac ieșirile în public, din cauza unei fobii.

În urma câștigării premiului, Bob Dylan trebuie să țină o prelegere pe un subiect legat de motivul pentru care a primit premiul Nobel. Prelegerea ar trebui să fie ținută înainte ceremoniei de premiere sau cel târziu la 6 luni după ceremonie, potrivit aceleiași surse.

Ceremonia de acordare a premiilor Nobel din acest an va avea loc pe 10 decembrie, la Stockholm.

de Adela Cândea