Reprezentanții Comitetului Nobel din Norvegia au hotrărât acordarea Premiului Nobel pentru Pace, în 2017, Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).

Campania este o coaliție de organizații civice care acționează pentru promovarea aderării și implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare, scrie Agerpres.

Sunt, astfel, recompensate eforturile pe care reprezentanții Campaniei le fac pentru atragerea atenției asupra consecințelor catastrofale pe care le poate avea asupra umanității folosirea de orice fel a armelor nucleare. De asemenea, pentru încercările de a obține un tratat pentru interzicerea folosirii unor astfel de arme.

„Trăim într-o lume unde riscul folosirii armelor nucleare este mai mare decât a fost până acum. Există unele state care își modernizează arsenalul nuclear și este un pericol adevărat faptul că tot mai multe state doresc să procure astfel de arme, un exemplu în acest sens fiind Coreea de Nord. Armele nucleare sunt o constantă amenințare asupra umanității și asupra vieții pe pământ, în general. Prin obținerea de acorduri internaționale, reprezentanții Campaniei au obținut, în trecut, interzicerea minelor de teren, a armelor biologice și chimice. Armele nucleare sunt și mai distructive și nu au făcut până în prezent subiectul vreunui acord care să stabilească interzicerea lor”, transmit reprezentanții Comitetului Nobel din Norvegia în comunicatul oficial.

ICAN a reușit să obțină interzicerea folosirii armelor nucleare printr-o lege internațională. În 7 iulie 2017, 122 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite au aderat la un tratat de interzicere a armelor nucleare. Acest tratat rămâne în continuare cel mai important instrument legal pentru promovarea dezarmării nucleare și prevenirea obținerii de viitoare astfel de arme.

Decizia de a acorda Premiul Nobel 2017 pentru Pace către ICAN respectă criteriile stabilite de Alfred Nobel pentru acordarea acestui premiu, spun reprezentanții Comitetului. Sunt specificate trei criterii pentru acordarea premiului: promovarea unei fraternități între națiuni, promovarea dezarmării și a controlului armelor și a unor congrese pentru obținerea păcii.

Având sediul la Geneva, ICAN a fost lansată în 2007, la Melbourne și în prezent numără 468 de organizații partenere din 101 țări.